Resepi Gulai Ikan Tongkol Kelantan !

Resepi Gulai Ikan Tongkol – Pada masa ini, admin akan berkongsi maklumat mengenai resepi masakan Malaysia yang diproses menggunakan bahan-bahan yang berasaskan daripada ikan, ikan yang admin akan memberi maklumat resipi beliau, iaitu tuna, ikan tongkol itu sangat sedap jika dimasak, ikan tongkol adalah sangat popular di kalangan masyarakat di malaysia, bukan sahaja di malaysia tetapi di indonesia itu sendiri juga adalah sangat popular untuk dimasak dengan pelbagai persediaan perasa sangat lazat untuk dinikmati.

Resepi Gulai Ikan Tongkol Kelantan
Resepi Gulai Ikan Tongkol Kelantan

Ikan tongkol adalah makanan yang sangat lazat untuk dimakan, tidak seperti tuna ikan secara amnya mempunyai hak istimewa sangat jarang wujud dan bersamaan dengan ikan atas tuna lain jika Tulang dimasak tender dan sangat lazat tidak boleh dimakan, tidak seperti ikan yang berada di air tawar seperti bawal, bawal saiz mempunyai sebuah besar bentuk badan, tetapi Adakah tidak dilihat dari bentuk tubuh besar Nya ikan tetapi sebaliknya tulang sangat banyak dan besar-besar jika dimakan untuk anak-anak muda akan menjejaskan.

Ikan tongkol mempunyai faedah-faedah yang sangat banyak antara Nya iaitu ikan tongkol boleh jadi sebagai ubat untuk mengekalkan kesihatan mata anda, jika anda berhasrat untuk mata sihat dan cantik dengan bersungguh-sungguh anda harus menggunakan makanan yang dibuat dari beberapa ikan tongkol . Bukan sahaja berfungsi sebagai ubat mata ternyata ikan tongkol juga boleh menjadi berguna sebagai satu pencegahan penyakit penyakit sendi, penyakit sendi selalunya menyerang orang-orang yang sudah mempunyai usia, jadi mereka sangat mudah sekali terdedah kepada penyakit penyakit sendi, reumatik menyerang tubuh manusia batin tepat pada sendi tulang. Bagi anda yang mempunyai penyakit reumatik yang sering mencadangkan kepada admin mengambil sesetengah makanan yang diperbuat daripada ikan tongkol diproses. Di bawah ini admin akan berkongsi maklumat mengenai bahan-bahan utama untuk membuat resepi gulai ikan tongkol.

Bahan Utama Untuk Resepi Gulai Ikan Tongkol :

 • Ikan tongkol – rebus dengan asam dan garam
 • 1 keping asam keping
 • 2 sudu besar gula
 • 30 gm serbuk rempah gulai cap Bunga Rose – atau rempah kari ikan
 • 1 kotak santan kotak
 • Garam secukup rasa
 • 1 sudu besar gula Melaka
 • 2 sudu besar cili kisar
Bumbu Lain :
 • 10 ulas bawang merah
 • 1/2 inci lengkuas
 • 1/2 inci kunyit hidup
 • 1 inci halia
 • 3 ulas bawang putih
Cara Membuat Gulai Ikan Tongkol Kelantan
 1. Mula-mula anda perlu mencuci semua bahan yang akan dimasak terlebih, basuh bersih tongkol sehingga daging telah hilang warna hitam, kerana hitam daging jadi pahit untuk makan, jangan lupa basuh bersih itu lain Marinades yang kemudiannya digunakan untuk memasak.
 2. Setelah semua nya tercuci bersih anda tinggal merebus ikan tongkol yang sudah bersih tadi, rebuslah dengan masa yang agak lama supaya ikan tongkol sedap dimakan , ikan tongkol direbus sehingga benar-benar kering supaya tahap air laut yang terkandung dalam ikan hilang.
 3. Kemudian Panaskan minyak yang akan digunakan untuk memasak ikan tongkol, langkah pertama untuk memasak bahan-bahan utama yang digunakan untuk seperti cili, bahan yang yang telah dihancurkan terlebih dahulu, dan jangan lupa untuk meletakkan kari kelapa rempah. Masak sehingga bau harum dan tersendiri.
 4. Selepas itu, anda hanya boleh meletakkan ikan tongkol yang sudah di basuh dan rebus, input juga zarah gula, gula, melaka kerepek asid dan garam yang telah disediakan lebih awal.
 5. Aduklah dan jangan lupa untuk menggunakan api kecil jadi tidak untuk overcook, setelah sudah Kuah berbau dan air sudah rata dan doh. Gulai sudah bersedia untuk berkhidmat untuk keluarga anda dan orang tersayang.

Baca Juga : Resepi Hati Lembu Paling Istimewa !!

Demikian maklumat mengenai  resepi gulai ikan tongkol paling mudah dan paling lazat, terima kasih telah membaca menulis resipi admin, saya berharap anda boleh belajar memasak melalui laman web ini.

Terima Kasih !!

Tags: