Resepi Gado-Gado Malaysia Paling Sedap !!

Resepi Gado-Gado – Assalamuallaikum ibu, mungkin anda sentiasa diberikan kesihatan dan umur yang panjang, pada kesempatan ini, admin akan berkongsi maklumat tentang memasak resipi yang cukup popular di dunia, iaitu resepi gado-gado, gado-gado adalah makanan yang dibuat dari beberapa campuran sayur-sayuran yang sememangnya sangat mempunyai kandungan nutrien yang sangat tinggi yang memang sangat berguna untuk badan kita. Boleh mengekalkan kesihatan pada mata kita, dan membantu menyegarkan badan kita untuk sentiasa sihat.

Resepi Gado-Gado Malaysia Paling Mudah
Resepi Gado-Gado Malaysia Paling Mudah
Gado-gado adalah makanan Khas berasal dari Indonesia dan telah diiktiraf di dunia bahawa campur aduk yang sangat lazat makanan adalah nombor satu di dunia, gado-gado yang sangat terkenal di dunia dan diuruskan untuk menjadi makananan sihat di dunia menurut majalah Forbes.  Gado-gado adalah sangat lazat kerana menggunakan bahan-bahan yang sangat segar dan sayur-sayuran yang segar. Menggunakan beberapa sayur-sayuran yang sayur-sayuran yang sangat sihat seperti kacang, kentang dan beberapa bahan sayur-sayuran lain yang digunakan untuk membuat gado-gado. Gado-gado sendiri adalah makanan yang diperolehi daripada menempah tepat di jakarta. Tapi campur-aduk semasa adalah begitu popular di dunia. Kali ini admin akan berkongsi maklumat mengenai resepi gado-gado Malaysia Nah sangat enak dan sangat mudah. Di bawah ini admin akan berkongsi maklumat mengenai bahan-bahan yang digunakan untuk mencipta campur-aduk dengan Malaysia.

Bahan – bahan Yang Digunakan Untuk Membuat Gado-gado  :

Bahan Kuah Gado-gado

 • 5 ulas bawang merah sedikit gula merah sedikit minyak masak untuk menggoreng cili kering (lebih kurang 2 sudu besar)
 • 1/2 kg kacang tanah (digoreng dan diblender)
 • gula + garam secukup rasa
 • air asam jawa (asam jawa + air = dilenyek2 jadi lah air asam)
 • 20 biji cili kering

Bahan Sayur  Gado-gado :

 • Kacang panjang (dicelur dan dipotong)
 • Sengkuang (dipotong kecil-kecil)
 • Timun (dipotong kecil-kecil)
 • Kangkung (dicelur dan dipotong)
 • Sotong (dicelur dan dipotong)

Cara Membuat :

 1. Langkah-langkah utama yang anda perlu mencuci sayur sehingga beberapa bersih perlu dijadikan gado-gado, basuh menggunakan air yang baik supaya kotoran itu hilang.
 2. Seterusnya anda haba minyak terlebih dahulu, kemudian masukkan gula perang dengan air lagi untuk merasainya, maka selepas gula masak anda longkang dan anda membebankan untuk mendapatkan air gula.
 3. Langkah seterusnya anda input baru minyak sekali lagi dan kemudian panaskan semula bagi bahan seterusnya yang kering, cili input seterusnya cili masak sehingga benar-benar kering dan masak tidak mendapatkan dibakar juga. Masukkan juga bahan-bahan lain seperti bawang merah.
 4. Selain itu jika lada cili dan bawang besar masak anda hidup dengan alat menghancurkan beliau boleh menghancurkan sehingga licin, gunakan pengisar yang jika anda mahu untuk mendapatkan hasil yang halus.
 5. Seterusnya menggabungkan sambal yang sudah dihancurkan buat dengan sedikit air Asam dan juga input garam, gula dan hanya sedikit cukup.
 6. Seterusnya anda masukkan penginapan kacang halus ke dalam bekas yang telah diisi doh cili buat sudah diproses.
 7. Kacau sehingga benar-benar bercampur-campur, sayur-sayuran tempat yang menginap telah dibersihkan terlebih dahulu, menggunakan plat yang agak besar. Nahu kemas sayur-sayuran yang akan dibuat ke satu campur aduk.
 8. Selepas itu anda hanya boleh flush sos cili untuk sayur-sayuran yang sudah diatur dengan rapi. Gado-gado telah berjaya dibuat untuk menggembirakan anda berkhidmat untuk anda dikasihi.

Baca Juga : Resepi Western Food Mudah !!

Demikian maklumat tentang resipi makanan Indonesia ada juga sangat popular di malaysia, iaitu resepi gado-gado, Mudah-mudahan anda boleh belajar preskripsi gado-gado.

Terima Kasih !

Pencarian resepi terkini:

 • resepi gado gado mudah

Tags: