Resepi Ikan Masak Stim Mudah !

Resepi Ikan Masak StimAssalamu’allaikum bunda, Mudah-mudahan sentiasa sihat yahh, pada kesempatan ini, admin akan berkongsi maklumat mengenai masakan stim ikan resepi yang paling mudah dan sememangnya sangat lazat malah, untuk memasak ikan stim yang diperlukan bahan yang digunakan untuk membuat ini hidangan lazat yang diperlukan beberapa rempah yang sudah faham dan tahu, di bawah ini admin akan memberi maklumat mengenai bahan-bahan yang digunakan untuk membuat ikan masak stim. Tetapi sebelum admin memberi maklumat mengenai bahan-bahan dan cara-cara membuat ikan masak resepi stim, admin akan berkongsi maklumat mengenai manfaat daripada ikan siakap untuk badan.

Resepi Ikan Masak Stim Paling Lezat
Resepi Ikan Masak Stim Paling Lezat
Ikan kakap ikan lebih dikenali kerana siakap merupakan ikan yang mempunyai kandungan protein yang sangat tinggi untuk badan kita, supaya banyak seksa yang amat besar untuk masyarakat yang sering makan ikan jenahak, ikan siakap ini juga mempunyai harga yang mahal di restoran atau di rumah makan, kerana ikan ini mengandungi beberapa faedah yang tinggi untuk badan dan penanaman cara kepunyaan keras untuk membuat ikan siakap akan harga mahal, tetapi walaupun harganya mahal mengiktirafkan terdapat banyak faedah bagi tubuh ikan siakap Kami juga. Di kalangan mereka, iaitu

Kelebihan Ikan Siakap Untuk Badan Kita

Ternyata bahawa ikan boleh mengekalkan kesihatan tulang siakap kami, bagi anda yang mempunyai anak kecil yang boleh anda berikan ikan pengambilan jadi siakap tulang anak anda lebih bertenaga dan sihat, kepada anda yang ingin anda dibebaskan pada suku tahun penyakit tulang atau namanya anda boleh mula dari sekarang avidly reumatik makan ikan siakap supaya Kesihatan tulang anda bangun dan tidak poros.

Ikan Siakap Boleh Mengelakkan Berlakunya Sel-sel Kanser Dalam Badan

Ia ternyata bahawa manfaat ikan siakap lagi anda tahu IE boleh mencegah pertumbuhan sel-sel kanser, kanser adalah sejenis penyakit yang amat berbahaya di dunia, selepas hati menjadi nombor ordinal pertama. Siakap ikan mengandungi protein tinggi sedikit supaya ia boleh menghalang pertumbuhan sel-sel kanser yang membahayakan badan kita sendiri. Bagi anda yang ingin mengelakkan penyakit maut ini, anda perlu kerap makan siakap ikan yang diproses.
Bahan Utama Ikan Masak Stim
 • 1/2 sudu besar sos tiram
 • 2-3 tangkai cili padi – hiris
 • 1 biji imau nipis – hiris hiasan
 • 1/2 biji bawang besar -hiris
 • 1 ekor ikan Siakap – kelar
 • Gula
 • 3 ulas bawang putih – hiris
 • Garam
 • 1/2 sudu besar kicap
 • 1-2 batang serai – potong serong
 • 1 inci halia – hiris
 • 3 helai daun limau purut – carik
 • 1 biji limau nipis – ambil jus
 • Daun ketumbar – tabur
 • 1 sudu besar sos ikan

Cara Membuat Ikan Stim

 1. Langkah utama yang perlu kita lakukan iaitu pertama membersihkan siakap ikan akan diproses menjadi hidangan yang lazat, serta membersihkan bahan-bahan yang akan dimasak seperti rempah ratus, membersihkan najis yang hilang dan tidak ditinggalkan dalam sekurang-kurangnya.
 2. Seterusnya anda tinggal tempat halia daun Serai dan bawang merah atau bawang putih yang telah dibasuh bersih, masukan ke dalam perut ikan Paus siakap disaizkan semula dan dibersihkan di dalam ikan, selepas semua bahan-bahan ke dalam ikan siakap, kemudian anda masukkan ke dalam enjin untuk ketuhar, ketuhar sederhana masa yang lama antara 15-25 minit.
 3. Bahan-bahan input yang digunakan untuk membuat Kuah yang stim, ikan siramkan ke atas ikan yang sudah kukus, serta input ke enjin kukus lagi. Tapi cukup dengan masa yang ringkas.
 4. Lagipun yang telah dimasak hanya longkang dan boleh beberapa tambahan spice yang lain dengan ketumbar seperti dan jus limau nipis jadi yang segar dan hilang rasa amisnya.

Baca Juga : Resepi Lepat Labu !!

Betapa mudahnya adalah tidak membuat diproses ikan siakap, adalah sangat mudah jika anda ingin belajar memasak masakan Malaysia anda boleh melihatnya di laman web ini

Tags: