Resepi Ikan Masak Taucu Paling Lezat !

Resepi Ikan Masak Taucu – Pada kesempatan ini, admin akan berkongsi maklumat mengenai makanan yang diperbuat daripada resepi ikan, ikan ini sangat lazat untuk makan hidangan yang diperbuat daripada ikan memang sangat pelbagai tiada dibuat dengan pelbagai sambal pedas, Terdapat juga dibuat kelapa kari ikan. Ikan boleh dimakan juga terpaksa berhati-hati kerana anda memilih ikan yang mempunyai nutrisi yang baik terdapat ciri-ciri iaitu ikan segar atau ikan air masin yang boleh dimakan tetapi bukan semua ikan boleh dimakan ikan contoh kembung, kembung tidak boleh dimasak kerana racun yang amat berbahaya, serta ikan lain juga daging tidak enak dimakan.

Resepi Ikan Masak Taucu Paling Lezat
Resepi Ikan Masak Taucu Paling Lezat

Ikan memang sangat kaya dengan protein supaya mereka kerap makan makanan yang diperbuat daripada ikan yang diproses akan sangat pintar, kita lihat sahaja contohnya orang dari Jepun, mereka akan sangat gemar memakan makanan yang diperbuat daripada diproses ikanm jadi mereka sangat bijak dan mereka menjadi lebih maju.

Kita hanya melihat pelbagai disekliling teknologi mereka sedia ada kami kebanyakannya diperbuat daripada Jepun, mereka konsisten untuk membuat produk-produk teknologi yang pelbagai seperti motosikal, kereta dan peti sejuk adalah produk yang dari Jepun, mereka maju berkat mereka tabiat baik seperti makan ikan segar dan sentiasa bekerja keras dan tidak malas adalah ciri-ciri negara-negara, dengan etika kerja yang mereka telah membuat negara mereka sedang pesat dan diiktiraf oleh dunia. Di bawah ini admin akan memberi maklumat tentang bagaimana untuk membuat paling lazat ikan taucu dan mudah, di bawah admin akan memberi maklumat mengenai bahan-bahan yang digunakan untuk membuat ikan taucu yang lazat.

Bahan Utama Untuk Ikan Masak Taucu :

 • 2 labu bawang besar – mayang kasar
 • 2 sudu besar pati asam jawa/asam keping
 • 4 ulas bawang putih – hiris
 • minyak
 • 3 sudu makan gula
 • 4 biji cili hijau – belah 4
 • 3 sudu makan taucu manis
 • 4 sm halia – hiris
 • Semangkuk air
 • Ikan (ikut kegemaran masing-masing – kembung, cencaru, alu-alu yang digoreng dan ketepikan

Di bawah ini admin akan memberi maklumat tentang cara untuk membuat ikan masak taucu paling lazat dan sedap.

Cara Membuat :

 1. Langkah utama iaitu anda perlu mencuci di antara bahan yang perlu dibasuh untuk membersihkan,
  Langkah dua anda dijangka untuk memanaskan sedikit minyak supaya beliau kemudiannya boleh goreng dengan cepat.
 2. Selepas itu anda boleh masak halia dan bawang putih, Bawang besar, masak sehingga bau.
  Jika anda mempunyai semua live anda disediakan masukkan taucu ikan yang sudah dibersihkan terlebih dahulu dan kemudian selepas itu anda boleh menambah air Asam. Rebus sehingga air dan Kuah dia ke mendidih.
 3. Jangan lupa untuk menggabungkan ikan masak alu-alu dan kacau sehingga diadun. Anda mesti menggabungkan garam dan gula yang hanya sedikit sehingga sebati.
 4. Kebakaran boleh mempunyai telah menurun lagi jika ia dilihat hingga mendidih Kuah Nya.
  Taucu ikan sedia dihidangkan enak dan lazat.

Baca Juga : Resepi Garlic Bread Lezatt !

Demikian maklumat mengenai resipi ikan masak taucu yang paling mudah dan lazat jika anda ingin tahu resipi lengkap makanan Malaysia yang anda boleh melihat beliau di laman web kami.

Tags: