Resepi Apam Nasi Sukatan Cawan Simple !

Resepi Apam Nasi Sukatan CawanAssalamuallaikum ibu, lama telah admin tidak berkongsi maklumat mengenai resepi roti, kini pada masa ini, admin akan kembali memberikan tetamu maklumat tentang resipi roti yang boleh menunggu untuk anda, kali ini admin berkongsi maklumat mengenai roti apam beras, roti apam beras itu sangat sedap dan sangat popular di malaysia, tetapi bukan hanya di malaysia di indonesia terdapat juga roti apam, tetapi dari segi rasa dan bentuk adalah sangat berbeza sekali resepi apam beras tepung dimensi cawan.

Resepi Apam Nasi Sukatan Cawan Simple
Resepi Apam Nasi Sukatan Cawan Simple
Jika di malaysia roti apam Malaysia mempunyai rasa kasih dan juga membentuk banyak unik-unik oleh itu dimalaysia apam roti yang amat digemari oleh sesetengah orang, jika anda bercuti ke malaysia anda juga boleh mencuba apam roti rantau Malaysia admin ini, sangat pasti jaminan anda suka roti apam dari malaysia, anda juga boleh membuat roti apam beras latar belakang Piala ini sebagai hadiah kepada keluarga anda di rumah, di bawah ini admin akan berkongsi maklumat tentang bagaimana untuk membuat Apam beras roti, admin akan juga memberi maklumat tentang bahan-bahan yang digunakan untuk membuat roti apam paling mudah dan paling lazat sudah tentu.

Bahan Yang Digunakan Untuk Membuat Apam Nasi

2 1/2 Cawan Air
2 Cawan Tepung Beras
1 1/2 Cawan Gula
1 pek Mauripan
2 Cawan Nasi Sejuk
2 Cawan Tepung Gandum

Diatas merupakan informasi mengenai bahan-bahan yang digunakan untuk membuat roti apam nasi sukatan cawan sesuai janji admin diatas kali ini admin akan membagikan informasi mengenai cara membuat roti apam nasi sukatan cawan paling sedap.

Cara Membuat Apam Nasi Sukatan Cawan Paling Mudah

  1. Langkah utama untuk membuat apam nasi yaitu anda boleh menyediakan semua bahan yang telah disediakan lebih awal, anda boleh mempersiapkan diri yerlebih mauripan yis.
  2. Selepas anda menyediakan penginapan anda untuk membangunkan mauripan dengan sekurang-kurangnya 1 cawan air sahaja, sementara menunggu mauripan mengembang anda boleh menyediakan alat-alat lain untuk memasak.
  3. Jika anda telah menyediakan alat untuk pulverize bahan-bahan, anda hanya boleh meletakkan beras yang sudah bercampur dan belum diproses, input juga setengah cawan air ke dalam mesin pengisar pasti adalah masak, jika anda telah bertugas mengihupkan butang dan kemudian menunggu untuk sehingga benar-benar bercampur beras dengan air.
  4. Lebih-lebih lagi jika nasi sudah dicampur hanya meletakkan semua bahan-bahan yang anda telah sediakan kursus, letakkan doh ke dalam bekas yang agak besar, anda juga boleh menambah warna makanan kegemaran yang sesuai sahaja.
  5. Sejukan dalam adunan kira-kira 30 min sahaja jadi tidak terlalu lama, selepas itu anda boleh menyiapkan bahan-bahan lain.
  6. Jika bancuhan yang terakhir sudah diproses mengembang dengan sempurna anda di Buttering untuk adunan, atau jika anda tidak mempunyai mentega anda boleh menggunakan minyak, tetapi kedua-duanya mempunyai fungsi untuk mengelakkan detik-detik yang melekit dalam proses kemudian.
  7. Selepas itu anda boleh mengkukus doh adalah lebih kurang kira-kira 14 minit overcook kerana kan menjejaskan ketegasan daripada roti apam.
  8. Jika anda mempunyai bau yang wangi anda boleh mengangkat dan sedia untuk berkhidmat untuk keluarga anda apatah lagi anak-anak tercinta anda pasti akan suka.

Baca Juga : Resepi Roti Jala Sukatan Cawan Paling Simple !!

Demikian informasi mengenai resepi roti apam nasi sukatan cawan, bagaimana resepnya mudah bukan? di web ini masih banyak sekali informasi mengenai resep roti dan resep makanan ringan lainnya.

Terima Kasih !!

Tags: