Resepi Jantung Pisang Mudah Paling Sedap

Resepi Jantung Pisang – Salam semua, anda sentiasa boleh diberikan kesihatan daripada Allah SWT, kali ini admin akan berkongsi maklumat mengenai resepi jantung pisang yang mudah dan paling lazat. Jantung pisang adalah sebahagian daripada batang pokok pisang adalah permulaan Nya buah pisang membentuk buah-buahan yang enak dan lazat, pisang adalah sangat terkenal dari zaman silam pada kegunaannya hasil faedah Nya dan manfaat yang boleh.

Resepi Jantung Pisang Sedap
Resepi Jantung Pisang Sedap

Pisang buah-buahan bukan sahaja buah Nya yang boleh dimakan, tetapi terdapat bahagian-bahagian lain daripada pisang yang boleh makan dan mempunyai faedah-faedah yang juga sangat tinggi tidak kurang, itulah jantung pisang itu. Tengah-tengah pisang sangat mempunyai keberkesanan yang amat tinggi, admin berikut akan berkongsi maklumat mengenai beberapa manfaat jantung pisang.

Manfaat Jantung Pisang.

Dapat Mencegah Stroke

Untuk manfaat jantung pisang iaitu boleh mencegah angin ahmar, jika anda makan makanan yang diproses dibuat dengan jantung pisang, admin jaminan anda akan bebas daripada penyakit masalah yang merupakan punca kematian tertinggi di dunia, iaitu strok, strok sejenis serangan penyakit di bahagian-bahagian tubuh yang boleh menyebabkan kesan kebas yang ada anak atau bahkan jumlah, admin sarankan kepada anda yang mempunyai kolestrol yang tinggi, anda boleh makan makanan yang dibuat dari tengah-tengah ditapis pisang.

Makanan Penderita Diabetes

admin tidak betul amat mengesyorkan untuk anda ringan penderitaan akibat penyakit kencing manis atau yang mempunyai kencing manis yang agak baik cukup berat, diabetes adalah penyakit yang sukar untuk diubati malah tidak boleh diubati, tetapi tiada penyelesaian untuk anda sudah ada dalam diagnosis menghidap kencing manis anda boleh mengawal tahap gula dalam darah anda jadi yang bukanlah terlalu tinggi, dan anda boleh makan pisang hati ialah untuk mengawal paras gula darah.

Kaya Serat

Jantung pisang yang diperkaya mempunyai pelbagai manfaat dan keberkesanan, di mana dalam pisang jantung kandungan tiada bahan yang tinggi dalam protein dan serat yang tinggi, begitu banyak manfaat daripada rasa pisang yang admin beliau tidak boleh Terangkan satu persatu, tetapi admin sudah menjelaskan sebahagian kecil daripada manfaat utama kebanyakan daripada pisang. Di bawah ini admin akan berkongsi maklumat mengenai makanan Malaysia diproses iaitu resepi jantung pisang, bahan-bahan ini akan digunakan untuk membuat jantung pisang yang diproses.

Bahan-bahan Resepi Jantung Pisang:

Bahan Utama :

 • 1 camca besar sos tiram
 • 1 biji jantung pisang nipah ~ kupas kulit luarnya hingga jumpa bahagian cerah yang lembut, rendam
 • Garam secukup rasa
 • 1 genggam ikan bilis ~ rendam 10 mnit, dan toskan dan bagi dua
 • 1 biji bawang besar ~ hiris
 • 1 cawan air

Bahan Tumbuk :

 • 1/2 inci belacan
 • 1 bahagian ikan bilis tadi
 • 6 biji bawang merah
 • 2 ulas bawang putih
 • 1 biji cili merah

Di atas adalah maklumat mengenai bahan-bahan utama dan lecek untuk membuat masakan jantung pisang. Di bawah ini admin akan berkongsi maklumat mengenai bagaimana untuk membuat seorang persedian jantung pisang.

Cara Membuat :

 1. Kita perlu melakukan perkara yang utama iaitu Panaskan minyak apabila memasak boleh cepat dimasak, bawang putih tempat .
 2. Step yang selanjutnya masukkan sos tiram dan gaulkan hingga rata. sos tiram berfaedah sebagai pelezat masakan agar anda dapat menjaga nafsu makan.
 3. Tahap yang ketiga iaitu campurkan air dan gaulkan bersama bahan-bahan yang sudah diolah tadi.
 4. Namun sebelum itu jantung pisang dibelah dua terlebih dahulu , belah lagi dan hiris sampai sederhana dan  halus pada saat di masak.
 5. Lalu setelah semua bahan tercampur semua masukan ke panci lagi.
 6. Step yang ke enam iaitu campurkan ikan baki ikan bilis, gaul dan masak sehingga jantung pisang lunak, masak dengan api sikit-sikit sahaja.
 7. Campurkan garam sikit rasa sahaja. ini step yang akhir sekali tambah hirisan bawang besar,kemudian masak sekejap dan angkat.
 8. Makanan olahan resepi jantung pisang sedap siap dihidangkan segera.

Baca Juga : Resepi Jemput Jemput Mudah Sedap !

Demikian maklumat mengenai cara untuk mencipta hidangan dibuat persediaan jantung pisang. Anda boleh mengetahui maklumat tentang resipi makanan tipikal dari malaysia di laman web ini.

Terima Kasih !!

Tags: