Resepi Ayam Butter Mudah Sedap !!

Resepi Ayam Butter  – Pada kesempatan ini admin akan berkongsi maklumat lengkap tentang resipi makanan yang anda Cari dan mungkin anda menunggu untuk dia, jadi dari admin yang akan berkongsi maklumat tentang resipi makanan tipikal Malaysia baik terutama bagi beliau anda mahu untuk memasak masakan yang diperbuat daripada ayam yang diproses.

Resepi Ayam Butter Sedap !!
Resepi Ayam Butter Sedap !!

Kali ini admin akan berkongsi maklumat mengenai resipi ayam mentega dengan mudah dan cepat. Ayam mentega memang hidangan yang sangat enak dan juga sangat sihat menurut admin, kerana kandungan mentega sangat sihat bagi pertumbuhan tulang.

Terutamanya jika anda mempunyai kanak-kanak yang anda ingin pasti adalah tidak anak anda cepat berkembang dan juga sihat? Jadi apa yang anda admin cadangkan untuk membuat makanan sihat untuk keluarga anda terutama untuk anak anda, kerana kandungan keju itu sendiri adalah juga sangat baik untuk pertumbuhan kecil itu hadir maklumat tentang pentadbiran di bawah Bagaimana untuk membuat resipi ayam butter mudah.

Bahan bahan Untuk Membuat Resep Ayam Butter Sedap :

 1. Beberapa keping cheese
 2. 1 pelepah daun kari
 3. 2 sb butter
 4. Secubit serbuk perasa ayam Knorr – opsyenal
 5. 2 keping ayam thighs (boneless) – potong kecil
 6. Serbuk lada hitam
 7. Garam
 8. 230 ml susu cair – ikut kepekatan disukai
 9. 2 chili padi – cincang
 10. 1 sb cili merah – cincang
 
Bahan Perap  Ayam Butter :
 1. 1 sb tepung gandum
 2. 1 telur
 3. 2 sk serbuk kari
 4. 1 sk garam
 5. 1/2 sb sugar
 
Cara cara Membuar Ayam Butter Mudah 
 1. Untuk langkah pertama jika anda ingin membuat resepi ayam mentega iaitu anda terlebih dahulu mesti ayam memerap mengenai dengan jangka masa lama, kira-kira 1 jam kalau begitu anda boleh menyiapkan bahan bahan-bahan lain terlebih dahulu.
 2. Berikutan langkah-langkah beliau iaitu anda boleh menyiapkan sebuah kuali dan juga hak minyak panas sehingga haba, selepas itu anda boleh memasukkan perap ayam ke dalam kuali kemudian anda boleh masak sehingga ia berbau wangi dan juga perubahan warna, jika ia dimasak dan warna yang telah juga telah bertukar menjadi kuning anda boleh memadamkan dapur selepas ia tepikan pertama.
 3. Selepas itu anda boleh Panaskan dalam kuali dan juga mentega m selepas bahawa anda boleh menambah betul padi dan daun kari juga selepas itu anda boleh tumis bahan-bahan bahan yang mula-mula, tumis sehingga bau wangi masukkan juga bahan-bahan tambahan yang lain iaitu segar susu, masak sehingga dimasak dan rebus.
 4. Sementara menunggu untuk mendidih, anda boleh menyediakan cheese mula-mula, pilih keju berkualiti dan juga mempunyai rasa yang enak, setelah dipilih anda boleh memasukkan keju bersama-sama dengan bahan-bahan di GORENG.
 5. Kemudian anda boleh masukkan serbuk ayam knor, dan juga menambah lada sulah garam dan gula untuk rasa Walau bagaimanapun hitan hanya tidak terlalu banyak.
 6. Selepas itu anda boleh masukkan lepas masak ayam hingga yellowing, input ke dalam digoreng yang sudah dalam proses, Gaul dan gunakan api yang tidak overcooked. Jangan lupa untuk menambah gula untuk meningkatkan rasa.
 7. Siap hidangan untuk keluarga anda, betapa mudahnya untuk membuat resipi ayam butter tidak ?

Baca Juga : Resepi Ayam Goreng Tepung Mudah !!

Diatas admin sudah sajikan informasi lengkap mengenai bagaimana cara membuat resepi ayam butter yang lezat dan juga sangat mudah sederhana, jika anda ingin bisa memasak ayam butter tentunya anda harus mengikuti resep dan langkah langkah yang admin sudah sajikan diatas.

Terima Kasih Semoga Bermanfaat !!

Tags: