Resepi Donut Mudah dan Sedap

Resepi Donut Mudah – Assalamu’alaikum dan salam sejahtera untuk anda semua, berjumpa kembali bersama kami kongsi reseoi yang senantisa berkongsi pelbagai macam jenis resepi – resepi terkini dan termudah. Yang akan bahas kali ini adalah resepi donut mudah atau resepi donut gebu lembut dan sedap. Resepi donat mudah kali ini tentu berbeza dengan yang lain kerana kami melakukan percubaan bahan baru supaya boleh jadi rasa yang lazat dan sedap. Percubaan yang kami buat ni berawal dari iseng – iseng kami sehingga menghasilkan rasa donut yang sangat sedap. Resepi donut gebu lembut dan sedap  ni sangat mudah untuk dibuatnya.

Resepi Donut Mudah
Resepi Donut Mudah

Kami menggunakan adunan yang sama dengan menyediakan Pau Goreng. Sangat donut gebu ini. Bayangkan semasa direhat, ia naik tinggi seolah kosong sahaja di dalamnya. Walaupun saya suka donut gebu tetapi saya lebih suka jika ia sedikit padat. Hari ini saya menggunakan gula kaster dan sedikit serbuk kayu manis untuk menyalut donat.

Hmm memang sedap bau kulit kayu manis ni. Kebelakangan ini saya mula mengamalkan pengambilan madu yang ditanam sedikit ceri kayu manis kerana dikatakan memberi banyak khasiat pada tubuh badan. Haa cukup setakat ini dulu. Hingga berjumpa lagi di coretan akan datang, jom layan resepi donut lembut dan gebu atau resepi donut lembut dan ringan di bawah ini.

Resepi Donut Mudah dan Sedap

Bahan Bahan :

  1. 50 gram susu tepung
  2. 100 gram mentega
  3. 11 gram yis kering
  4. 250 gram tepung roti
  5. 2 biji telur
  6. 200 ml air

Cara memasak :

  1. Masukkan semua bahan ke dalam mesin penguli dan uli selama 8- 10 minit untuk menjadikan halus lembut dan tidak melekat di tangan dan elastik. Tutup doh dengan kain dan biarkan sehingga doh naik dalam ½ jam.
  2. Keluarkan doh, tumbuk dan canai. Kemudian tekap dengan donut cetakan. Rehatkan selama 30 minit sehingga doh naik lagi sekali sebelum digoreng.
  3. Goreng donat dalam kuantiti yang sedikit sahaja dalam satu masa. Goreng sehingga berwarna kekuningan dengan api yang slow. Angkat dan tos.
  4. Bila sejuk, masukkan ke dalam plastik dan masukkan beberapa sudu gula kaster dan serbuk kayu manis. Goncang supaya bersalut rata.

Nota : Jika ingin disejukbeku, goreng separuh masak terlebih dahulu, sejukkan dan simpan di bekas dan masukkan ke dalam freezer. Jika ingin membuat kuku kukus, kukus terlebih dahulu sebelum disimpan di dalam peti sejuk.

Itu tadi sikit ulasan tentang resepi donut mudah dan lembut serta cara buatnya. Bagaimana mudah kan resepi donut lembut dan sedap ? Sudah tentu anda semua bisa nak buat resepi donut mudah dan sedap ni. Jangan lupa kongsikan pada kawan – kawan anda atau pun sanak sodara anda, supaya mereke boleh membuat resepi donut lembut dan gebu sampai esok dengan rasa yang lezat dan sedap. Happy Cooking !

Tags: