Resepi Gulai Udang Simple Sedap !

Resepi Gulai Udang – Assalamuallaikum semuanya mungkin anda sentiasa diberik kesihatan dan kekayaan yang meningkat, kali ini admin akan berkongsi maklumat mengenai resepi udang kari kelapa paling mudah dan lazat. Masakan dibuat dari udang sentiasa hanya mempunyai rasa yang sangat lazat dan meningkatkan selera makan kita.

Resepi Gulai Udang Paling Sedap
Resepi Gulai Udang Paling Sedap

Udang boleh dimasak dengan pelbagai hidangan yang menarik dan amat membangkitkan rasa, udang boleh diproses dalam sop cara yang dicipta atau boleh juga dibuat dengan hidangan goreng menggunakan sesetengah herba pilihan, di bawah ini admin akan memberi maklumat mengenai cara untuk mencipta sebuah udang diproses dan disertakan dengan bahan-bahan yang diperlukan, tetapi sebelum kami memberikan anda maklumat mengenai bagaimana untuk membuat kari kelapa udang, kami akan memberikan anda sedikit maklumat mengenai manfaat daripada udang untuk badan kita.

Manfaat Daripada Udang Kepada Badan Kita.

Dapat Menyeimbangkan Hormon

Nah kali ini admin akan memberikan informasi mengenai manfaat udang bagi tubuh, udang memang sangat kaya akan manfaat di dalam nya, jika kita sering memakan udang kita dapat keuntungan yang sangat banyak sekali sudah enak dan kita dapat tubuh yang sehat juga. Udang di percaya dapat sebagai penyeimbang hormon dalam tubuh jika kita sering memakan olahan udang kita dapat meningkatkan massa otot pasalnya di dalam udang ada suatu kandungan yang dapat membentuk hormon agar dapat meningkatkan massa otot agar lebih baik, nah jika anda punya anak anda dapat memberinya masakan udang agar anak anda cepat mengalami pertumbuhan.

Dapat Mencegah Penyakit Kanker

Ini merupakan salah satu keistimewaan udang yang mungkin belum anda ketahui, udang ternyata dapat mencegah penyakit kanker, karena di dalam kandungan udang terdapat 56mikrogram yang terdapat setiap 4ons berat udang, yang jika kita mengkonsumsi secara rutin dapat membantu mencegah penyakit kanker yang sangat berbahaya, kanker merupakan suatu penyakit yang dapat menyerang bagian dalam tubuh kita dan merupakan salah satu penyakit yang sangat mematikan setelah penyakit jantung. Sesuai janji admin kami akan membagikan informasi mengenai resepi gulai udang paling sedap dan paling mudah, namun sebelum menuju cara membuat kami akan membagikan informasi mengenai bahan-bahan yang harus siapkan.

Bahan Utama.

 • 1/2 inci lengkuas, hiris nipis *
 • 1 ulas bawang putih *
 • 1/2 inci kunyit @ boleh guna serbuk kunyit *
 • 2-3 biji cili padi merah *
 • 2 cawan santan
 • 2-3 batang kacang panjang
 • 1 keping asam gelugur
 • 8 ekor udang saiz XL
 • garam, gula secukup rasa & aji jika suka
 • 3 ulas bawang merah *
Cara Membuat :
 1.  Untuk langkah yang pertama yaitu anda harus memotong bahan-bahan yang mempunyai sebuah * memotong sebahagian daripada bahan-bahan ini kepada yang kecil.
 2. Langkah kedua iaitu masukkan semua bahan-bahan yang sudah ada dalam kepingan kecil tetapi udang Jangan lah menyertai meletakkan semua bahan-bahan Nya, direbus untuk mendidih tetapi jangan lupa untuk mengacau sehingga sebati.
 3. Langkah yang terakhir yaitu menggabungkan garam dan gula sedikit, dan kemudian dengan selepas gula dan garam dimasukkan anda boleh masukkan udang beliau tetapi juga Jangan lupa untuk dibersihkan lebih awal untuk menjadi lebih sihat dan yang tiada kotoran melekat udang, membersihkan input pendek udang cukup 6-7 minit sehingga udang masak dan overcook.
 4. Resepi udang gulai kuning siap di hidangkan untuk keluarga anda.

Baca Juga : Resepi Jeruk Mangga Sedap !

Demikian maklumat tentang udang paling lazat resepi kari kelapa mudah, jika anda ingin melihat sedikit maklumat mengenai resepi tempahan anda boleh melihatnya pada halaman Laman web kami yang telah mengumpulkan beberapa artikel mengenai resipi makanan Malaysia.

Terima Kasih !!

Tags: