Resepi Ayam Goreng Kunyit Simple !!!

Resepi Ayam Goreng Kunyit – Assalamuallaikum bunda, anda sentiasa boleh mendapatkan durian runtuh dari Allah SWT, jika suami anda benar-benar seperti makan anda mestilah sangat bertuah, terutamanya jika hanya seperti hidangan anda pastikan anak anda sangat gembira memang.

Resepi Ayam Goreng Kunyit
Resepi Ayam Goreng Kunyit

Baik kali ini admin akan berkongsi info tentang resipi ayam goreng Saffron. Makanan yang diproses dengan ayam akan menjadi sangat istimewa untuk keluarga anda dalam admin seterusnya akan berkongsi resipi lazat makanan Malaysia dan sihat admin akan berkongsi maklumat mengenai tips jadi seperti kunyit goreng ayam memasak dengan mudah dan lebih lazat daripada Restoran.

Tips admin yang memberi IE anda boleh membersihkan bahan-bahan beberapa pertama sebelum memasak supaya kemudian masakan anda memasak lebih bersih dan juga lebih sedap, jika anda ingin mendapatkan hidangan ayam anda boleh rebus ayam terlebih dan juga anda boleh sehingga memerap ayam rentang panjang itu.

Biasanya ke peringkat untuk empukan daging bergantung pada bagaimana cara untuk memupuk dia terutama semasa mendidih daging yang baik jika anda mahu untuk mendapatkan daging yang tender anda boleh memerap dia dengan jangka masa yang panjang supaya nanti ayam akan berada di Masak boleh lebih baik daripada mana-mana restoran.

Di bawah ini admin akan berkongsi maklumat mengenai bahan-bahan bahan-bahan yang akan digunakan untuk membuat ayam goreng kunyit pertama sebelum membahagi-bahagikan admin info cara-cara membuat ayam goreng kunyit dengan betul dan pasti lebih lazat.

Bahan Bahan Yang Digunakan Untuk Membuat Ayam Goreng Kunyit 

 • 1 sudu kecil serbuk kunyit
 • 2 ulas bawang putih – hiris nipis
 • 4 batang kacang panjang – potong 2 inci
 • 1 biji bawang merah – hiris nipis
 • 2 senduk minyak masak
 • 1 biji cili merah – hiris nipis
 • 300 gram ayam – bahagian dada
 • 1 biji bawang besar – hiris nipis

Langkah Langkah Membuat Ayam Goreng Kunyit

 1. Baik kali ini admin akan berkongsi maklumat mengenai resipi ayam kunyit, langkah pertama itu adalah anda boleh menyiapkan bahan-bahan untuk proses seterusnya anda boleh menyediakan ayam yang di masak.
 2. Bersih pertama ayam akan memasak di sana, potong ayam dengan sebahagian kecil, Buang kotoran dan juga ayam dengan garam input selepas itu boleh ayam memerap anda dengan masa 20 minit, anda boleh menyediakan bahan-bahan.Langkah seterusnya anda boleh memanaskan minyak dengan waja dalam dan GORENG ayam beberapa, jika anda suka anda boleh memasak dengan daging Nya jika anda suka dengan dada ayam daging anda boleh gunakan ayam.
 3. Jika ayam sudah bersedia anda boleh memasak bahagian ayam yang anda suka, maka anda boleh masukkan ayam ke dalam kuali kacau goreng bahan serta Sesetengah entri seperti bawang dan bawang putih sudah juga kepingan kecil.
 4. Selepas itu anda boleh Gaul dan bercampur-campur semua kursus selepas itu anda menggunakan api itu adalah sebagai input dan beberapa bahan tambahan seperti kacang panjang, Bawang besar dan cili merah serta.
 5. Jika anda sudah masak dan meninggalkan matang dengan sempurna selepas itu anda boleh memasukkan sedikit air untuk membuat sup yang banyak. Jika sudah wangi anda boleh medamkan dapur.

Baca Juga : Resepi Ayam Percik Mudah Simple !!

Diatas admin sudah sajikan informasi mengenai bagaimana cara membuat resep ayam goreng kunyit, ayam goreng kunyit memang suatu makanan yang sangat enak, apalagi jika di hidangkan dengan nasi yang hangat.

Tags: