Resepi Ikan Keli Berlada Goreng Simple !

Resepi Ikan Keli Berlada –¬†Pada kesempatan ini, admin akan berkongsi maklumat yang mungkin lagi masakan adalah sangat unik dan sangat lazat untuk anda harus, pada kesempatan ini, admin akan berkongsi maklumat mengenai resepi ikan, ikan yang kali ini admin akan kongsikan dan akan digunakan untuk membuat makanan yang lazat yang ikan keli. Ikan keli sangat lazat jika disediakan dengan betul dan dengan betul, jika anda benar-benar mahu pelbagai jenis makanan yang diperbuat daripada diproses ikan yang anda boleh cuba salah satu ini.

Resepi Ikan Keli Berlada Goreng Paling Mudah
Resepi Ikan Keli Berlada Goreng Paling Mudah
Memang ikan keli hidup misai diperairan sekitar negara-negara asean, ianya sendiri dimalaysia banyak ini ikan populasi selalu sangat perlu mengambil, tetapi bagi mereka yang tidak tahu ia ternyata jika anda makan terlalu banyak ikan keli boleh memudaratkan badan dan boleh menyebabkan penyakit yang berbahaya kepada tubuh. Di bawah ini admin akan memberinya maklumat.

Ikan Keli Terkesan Tidak Bersih

Ikan keli yang anda tahu hanya satu lagi ikan yang telah matang dan telah jadi semata-mata tetapi ia ternyata jika anda lebih sensitif ikan yang ternyata keli adalah sangat kotor, bagi anda yang benar-benar seperti ikan anda perlu berhati-hati memilih keli ikan keli yang bagus dan bersih anda dapat melihat beliau jika ingin membeli ikan keli dan anda harus Perhatikan bahawa ikan keli yang kemudian Nya anda akan memupuk dia sebagai makanan

Ikan Koki Jika Tidak Dirawat Dengan Baik Akan Beracyn Toksik

kan keli jika ditanam tidak betul ikan keli adalah sangat toksik kerana ikan asal habitat keli rosak dan sangat penuh kumbahan, oleh itu anda perlu tahu apa yang ikan anda boleh mencipta keli yang menjadi makanan yang enak dan sihat mestilah.
Tetapi anda Jangan takut kerana ia, ikan akan keli yang berbahaya jika anda tidak dapat menjaga nya dengan sempurna dan dengan betul, anda akan dapat melihat di Jeli ikan keli anda akan mengambil lebih awal jadi tidak untuk menyebabkan penyakit yang serius. Di bawah ini admin akan memberi maklumat tentang bagaimana untuk membuat satu ikan resepi keli.

Bahan Yang Digunakan Untuk Membuat Ikan Keli Berlada :

 • serbuk kunyit
 • gula dan garam secukup rasa
 • 2 biji bawang besar (dikisar)
 • 5 biji cili padi (dikisar)
 • air asam jawa
 • 4 ulas bawang putih (dikisar)
 • 5 biji cili merah (dikisar)
 • 5 ekor ikan keli saiz sederhana besar

Cara membuat :

 1. Satu langkah yang sangat penting yang perlu anda lakukan iaitu anda perlu membersihkan bahan-bahan yang lebih awal supaya yang lebih bersih dan lebih sihat, mempunyai disingkirkan ikan beliau memotong anda lebih awal dan buang isi perut dia jadi nanti ramai pihak.
 2. Sebaik sahaja semua bahan-bahan bersih anda hanya boleh mencampurkan ikan dengan garam itu dan kunyit akan geli, masukkan semua bahan-bahan ini ke dalam kuali dan kacau sehingga masak kering dan overcook.
 3. Selepas itu anda boleh letakkan air Asam dan sedikit penambah perisa lain seperti garam dan gula hanya sedikit.
 4. Langkah terakhir iaitu jika semua bahan-bahan yang sudah dimasak dan sedia untuk menghidu wangi, anda boleh mengangkat dan mematikan api.
 5. Anda juga boleh menambah sambal yang telah dibuat lebih awal dan siramkan ikan yang matang lebih awal dan letakkan ia dipiring indah untuk mencetuskan nafsu makan anda.
 6. Siap dihidangkan untuk keluarga anda.

Baca Juga : Resepi Gulai Ayam Kelantan Paling Mudah Sedap !

Demikian informasi mengenai resepi ikan keli berlada goreng, sangat mudah bukan. Terimakasih sudah membaca artikel ini.

Tags: