Resepi Ayam Panggang Berempah Sedap

Resepi Ayam Panggang Berempah – Assalamu’alaikum semuanya, bagaimana kabarnya ? Pasti tentunya baik semuanya. Kali ini kami admin kongsiresepi.org akan kembali membagik resepi resepi terkini salah satunya ialah resepi ayam mudah dan sedap akan tetapi kali ini kami akan membagikan resepi ayam panggang berempah sedap. Ayam panggang berempah ini adalah sungguh sedap rasanya dan sangat menarik apalgi apabila ditambah dengan sos cili yang pedas sudah tentu akan menambah kelazatan untuk anda yang suka pedas. Ayam panggang berempah ini juga agak popular oleh orang ramai kerana ia telah berempah ayam panggang rasa yang sangat lazat dan berperisa yang begitu banyak mencari mudah resepi ayam panggang berempah dan lazat di google.

Ayam Panggang Berempahh
Ayam Panggang Berempahh

Resepi ayam panggang berempah yang memang boleh dikatakan banyak bahan-bahan yang digunakan dalam pembuatan ini ayam panggang berempah. Ia adalah punca mengapa resepi ayam panggang berempah yang mempunyai rasa yang sangat lazat dan agak popular berdua antara masters sehingga remaja dan kanak-kanak lebih tua.Walaupun menu ni bako-bako namun ayam bakar ni tetap sedap. Moist berjus dalamnya. Tapi kalau ikutkan selera pilihan. Ianya disalut ngan aluminium foil dulu dan kemudian dibakar dalam oven. Sampai ke tulang lembutnya.. Dan sampai dalam isi rasa rempah ratus yang kita perap tu.

Resepi Ayam Bakar Berempah Mudah dan Sedap ni senang jer penyediannya. Bakar dalam magic pan. Kalau korang nak bakar dalam oven pun sedap. Balut dulu ngan aluminium foil untuk rasa yang lebih enak Kot korang nak cuba yang lebih simple mudah dan cepat macam kami, kali ni bakar dalam magic pan jer. Meh tengok resepi ayam panggang berempah dibawah ini.

Resepi Ayam Panggang Berempah Mudah dan Sedap

Bahan – bahan :

  1. 2 cm kunyit hidup
  2. 2 sudu makan jintan putih
  3. 5 ulas bawang merah
  4. Garam dan gula secukup rasa
  5. 2 ulas bawang putih
  6. 1 ekor ayam atau kami beli whole leg 7 ketul
  7. 3 batang serai
  8. 5 tangkai cili kering
  9. 1 sudu makan serbuk ketumbar
  10. 3 sudu makan jintan manis
  11. 3 sudu makan minyak masak

Cara penyediaan ayam panggang berempah mudah :

  1. Ayam dibersihkan dan ditoskan
  2. Kisar kasar kesemua bahan, perasakan dengan garam dan gula.
  3. Perap ayam bersama bahan kisar tadi selama 1 jam atau lebih. ( kami perap pagi, simpan dalam fridge, malam baru bakar).
  4. Bakar sampai masak. kami guna magic pan
  5. Sedia dihidangkan bersama sos kegemaran

Baca Juga : Resepi Biskut Cornflakes Madu Rangup

Bagaimana mudah bukan resepi ayam panggang berempah ? Tentunya pasti mudah kalau anda semua mengikuti resepi yang kami buat diatas. Ingat apabila anda membuat ayam panggang berempah akan tetapi memiliki rasa yang kurang sedap anda jangan langsung menyerah dan tidak mencoba untuk membuatnya lagi, harusnya anda mencoba membuat ayam panggang berempah kembali hingga mendapatkan rasa ayam panggang yang sedap. Sekian artikel seputar resepi ayam panggang berempah simple dan mudah semoga dengan dibuatnya artikel ini memberikan manfaat untuk anda semua yang sudah membaca artikel ini. Terima kasih dan selamat mencoba.

Tags: