Resepi Jemput Jemput Mudah Sedap !

Resepi Jemput Jemput – Assalamuallaikum warrahmatulahi wabarakatuh, Semoga semua sahabat baginda, muslimah, Mudah-mudahan sihat selalu Ya, pada kali ini admin akan berkongsi maklumat mengenai cara untuk membuar jemput jemput resepi mudah dan pasti paling lazat. Sebelum menuju untuk maklumat mengenai pemindahan ulang-alik, resepi admin akan berkongsi maklumat mengenai sejarah atau awal hidangan istimewa di Malaysia yang mempunyai nama yang pemindahan Resepi Jemput Jemput Sedap.

Resepi Jemput Jemput Sedap
Resepi Jemput Jemput Sedap

Jemput-jemput pada permulaan adalah makanan yang biasa di malaysia dan brunei yang hampir sama rasa tetapi terdapat beberapa pengertian yang membezakan dari kedua-dua negara, di malaysia sendiri pemindahan pemindahan dibuat dengan bahan-bahan yang terdiri daripada pisang dan tepung, lagi makanan adalah hampir sama dengan masakan Indonesia di indonesia itu sendiri  dipanggil dengan makanan gorengan resepi jemput jemput ikan bilis.

Jemput-jemput juga dirujuk sebagai cokodok atau, jika cekodok dalam mentafsir sama dengan cucur atau pemindahan resepi jemput jemput bawang, makanan adalah makanan jenis makanan snek yang sememangnya dibuat dengan beberapa rempah bahan-bahan pilihan yang datang dari malaysia, biasanya bahan orang-orang utama yang membuat hidangan pengangkutan ulang-alik menggunakan tepung dan beberapa menu yang boleh dimasak menggunakan kanji, seperti pisang. Terdapat juga di kawasan brunei pengangkutan ulang-alik biasanya berkhidmat pada majlis perkahwinan atau pelbagai acara makan besar, biasanya untuk jemput tipikal pindah dari negara brunei sendiri menggunakan rasa yang manis dan lembut seperti coklat dan pelbagai perisa Ianya memang sangat tipikal dengan resepi jemput jemput manis negara brunei.

Jemput-jemput biasanya mempunyai bentuk yang bulat seperti Bebola daging resepi jemput jemput nasi, tetapi juga mempunyai pelbagai saiz dan berbeza-beza dari di mana kek pengangkutan jemput jemput yang berasal di malaysia biasanya menggunakan rasa masin, seperti ikan masin boleh juga dimasukkan ke jemput jemput pindah milik, bukan hanya menggunakan pisang yang ternyata jemput jemput pemindahan juga boleh menggunakan bahan-bahan lain seperti bawang putih, jagung. Di bawah ini admin akan berkongsi maklumat mengenai bahan-bahan untuk membuat resepi jemput jemput.

Bahan-bahan :

 • ikan bilis – 1 genggam
 • tepung gandum – sesuka hati nak berapa banyak.
 • garam – 1 sudu kecil
 • bawang merah besar – 1 biji
 • air biasa + sedikit air suam
 • baking powder – 1/2 sudu kecil

Diatas adalah maklumat tentang bahan-bahan untuk pemindahan ulang-alik yang mudah, di bawah admin akan berkongsi maklumat mengenai bagaimana untuk mewujudkan Perkhidmatan hantar-jemput pemindahan adalah mudah dan lazat.

Cara Membuat :

 1. Masukan tepung gandum ke dalam bekas. kalau untuk makan 1 orang je, tuang je lah siket. nanti takut tak dimakan.
 2. Potong dadu bawang merah besar lalu lepas tu masukan ikan bilis
 3. Masukkan garam serta baking powder
 4. Campurkan dengan air biasa + air suam sampai sebati . Jangan cair sangat dan jangan keras sangat harus sedang sahaja.  tak suka letak air panas or air suam semata-mata. sebab ia boleh menyebabkan jemput-jemput korang meresap minyak.
 5. Biarkan adoh dalam beberapa minit. maybe 5 or 10 minit. bagi lah masa baking powder tu bertindak balas. hihi.  dalam masa korang buat preparation tu, panaskan lah minyak siap-siap dalam 20 minit .
 6. Lepas itu goreng  sampai warna keemasan baru sedap.
 7. Siap di hidangkan untuk keluarga.

Demikian maklumat berkenaan pengangkutan ulang-alik resepi paling mudah dan sangat lazat jika anda ingin mengetahui maklumat terkini dan maklumat resepi resepi lengkap masakan beberapa tipikal Malaysia, anda boleh melihat laman web ini sebagai rujukan anda untuk membuat hidangan untuk keluarga anda di rumah.

Terima Kasih !!

Tags: