Resepi Capati Lembut Sedap !

Resepi Capati – Assalamuallaikum baik petang semua, mungkin anda sentiasa diberi Kesihatan, kali ini admin akan memberikan anda maklumat mengenai kuih atau biskut resipi sekali lagi, pada masa ini, admin akan berkongsi maklumat mengenai resepi capati, bagi anda yang tidak tahu apa yang capati kali ini admin akan berkongsi maklumat berikut sebelum capati roti yang datang dari Timur Tengah, roti ini adalah serupa dengan roti Arab secara umum dengan beberapa perbezaan rasa dan bahan-bahan.

Resepi Capati Paling Mudah
Resepi Capati Paling Mudah
Resepi capati yang terdapat di sesetengah negara seperti pakistan, di Semenanjung Arab dan Arab, biasanya kek ini di Hidangkan pada masa perayaan umat Islam, dan beberapa acara lain, tetapi pada masa ini capati kek yang ditemui di beberapa tempat dan juga anda boleh membuat sendiri di rumah, untuk membuat kek ini sangat mudah dan tidak perlu membayar dgn pengorbanan yg besar untuk membeli bahan-bahan utama, anda juga tidak mengelirukan untuk mencari bahan-bahan bahan-bahan yang digunakan kerana sangat mudah didapati di bandar-bandar yang pelbagai, Selain itu, dalam pasar mini atau pasaran tradisional, menurut janji admin di atas, kali ini admin akan berkongsi maklumat tentang bagaimana untuk membuat roti capati, tetapi sebelum admin akan berbincang mengenai bahan-bahan yang akan digunakan untuk membuat kek ini. Di bawah ini admin sudah ada maklumat tentang bahan-bahan yang digunakan.

Bahan-bahan Yang Digunakan Untuk Membuat Kue Capati

 • 1 cawan tepung atta
 • 1 cawan tepung gandum
 • Secubit garam
 • 2 sudu makan minyak jagung
 • Air secukupnya

Diatas bahan-bahan yang digunakan untuk membuat kek atau capati biasa kek dari pakistan, menurut janji admin di bawah, kami akan berkongsi maklumat mengenai cara untuk mencipta perkara-perkara berikut.

Cara Membuat Roti Capati Tepung Gandum

 1. Pertama langkah yang perlu anda lakukan bahawa anda perlu membasuh sebahagian daripada bahan-bahan yang perlu dibasuh terlebih dahulu, seperti alat yang digunakan untuk membuat kuih doh.
 2. Setelah segala-galanya bersih anda boleh hanya campuran tepung atta pertama, selepas itu anda boleh hanya meletakkan bahan-bahan lain seperti tepung gandum, garam ke dalam bekas yang telah disediakan dalam pendahuluan kacau sekata dan menggunakan tangan anda supaya dapat dengan senang knead doh.
 3. Bagi langkah kedua iaitu anda boleh meletakkan minyak dengan matlamat penyimpanan doh tidak melekat selepas anda boleh kacau adunan lagi.
 4. Selepas itu anda boleh letakkan sedikit air secukup rasa dan jangan lupa sambil mengacau perlahan-lahan hanya supaya doh tidak terlalu keras dan tidak terlalu lembut.
 5. Jika ia telah sempurna sehingga anda boleh membentuk adunan dengan bentuk bulat kecil atau dengan yang anda mahu jika anda mahu bentuk yang lebih besar anda boleh membentuk ia dengan yang lebih besar dan juga lebih.
 6. Apabila adunan sudah pun membentuk anda penginapan leperkan doh menggunakan alat yang mempunyai fungsi yang khas yang mampu untuk meleperkan doh baik dan tampa Pas.
 7. Jika anda mempunyai bentuk nipis nipis supaya anda boleh hanya masak adunan ke dalam keluli yang boleh tahan masakan.
 8. Selepas doh sudah kelihatan merah dimasak dan keperangan anda dapat mengangkat doh.
 9. Bersedia berkhidmat untuk keluarga tercinta.

Baca Juga : Resepi Famous Amos Cookies Paling Mudah !

Demikian informasi mengenai cara membuat roti capati, bagaimana mudah bukan, sajikan makanan ini dengan  berbagai minuman dingin , bisa juga dihidangkan dengan berbagai makanan lainnya seperti kari ayam dan juga kari yang lain, terima kasih sudah membaca artikel ini semoga anda bisa mempelajarinya.

Pencarian resepi terkini:

 • resepi capati sedap dan lembut

Tags: