Resepi Cupcake Sukatan Cawan

Resepi Cupcake Sukatan Cawan – Sejak kecil kita telah diajar untuk belajar dan sekolah kami dan sekolah berangakat sebelum kita biasanya disediakan makanan untuk Sarapan Pagi, dan sarapan pada waktu pagi biasanya berbeza-beza, ada dibuat telur padi, Terdapat juga menggunakan menu roti atau kek cawan.Roti yang pada mulanya merupakan hidangan yang dinikmati oleh golongan bangsawan.

Resepi Roti Cupcake Sukatan Cawan Sedap
Resepi Roti Cupcake Sukatan Cawan Sedap

Atau orang yang mempunyai tahap yang tinggi seperti Raja-Raja Timur Tengah di rantau Semenanjung Mesir dan Mesopotamia, di timur tengah adalah doh roti gandum roti yang sangat popular, iaitu sesungguhnya doh Nya diperbuat daripada gandum tulen dan bercampur dengan air yang telah di rempah pilihan dengan beberapa negara asal racik di Timur Tengah.Dahulu roti adalah makanan mewah sangat, walaupun orang-orang biasa tidak mampu untuk membeli roti, tetapi dari masa ke masa roti Nya berjalan lebih dan lebih rasa buah, dan orang-orang di sekarang bukan sahaja Raja-Raja boleh makan roti.

Roti di negara yang berbeza berkongsi dengannya dan ciri-ciri rasa boleh membezakan dari mana ia berasal  kah , seperti roti mexico sesungguhnya adalah roti tortila sangat popular iaitu ciri-ciri negara tersebut,  juga doughnuts roti, roti doughnuts mempunyai satu ciri yang ada lubang di tengah-tengah supaya bentuk doughnuts roti seperti roda pada kenderaan atau menyerupai bentuk runcit cincin, roti pada awal juga dipanggil dengan runcit satu, roti yang dibawa oleh pendatang Belanda ke Amerika Syarikat adalah berguna untuk pencuci mulut sebagai suatu pesta makanan lazat. Baik kali ini admin akan berkongsi maklumat mengenai resipi roti cupcake sukatan cawan, namun sebelum menuju resepi cupcake sukatan cawan admin akan membagikan informasi tentang bahan-bahan untuk membuat roti cupcake sukatan cawan.

Bahan-bahan Resepi Cupcake Sukatan Cawan Sedap.

 • 1 cawan air panas
 • 3 biji telur ( saya guna 4 biji sebab guna telur gred C)
 • 1 penutup botol esen vanilla (saya tambah, resepi asal tak letak)
 • 1 sudu kecil soda bikarbonat
 • 2 cawan tepung gandum
 • 1 cawan serbuk koko (tak sampai 1 cawan pun boleh)
 • 1 cawan minyak masak
 • 1 cawan gula halus ( gula pasir saya blend)
 • 1 sudu kecil baking powder
 • 1 cawan susu pekat

Diatas merupakan informasi mengenai daftar bahan-bahan untuk membuat resepi cupcake sukatan cawan , dibawah ini admin akan membagikan informasi mengenai cara membuat resepi cucpcake sukatan cawan.

Cara Membuat Resepi Cupcake Sukatan Cawan.

 1. Masukkan telur dan gula serbuk dan kacau-bilau kepada membengkak. Kemudian, masukkan susu pekat, aduk lagi sehingga sebati
 2. Masukkan serbuk koko sudah tersedia sebelum nya, dan kemudian input yang tidak jauh dari tepung gandum, bicarbonate  soda dan serbuk penaik terlebih dahulu. Menggabungkan krim panduan hingga jadi sebati.
 3. Setelah sebati sudah dimasukan, lalu masukkan minyak.
 4. Kemudian masukkan air panas dan aduk hingga doh jadi sebati. Untuk yang terakhir sekali masukkan perasa esen vanilla.
 5. Masukkan ke dalam cup saiz ikut pilihan sendiri sesuai selera sahaja.
 6. Bakar dengan oven suhu 170 darjah celcius dalam 25 minit kurang lebih.
 7. Siap dihidangkan untuk keluarga .
Demikian maklumat tentang latar belakang cupcake roti sukatan cawan paling lazat, terima kasih kerana membaca maklumat resipi roti kek cawan ini, admin Sila anda boleh mengamalkan membuat roti itu dengan betul, supaya keluarga anda menjadi suka makan roti, dan membiasakan keluarga anda makan roti sebelum bermulanya aktiviti.
Terima Kasih Semoga Berfaedah !!

Pencarian resepi terkini:

 • resepi cup cake sukatan cawan
 • cupcake terkini

Tags: