Resepi Biskut Florentine Cup Sukatan Cawan

Resepi Biskut Florentine – Assalamu’alaikum dan salam sejahtera untuk anda semua nya, berjumpa kembali dengan kami admin kongsi resepi yang senantisa berkongsi pelbagai macam jenis resepi – resepi biskut dan resepi – resepi mudah lainnya. Yang akan kami bicangkan kali ni ialah resepi biskut florentine sukatan cawan atau resepi florentine cup. Anda semua pasti dah tahu dengan biskut florentine yang satu ni kan ? Sudah tentu anda semua tahu dengan biskut florentine ni kerana biskut florentine yang satu ni adalah salah satu dari beberapa resepi biskut yang sangat digemari dikhalayak ramai masyarakat Malaysia. Biskut florentine ni sangat wajib dihidangkan pada tetamu khususnya pada saat hari raya tiba. Biskut yang satu ni sangant lazat dan sedap bila dimakan bersama dengan sanak sodara anda semua ataupun dengan kawan – kawan terdekat anda. Kerana biskut florentine ni memiliki rasa yang sangat sedap dan lazat jadi sangat direcommend makannya bersama kawan atau sanak sodara anda.

Biskut Florentine
Biskut Florentine

Biskut Florentine ni sangat banyak kali rasa seperti resepi biskut kacang florentine, resepi biskut almond florentine, dan resepi biskut crunchy florentine.  Meski biskut florentine pelbagai macam jenisnya akan tetapi biskut florentine ni membuatnya pun sangat mudah dan resepi biskut florentine mudah  kerana tak membutuhkan bahan – bahan yang sulit, bahan – bahan yang digunakan pun sangat mudah dicari. Jadi tuk anda yang ingin mencuba buat biskut florentine tak perlu susah payah tuk mencari bahan – bahan yang akan digunakanan nanti. Kami juga telah menyediakan resepi biskut florentine step by step supaya anda boleh membuat resepi biskut florentine sukatan cawan.

Resepi Biskut Florentine Cup Sukatan Cawan

Bahan – Bahan Yang Digunakan :

  1. 10 Gr Bijan Putih
  2. 150 Gr Tepung Florenta
  3. 70 Gr Kuaci Hijau* – *Bakar 5 Minit
  4. 100 Gr Kepingan Badam*
  5. 10 Gr Bijan Hitam

Cara – Cara Membuat Resepi Biskut Florentine Step By Step :

  1. Sediakan loyang bersaiz 16 x 12 inci yang telak dilapik dengan ‘parchment paper’ – bukan kertas minyak ya.
  2. Taburkan tepung Ûorenta dan ratakan pada keseluruhan loyang.
  3. Tabur rata kepingan badam dan kuaci hijau yang telah dibakar bersama bijan hitam dan putih.
  4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 170C selama 7 minit sahaja.
  5. Keluarkan biskut dan dengan pantas potong biskut mengikut saiz yang dikehendaki.
  6. Keluarkan biskut dari loyang, sejukkan sebentar dan segera simpan dalam bekas kedap udara.

Baca Juga : Resepi Kek Keju Kukus Mudah Sukatan Cawan

Itu lah tadi resepi biskut florentine sedap sangat mudah bukan ? Sudah tentu mudah bila anda mengikuti resepi biskut florentine step by step yang kami sajikan diatas. Bila anda sudah mahir membuat resepi biskut florentine sukatan cawan ni jangan lupa anda kongsikan pada kawan – kawan anda dan sanak sodara anda supaya mereka boleh buat resepi biskut florentine cup sukatan cawan ni. Happy Cooking !

Tags: