Resepi Ikan Cencaru Sumbat Paling Simple !

Resepi Ikan Cencaru Sumbat РAssaalamuallaikum semuanya selamat hari libur bunda pada masa ini, admin akan berkongsi maklumat mengenai resepi ikan cencauru, ikan cencaru ikan yang sangat berguna untuk badan kita, ikan cencaru adalah ikan lazat untuk kegunaan kami, bukan sahaja rasa sangat lazat ikan cencaru mempunyai rasa a Jika yang unik dan lazat anda boleh memasak dengan betul, anda boleh mencari ikan cencaru pada sudut-sudut yang pelbagai di negara malaysia, kerana iklan hanya didapati di perairan cencaru asia dan majoriti ikan yang hidup di perairan malaysia cencaru. Jika anda bercuti ke malaysia, anda boleh mencuba hidangan tipikal dari ikan, ikan cencaru cencaru merupakan sejenis ikan yang merangkumi jenis-jenis ikan yang makan daging atau dalam Bahasa latin iaitu karnivor.

Resepi Ikan Cencaru Sumbat
Resepi Ikan Cencaru Sumbat
Ikan cencau mempunyai ciri-ciri fins kecil dan muncung yang terdapat sedikit warna bibir yang serupa iaitu, bluish-kelabu dengan saiz lebih besar terfgolong bahkan sampai beberapa meter besar, ikan juga sering dipanggil ikan megalaspis cordyla ikan ini mengandungi warna keluarannya adalah putih, kelabu dan ada juga lagi, ikan di kawasan perairan ini jika boleh memiliki berat badan mencecah 4 kilogram, tetapi ikan ini dari semasa ke semasa sangat sukar untuk mencari pekerjaan tidak setanding antara keperluan dan ketersediaan, habitat ikan juga cencaru semakin terancam disebabkan oleh globalisasi yang sangat meluas. Di bawah ini admin akan berkongsi maklumat mengenai manfaat ikan cencaru untuk badan kita.

Manfaat Ikan Cencaru Bagi Tubuh

Ikan Cencaru Memiliki Protein Yang Tinggi

Baik untuk makluman pertama mengenai manfaat ikan cencaru utama cencaru protein yang sangat tinggi untuk badan kita Justeru admin mencadangkan bahawa jika anda mempunyai hati dapat memberi buah-buahan pengambilan ikan cencaru ini selalu jadi yang kemudian boleh dibangunkan dengan cepat dan bijak daripada kanak-kanak jiran anda.

Ikan Cencaru Boleh Mencegah Anemia

Untuk maklumat lanjut tentang ikan cencaru dapat mencegah anemia, anemia adalah penyakit pengidapnya majoriti wanita, wanita adalah sangat lemah apabila lelaki itu dalam sel darah merah wanita sering kali Tiada dalam stok sewaktu lelaki itu dibasuh darah kotor, baik bagi anda yang sering mengalami penyakit anemia yang anda boleh cuba makan ikan cencaru dengan rutin.

Cencaru dapat ikan yang dimasak dengan sos cili merah atau dengan lain-lain diproses oleh itu admin akan berkongsi maklumat tentang bagaimana untuk membuat ikan cencaru dengan resepi yang berbeza dan juga hanya sebagai sedap dengan maklumat berikut.

Bahan Yang Digunakan Untuk Membuat Ikan Cencaru Sumbat

 • 3 ulas bawang putih
 • 4 ulas bawang merah
 • 3 sudu besar cili kering kisar
 • 2 ekor ikan cencaru
 • Air Asam Jawa
 • Sedikit Belacan
 • Garam
 • Gula

Cara Membuat Resepi Ikan Cencauru Paling Mudah

 1. Untuk langkah yang pertama untuk memupuk ikan cencaru iaitu anda perlu membersihkan cencaru pertama ikan tidak untuk membersihkan sampah yang ditinggalkan, mengalih keluar kandungan perut beliau untuk kemudian lebih sedap untuk dimakan.
 2. Setelah semua bahan-bahan utama yang ianya bersih anda hidup disediakan ikan ikan cencaru cencaru seterusnya potong dan juga berpecah, selepas semua ikan cencaru cencaru potongan badan ikan gosokkan dengan garam supaya bau amisnya yang hilang anda boleh menambah lemon. Menyediakan bahan-bahan lain.
 3. Menyediakan bahan-bahan yang anda telah bersedia lebih awal seperti bawang dan belacan, juga kedua-dua bahan-bahan ini akan digabungkan dan halus bercampur-campur, selepas itu masukkan juga cili yang sudah kering, maka anda boleh menggabungkan dengan bawang yang sudah halus, input juga air Asam untuk mempunyai rasa yang lazat.
 4. Selepas itu, anda boleh memasukkan semua bahan yang telah dipotong lebih awal dalam ikan sudah jadi cencaru dibahagikan seep sedikit input, letakkan bahan-bahan ke kisar ikan cencaru anda boleh dibangkitkan sehingga kuali dan kebakaran haba.
 5. Jika ianya Panas, anda boleh memasukkan ikan cencaru yang telah berpakaian dengan rempah di badan ikan cencaru masukkan ke dalam kuali GORENG sehingga benar-benar masak.
 6. Anda boleh menyediakan untuk keluarga tercinta anda, anda juga boleh menggunakan sos tomato untuk membuatnya lebih lazat dan banyak lagi.

Baca Juga :Resepi Tauhu Sumbat Paling Mudah !

Demikian informasi mengenai resepi ikan cencaru sos tomat paling simple, terima kasih sudah membaca artikel ini.

Pencarian resepi terkini:

 • ikan sumbat berlada

Tags: