Resepi Inti Karipap Kentang Paling Sedap !!

Resepi Inti Karipap – Assalamuallaikum Salam sejahtera, kali ini anda berjumpa sekali lagi dengan kami yang akan berkongsi maklumat mengenai resepi makanan yang berasal dari wilayah Malaysia dan sekelilingnya. Kali ini admin akan berkongsi maklumat mengenai teras karipap kentang resepi yang paling mudah dan paling lazat, karipap teras adalah makanan yang akan dimasukkan ke dalam makanan ringan, teras karipap adalah karipap makanan atau hidangan yang saling melengkapi. Karipap adalah amat serupa dengan spring rolls sering juga dirujuk sebagai karipap popia.

Resepi Inti Karipap Kentang
Resepi Inti Karipap Kentang

Itu popia dan perbezaan yang sangat ketara, iaitu karipap, jika kita melihat dari bentuk hanya sangat berbeza popia dan karipap, jika ia adalah satu bentuk karipap yang kelihatan seperti satu bulan setengah, manakala popia yang mempunyai bentuk seperti bantal, tapi rasanya sememangnya bagus, karipap juga adalah makanan yang sihat kerana isi karipap yang sangat sihat, ada bahan yang bahan karbohidrat seperti nasi, kentang isi Layan karipap IE, kentang adalah sayur-sayuran yang mempunyai karbohidrat yang tinggi tetapi rendah kalori, jadi jika anda makan hidangan yang dibuat daripada kentang diproses anda akan berasa kenyang. Dibawahini admin akan berkongsi maklumat tentang bagaimana untuk membuat isi karipap, namun kami akan berkongsi maklumat mengenai bahan-bahan untuk membuat isi karipap lebih awal.

Bahan-bahan Yang Digunakan Untuk Inti Karipap :

 • 1 biji bawang besar ( potong dadu )
 • 2 ulas bawang putih ( dikisar )
 • 3 ulas bawang merah ( dikisar )
 • Minyak masak untuk menumis
 • segengam ikan bilis atau udang kering ( dikisar ) Boleh ganti daging kisar atau ayam
 • 5-7 biji kentang sederhana besar ( dipotong dadu )
 • 3 sudu besar cili kering kisar ( kurangkan kalau tak suka pedas)
 • 3 sudu besar serbuk kari
 • 2 tangkai daun sup ( kalau suka boleh letak )

Cara Membuat Inti Karipap Kentang :

 1. Pertama anda perlu mencuci bahan-bahan yang sedikit seperti kentang dan sesetengah bahan-bahan yang boleh dicuci lebih banyak, membersih diri untuk bersih jadi sebagai tidak kotor dan terselamat daripada beberapa kuman berbahaya pada sayur-sayuran.
 2. Setelah semua bahan leached bersih anda hidup memanaskan minyak terlebih dahulu. Seterusnya anda masukkan Bawang besar sedikit dan jangan lupa kepingan kecil terlebih dahulu, baik jika menampal Bawang besar yang tidak semua entri beliau, tunggu sedikit masa jika input adalah kentang masak bawang lagi.
 3. Lebih-lebih lagi jika anda sudah bau wangi pada masakan, anda boleh menggabungkan beberapa bahan-bahan yang telah dipotong kecil, kacau sehingga benar-benar bercampur-campur semua bahan perasa Nya kalau-kalau sesiapa tidak bercampur-campur, maklum balas juga rasanya lebih suka garam dan gula supaya rasanya lebih lazat.
 4. Jika bahan perasa yang sudah matang dan sebati dan rasanya seperti ia telah memuatkan anda hanya masukkan kentang yang sudah dipotong menjadi kecil anda tinggal input air rasa hanya tidak terlalu banyak.
 5. Jika anda ingin cepat jangka admin mempunyai apa-apa tips Sila tutup kuali dengan api yang bertutup satu mesyuarat itu supaya matangnya yang sekata. Jika kentang yang sudah kelihatan empuk dan kandungan air yang terkandung dalam waja yang telah sudah berkurangan anda hidup masukkan bawang yang awal telah pun memperuntukkan terlebih dahulu. Input bersama-sama dengan kentang yang telah dipotong kecil input juga daun sup yang sudah dipotong jadi harum bau juga.
 6. Jika ianya baik bercampur dan dimasak sekata anda hidup matikan api dan angkat kentang inti yang membiarkan duduk dan berehat dahulu. Sebaik sahaja sejuk anda boleh menggunakan inti karipap sesuai porsinya.

Baca Juga : Resepi Ikan Keli Berlada Goreng Simple !

Demikian informasi mengenai resepi inti karipap paling mudah dan paling simple, jika anda ingin melihat resep makanan malaysia dan resep makanan di berbagai daerah anda bisa melihatnya di website ini.

Terima Kasih !!

Pencarian resepi terkini:

 • karipap gergasi

Tags: