Resepi Jeruk Mangga Sedap !

Resepi Jeruk Mangga – Assalamuallaikum, admin akan berkongsi maklumat mengenai resepi jeruk mangga, jeruk mangga biasanya dihidangkan kepada orang yang tidak dahaga. Biasanya jeruk mangga diolah sebagai minuman yang menyegarkan, seperti dibuat jus atau dibuat hidangan minuman lain nya. Jeruk dan mangga amat berkhasiat untuk tubuh di samping itu dapat kerana dahaga menyegarkan buah ini digunakan untuk pelbagai jenis diproses.

Resepi Jeruk Mangga Paling Sedap
Resepi Jeruk Mangga Paling Sedap

Buah jeruk memang sangat terkenaldenganfaat nya diperkaya dengan vitamin c yang tinggi membuat tubih kita menjadi sehat dan terhindar dari radikal bebas. Jeruk berguna untuk tubuh kita jika kita sedang sakit atau sedang mengalami masalah kesehatan pernafasan, anda dapat memanfaatkan buah jeruk ini sebagai obatnya, buah jeruk membuat imun bagi yubuh kita. Ada lagi manfaat dari buah mangga yang belum ada ketahui yaitu :

Dapat Mengurangi Diabetes

Buah mangga adalah bukan sahaja juga terkenal kerana rasanya yang manis tetapi mangga mempunyai banyak faedah lain yang anda tidak tahu lagi, ia ternyata bahawa mangga boleh mengurangkan kencing manis, bauh mangga mempunyai paras gula yang rendah namun mempunyai rasa manis, bukan sahaja beliau buah yang mempunyai faedahnya tetapi daun dari pokok mangga ini juga sangat mempunyai faedah-faedah lain seperti boleh menurunkan paras kencing manis dengan rebus sehingga beberapa jam, dan kemudian selepas daun mangga yang direbus selama beberapa jam air rebus boleh berada dalam minuman. Lakukan setiap beberapa hari untuk mendapat hasil yang maksimum.

Dapat Mencegah Mencegah Penyakit Jantung

Dari beberapa buah-buahan manis buah mangga mempunyai keistimewaan yang jarang, yang boleh mencegah penyakit jantung, tetapi tidak kronik penyakit jantung. Mangga mempunyai kandungan kalium yang tinggi yang sangat berguna untuk mengurangkan pengambilan sodium lebihan, tetapi jika anda mahu untuk bebas daripada penyakit jantung, anda perlu menetapkan corak gaya hidup sihat, senaman yang kerap dan perlu sering makan makanan yang berkhasiat dan elakkan makan jenis tertentu makanan yang dibuat dari daging ayam atau daging lembu.

Bahan-bahan

  • Buah mangga-5 kg
  • Gula pasir-3 kg
  • Kapur makan-2 sdm
  • Garam kasar-1 kg

Cara Membuat Jeruk Mangga :

  1. Langkah yang utama iaitu buah mangga dikisar menjadi dua, lalu selanjutnya buang sahaja bijinya dan kisar memanjang agar mudah saat di gaulkan
  2. Langkah berikutnya yaitu gaulkan kapur makan dengan air sikit sikit sahaja,tiriskan dan rendam buah mangga agar mangga menjadi lebih manis .
  3. Selanjutnya hancurkan garam kasar dengan air sikit. Jika garam telah hancur gaulkan buah mangga hingga tercampur dengan jeruk. Setelah semua nya tercampur simpan di tempat yang aman dan suhu terjaga
  4. Langkah yang hampir selesai yaitu masukan buah mangga ke air garam. Rebus gula sebentar sahaja. Biarkan dahulu baru dicampurkan dengan mangga yang telah di campurkan . Air gula juga harus telah menenggelami buah mangga tadi. Coba airnya bila tidak manis kau orang boleh masukan bancuhan air gula. masukan dalam wadah yang cukup tertutup agar tidak basi , admin punya tips yang sangat ampuh anda bisa menyimpan nya terlebih dahulu sampai beberapa jam, jika anda ingin lebih enak lagi anda dapat menyimpan nya terlebih dahulu sampai beberapa hari agar lebih lezat.
  5. Resepi jeruk mangga telah disediakan di servis, admin mendapat tips lagi jika anda benar-benar seperti makanan yang lazat anda boleh menambah se sambal seperti anda, tetapi jangan ingat terlalu banyak kerana semua memuat ia adalah tidak baik.

Baca Juga : Resipi Udang Masak Kari Paling Simple Lezat !

Demikian resepi jeruk mangga jadi jika anda ingin mengetahui beberapa maklumat mengenai resepi tipikal malaysia yang anda boleh melihat sebahagian daripada resepi terbaru ini.

Terima Kasih !!

Tags: