Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api Sedap !!

Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api – Salam sejahtera bunda, assalamuallaikum pada kali ini admin akan membagikan informasi mengenai resep makanan yang enak dan juga sangat sehat untuk keluarga anda, nah jika anda ingin mengetahui lebih dalam lagi mengenai resep masak lemak dibawah ini admin akan bagikan informasi mengenai resep makanan.

Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api
Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api

Resep makanan yang admin akan bagikan yaitu resep makanan yang terbuat dari bahan ayam. Ayam memang menjadi suatu makanan yang sangat enak dan juga sangat sehat, nah untuk bunda yang ingin mengetahui bagaimana cara membuat ayam masak lemak cili api admin akan membagikan informasi nya berikut ini.

Bahan Bahan Yang Digunakan Untuk Membuat Ayama Masak Lemak Cili Api

Bahan bahan : 
 • 1 keping asam keping
 • 1/2 helai daun kunyit – hiris halus
 • Garam
 • 1 ekor ayam – potong 16 dengan kulit sekali
 • 1 biji kelapa parut – asing santan pekat dan cair
Bahan Tumbuk Halus : 
 • 5 – 8 tangkai cili merah Pakistan
 • 2 saiz ibu jari kunyit hidup
 • 5 – 8 tangkai cili api kampung hijau
 • 1 ulas bawang merah

Langkah Langkah Untuk Membuat Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api

 1. Kali ini admin akan berkongsi maklumat tentang bagaimana untuk membuat resepi Chile ayam api. Baik untuk ibu-ibu yang ingin mencuba anda boleh buang bahan-bahan Nya pertama yang akan digunakan untuk memasak tidak sampai ke sana najis baik ibu, selepas itu anda boleh menyiapkan bahan-bahan bahan-bahan yang akan di proses seterusnya.
 2. Bahawa langkah seterusnya jika ayam bersih anda boleh memotong beliau seperti yang anda suka, dan selepas itu anda boleh memerap ayam dengan bahan-bahan seperti gara, perap semasa yang kurang ialah lebih banyak dengan masa 30 minit hingga 50 minit, jika anda mahu hasil lazat anda boleh memerapnya sehingga hingga 3 jam.
 3. Selepas itu anda boleh memberikan sedikit kunyik, untuk pemberian kunyit untuk ayam yang anda boleh dengan kunyit pertama beliau yang menumbuk untuk cepat memiringkan ke dalam daging ayam.
 4. Sementara menunggu untuk perap ayam masak, anda boleh melakukan perkara-perkara lain seperti menumbuk bahan-bahan yang akan dihancurkan, dan menyediakan beberapa bahan lain, bahan akan dihancurkan dan patut sudah di hirisan halus jadi yang kemudian lebih mudah untuk dikisar.
 5. Juga bahan-bahan jiak telah sudah berkotak supaya anda dapat menyemak sama ada ayam sudah bersedia untuk proses seterusnya, jika anda boleh memasukkan ayam ke dalam kuali minyak itu sudah ada dalam haba terlebih dahulu. Selepas itu anda boleh mencampurkan baik dan penggunaan api stabil Jangan terlalu besar.
 6. Jika kulit ayam ianya kering anda boleh memasukkan bahan-bahan akan lecek dengan ibu sudah lancar, kacau terlbih sebelum api dinyalakan.
 7. Jika ianya menjadi satu anda boleh menyalakan api besar untuk matang dengan cepat, seperti lain-lain input yang penting juga santan cair supaya kemudiannya Kuah ini boleh seep, dan masak sehingga ayam masak dan juga melihat dikotorkan, letakkan bahan-bahan yang lain iaitu asid salinan. Gaulkan dan perap.
 8. Jika ia kelihatan agak masak, anda boleh memasukkan serta beberapa ramuan lain seperti kunyit yang anda mempuri, menambah tebal santan serta jadi nanti ayam yang lebih baik.
 9. Jika ianya semua sebati anda boleh tunggu sehingga ia selesai dan sedia untuk dihidangkan kepada keluarga anda.

Baca Juga : Resepi Ayam Masak Kicap Sedap !!

Diatas admin sudah sajikan informasi mengenai bagaiman cara membuat resepi ayam masak cili api, mudah bukan bunda? Semoga bermanfaat untuk anda.

Tags: