Resepi Ayam Percik Mudah Simple !!

Resepi Ayam Percik – Assalamuallaikum ibu pada masa ini, admin akan berkongsi satu info yang sangat menarik untuk anda, info kali ini akan berkongsi maklumat terakhir yang lazat resipi makanan sangat dan juga memanggil anda menunggu

Resepi Ayam Percik
Resepi Ayam Percik

Baik bagi anda yang ingin tahu banyak ayam ayam yang sangat sedap jika dihidangkan bersama lemang nasi dan berkhidmat dengan minuman lain seperti jus atau ais teh ais, ayam yang biasanya banyak makanan yang sangat tipikal rantau Malaysia dan ia sememangnya makanan yang sangat istimewa di malaysia.

Baik bagi orang-orang yang ingin tahu bagaimana untuk membuat ayam resepi lebih mudah di bawah ini admin akan berkongsi dengan maklumat tentang bagaimana untuk membuat ayam paling lazat yang banyak dari kelantan, tetapi admin akan berkongsi bahan-bahan bahan-bahan yang akan digunakan terlebih dahulu.

Bahan-Bahan Yang Akan Digunakan Untuk Membuat Ayam Percik 

 • garam secukup rasa
 • 1 ekor ayam – dipotong 4 bahagian
 • 1 inci halia
 • 5 ulas bawang merah
 • Bahan Perap
 • 3 ulas bawang putih

Bahan Kuah Ayam Percik

 • 1/4 keping asam keping
 • 1 batang serai
 • 2 pek santan pekat
 • 3 – 6 tangkai cili kering
 • 10 ulas bawang merah
 • 1 inci halia
 • gula secukupnya
 • garam secukupnya

Langkah Langkah Untuk Membuat Ayam Percik Sedap 

 1. Untuk langkah pertama jika ingin memasak ayam percik IE anda harus membersihkannya terlebih dahulu anda ingin memasak ayam, menanggalkan semua kotoran yang berada pada ayam. Jika anda telah menyediakan bahan-bahan di dalam bahan-bahan untuk memasak yang lain.
 2. Berikutan langkah-langkah beliau anda boleh memotong sebahagian daripada bahan yang anda telah sediakan perap sebelum, selepas itu anda boleh perap ayam yang anda memohon dengan perasa perap. Perap ayam dengan 30-1 jam sahaja. Jika anda ingin buahnya masak serentak dengan cepat anda boleh rebus terlebih dahulu sebelum anda membakarnya.
 3. Sementara menunggu ayam masak bahan bakar yang anda boleh sediakan beberapa bahan-bahan untuk dijadikan sup, dipotong pertama beberapa bahan-bahan yang akan dibuat ke perap, kemudian masak dengan api yang kecil Jangan terlalu besar, maka anda boleh kacau sentiasa dan semua bercampur menjadi satu. Input tambahan bahan-bahan seperti garam untuk rasa dan juga input daripada gula.
 4. Jika anda mempunyai untuk memasak bahan-bahan sup yang anda boleh mengambil ayam yang anda mempunyai minyak, selepas itu anda boleh menggulung kek bahan dijadikan sup, menggulung kek ke dalam daging ayam sudah dalam bahan api. DAB ia ke dalam daging ayam supaya tidak tenggelam dalam mana-mana bahagian ayam yang tidak terkenal di Kuah.
 5. Lebih-lebih lagi jika anda pernah melihat zakar kelihatan lazat dan anda sudah oleksan sudah kelihatan menarik anda boleh membakar beliau sekali lagi menggunakan grill bersih untuk membuat ia lebih sihat maka anda boleh kembali ke ayam, kemudian tidak dapat dibakar.
 6. Jika ayam yang telah berubah warna dan wangi pun anda boleh mengalih keluar ayam, anda boleh menghidangkan kepada keluarga anda, dengan timun dan juga teh ais itu pasti lebih sedap.

Baca Juga : Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api Sedap !!

Demikian maklumat mengenai cara untuk mencipta satu resipi makanan Malaysia yang tipikal seperti resipi ayam ayam masak buku masakan, memang banyak sangat tipikal dari malaysia, baik bagi anda yang ingin mengetahui pelbagai maklumat tentang resipi makanan Malaysia yang anda boleh mendapatkan maklumat di web.

Semoga bermanfaat untuk anda !!

Tags: