Resepi Cucur Kentang Paling Mudah !!

Resepi Cucur Kentang – Pada kesempatan ini, admin akan berkongsi maklumat mengenai resepi cucuk paling mudah dan lazat kentang, kentang tersebut adalah cucur makanan termasuk makanan ringan, kentang cucur amat lazat sekiranya pada berkhidmat dengan kopi atau segelas teh manis dan madu, biarkan sahaja yang dimakan apabila hujan. Biasanya cucur kentang dihidangkan dengan sos tomato, yan pedas. Disebagian negara-negara di dunia, kentang yang menjadi makanan ruji sangat di gemari di pelbagai bahagian dunia.

Resepi Cucur Kentang Sedap
Resepi Cucur Kentang Sedap

Bahan-bahan asas untuk membuat cucur kentang memnggunakan kentang itu sendiri sememangnya berkualiti tinggi, Jangan guna kentang biasa sahaja. Kentang yang ternyata menjadi sangat berguna untuk badan kita termasuk sebagai sumber karbohidrat, serta mengekalkan stamina badan. Walau bagaimanapun terdapat kelebihan kentang yang anda belum tahu hadapannya, di bawah ini admin akan berkongsi maklumat mengenai manfaat daripada kentang yang anda belum tahu sebelum.

Kentang Dapat Mencegah Kanker

Bagi anda yang tidak tahu mengenai manfaat Kanser, ia ternyata bahawa kanser boleh mencegah penyakit yang amat berbahaya, seperti kanser sebagai contoh, kerana kentang yang mengandungi antioksidan dan vitamin A offlavanoid ketinggian supaya kentang yang dipercayai boleh mengelakkan timbul Nya sel-sel kanser yang menyerang badan kita, walopun jika anda mempunyai sejarah keluarga dengan kanser yang anda tidak perlu risau, anda mestilah hidup gaya hidup sihat dan makan diet sihat dan senaman harus seimbang.

Kentang Dapat Menjaga Kesehatan Jantung

Kentang di samping mempunyai kandungan karbohidrat yang tinggi sebagai pengganti nasi, kentang yang juga mempunyai faedah-faedah lain yang boleh mengekalkan kesihatan jantung anda, hati adalah penyakit yang boleh menyerang sesiapa sahaja tanpa biasa dengan usia, dan punca nombor satu kematian di dunia, oleh itu bagi anda yang berhasrat untuk menyihatkan jantung anda boleh mengambil beberapa kentang makanan diproses, di bawah ini admin akan memberi anda maklumat mengenai bahan-bahan utama untuk membuat cucur kentang.

Bahan Utama Cucur Kentang

 • 1/2 sudu kecil garam
 • 200 ml air – lebih kurang
 • Minyak untuk menggoreng
 • 3 biji bawang merah – dimayang halus
 • 1 biji telur
 • Sedikit air panas
 • Secubit gula
 • 1 biji ubi kentang – kupas dan potong dadu kecil
 • 250 gram tepung gandum
 • Secekak daun kucai – potong pendek

Cara Membuat :

 1. Langkah pertama untuk melakukan itulah anda mencuci bahan-bahan yang akan pertama masak, mencuci bahan-bahan yang akan digunakan supaya tidak kotor dan kotor.
 2. Langkah kedua adalah bahan input terpenting, iaitu tepung gandum, juga dengan orang lain seperti tambahan bahan bawang, kentang dan juga dengan taburkkan serbuk garam secukup rasa sahaja jadi tidak terlalu banyak.
 3. Selepas semua bahan sebati anda tinggal dikacau dalam air perlahan-lahan supaya semua Nya kursus menjadi salah dan bercampur dengan toiletries.
 4. Selanjutntya menggabungkan air panas tetapi tidak mengalami kepanasan lepas doh supaya anda tidak keras dan tidak cair.
 5. Selepas mencipta adunan selesai anda hanya boleh menyediakan untuk memasak doh, anda perlu Panaskan minyak di awal supaya apabila ia kemudian dimasak ia mempunyai tempoh matang Pas dan tidak overcooked. Well, ia adalah langkah terakhir.

Baca Juga : Resepi Yee Mee Sizzling Paling Mudah !!

Demikian maklumat mengenai resepi cucur kentang, terima kasih telah Baca Mudah-mudahan dengan Artikel ini anda boleh rakan-rakan Dengan mengkhusus resepi makanan tipikal Malaysia.

Tags: