Resepi Ayam Goreng Tepung Mudah !!

Resepi Ayam Goreng Tepung – Pada kesempatan ini, admin akan membincangkan maklumat mengenai tempahan makanan resepi, resepi makanan yang admin akan saham iaitu makanan resipi goreng ayam, goreng ayam yang admin akan berkongsi iaitu tepung goreng ayam.

Resepi Ayam Goreng Tepung
Resepi Ayam Goreng Tepung

Tepung ayam goreng memang makanan yang sangat popular sekali, dan bahkan mempunyai tepung nama di setiap wilayah di Jepun sendiri goreng ayam yang dipanggil sebagai kentucky, sesungguhnya kentucky istilah yang berasal dari Jepun dan telah merebak ke kawasan di dunia.

Jangka nya popular Kentucky sangat lazat untuk makan, dan bahkan menjadi makanan popular di merata-rata, malah terdapat juga mempunyai restoran masakan untuk tepung goreng ayam iaitu KFC, kfc memang sangat terkenal sekali dengan tepung ayam sekarang Ia telah banyak cawangan beliau dalam whereever itu.

Baik bagi anda yang ingin membuat ayam seperti tepung tepung ayam KFC yang anda boleh mendapatkan maklumat di sini, di bawah ini admin telah dibentangkan maklumat tentang bagaimana untuk membuat resepi tepung ayam goreng sedap dan mudah.

Tetapi sebelum admin berkongsi maklumat tentang bagaimana untuk membuat goreng ayam resipi tepung admin akan berkongsi maklumat terlebih dahulu mengenai bahan-bahan bahan yang digunakan untuk membuat ayam goreng tepung, maklumat berikut.

Bahan Perap Ayam
 • secubit perasa yang dibenarkan
 • secubit bikarbonat of soda
 • 8 ulas bawang putih – ditumbuk
 • 1 ekor ayam – dipotong mengikut selera
 • 2 sudu serbuk kari ayam
 • 3 – 5 sudu besar serbuk cili
 • sedikit air
 • 2 sudu teh garam

Bahan Salut Tepung Ayam

 • 1/2 cawan tepung gandum
 • secubit bikarbonat of soda
 • 1 sudu serbuk cili
 • garam secukup rasa
 • 3 cawan tepung jagung
 • 1 biji telur – pukul telur secara berasingan
Cara Penyediaan Resepi Ayam Goreng Tepung 
 1. Untuk maklumat mengenai langkah-langkah yang perlu anda lakukan itu dahulu anda perlu membersihkan beberapa ayam dan juga alat yang digunakan untuk memasak, basuh ayam dan ayam dibersihkan menggunakan air yang bersih.
 2. Jika anda sudah boleh menyediakan beberapa bahan yang akan diproses seterusnya sebagai ayam menjadi perap perap sehingga ayam lebih kurang 1 jam sahaja, selepas itu, anda boleh menggabungkan beberapa bahan seperti tepung campuran ayam dan telur juga sehingga diadun.
 3. Selepas itu anda Gaul dan menggunakan hanya api standard yang tidak terlalu besar kerana ia boleh menjadi overcooked jika menggunakan api yang terlalu besar.
 4. Jika anda mempunyai satu ayam telur dan input golekan input ke dalam bahan-bahan salute anda dibuat ke atas tepung, masukkan ke dalam tudung bekas sedia ada selepas itu anda boleh adukk untuk dibancuh atau goncangkan.
 5. Selepas itu anda haba minyak dan anda memiliki ayam yang sudah di proses, ayam masak sehingga benar-benar garing atau Cucian selepas itu jika ianya kering anda boleh menyiapkan plat kemudian Hidangkan kepada keluarga anda.

Diatas admin sudah sajikan informasi mengenai bagaimana cara membuat ayam goreng tepung yang lezat dan crispy tentunya, nah untuk anda yang ingin membuat ayam goreng tepung dengan benar anda bisa mengikuti cara atau langkah langkah yang digunakan untuk membuat ayam goreng tepung .

Baca Juga : Resepi Nasi Ayam Madu Paling Simple !!

Terima kasih sudah membaca artikel kami, di situs ini anda bisa menemukan berbagai informasi mengenai resep makanan yang sangat lezat dan mungkin anda bisa jadikan referensi untuk memasak anda.

Semoga Bermanfaat !!

Tags: