Resepi Kek Batik Sukatan Cawan Sedap !

Resepi Kek Batik – Assalamuallikum ukhti, selamat berakhir pekan yah, pada kali ini admin akan membagikan informasi mengenai resep makanan yang terbaru resep makanan yang admin akan bagikan yaitu mengenai resep kue yang memang sudah cukup terkenal di malaysia, kue yang kali ini admin akan bahas yaitu kue batik, kue batik merupakan kue yang memiliki tekstur yang lembut dan juga sangat legit.

Resepi Kek Batik Paling Mudah
Resepi Kek Batik Paling Mudah

Kue batik ini sangat lezat dikonsumsi dengan minuman yang dingin dan juga anda bisa memakannya bersama keluarga tercinta anda, biasanya kue batik ini di konsumsi pada hari-hari tertentu seperti hari raya idul fitri atau sekedar pertemuan dan hari-hari besar. Kue batik ini sekarang sangat banyak dijual belikan di toko roti, kue batik ini juga sangat cocok untuk anda yang sedang berulang tahun, dibawah ini admin akan membagikan informasi mengenai bagaimana cara membuat kue batik sukatan cawan paling mudah. Dibawah ini admin sudah sajikan informasi mengenai bahan-bahan yang digunakan untuk membuat resepi kek batik sukatan cawan paling sedap. Berikut informasinya.

Bahan Yang Digunakan Untuk Membuat Resepi Kek Batik

 • 2 cawan milo
 • 2 sudu besar serbuk koko
 • 1 buku buttercup
 • 1/2 tin susu pekat manis
 • 1 sudu kecil esen vanilla
 • biskut marie secukupnya

Cara Membuat Kek Batik Sukatan Cawan

 1. Langkah pertama yang perlu anda lakukan apabila ingin membuat kek batik iaitu anda perlu membersihkan alat-alat yang akan digunakan untuk membuat batik kek, bersih dan membersih diri dengan air bersih selepas sedang dibasuh dengan alat-alat yang bersih.
 2. Seterusnya anda tinggal disediakan bahan-bahan akan diproses dalam mentega IE seterusnya marjerin menjadi cair ke dalam periuk, kacau sehingga cecair dan anda boleh menggunakan api kecil dalam usaha untuk menjimatkan bahan api.
 3. Jika mentega sudah marjerin menjadi cair dan biar api telah anda hidup memasukkan bahan-bahan lain seperti susu tepung, koko pekat dan mila, baik melintang mahupun menegak ia sekali sehingga menjadi satu demi untuk dibancuh dengan baik kacau perlahan-lahan kaki. Kalau-Kalau ada yang masih tebal dan masih pejal, pastikan adonananya adalah benar-benar cair dan juga campuran.
 4. Selepas bahawa anda boleh memasukkan bahan-bahan lain seperti esen vanilla dan juga anda boleh tambah sedikit susu, kacau sehingga sekata dan pastikan bahan-bahan yang sudah menggabungkan segala-galanya.
 5. Seterusnya anda mengambil bahan-bahan yang pertama akan diproses seterusnya biskut marie biskut marie, stacking yang sudah patah dan beberapa bahagian dan anda harus berhati-hati apabila panjang mereka supaya nanti tidak dihancurkan, Lagipun biskut telah pun musnah dalam beberapa bahagian yang anda boleh meletakkan biskut tersebut ke loyanng anda telah pun menyediakan dengan plastik yang diberikan dulang sahaja.
 6. Tuang adunan di atas dan secara perlahan-lahan hanya sehingga benar-benar decanted ke sebuah flet lembaran penaik. Jika adunan sudah dinyatakan anda juga memasukkan biskut marie, selepas itu anda menggantikan semula menggunakan adunan sehingga habis.
 7. Supaya nanti yang anda boleh Mampat batik kek yang anda menekan permukaan doh menggunakan sudu dan anda perlu berhati-hati untuk tidak menekannya terlalu kasar.
 8. Jika anda telah memasukkan adunan ke dalam peti sejuk dengan jangka masa kira-kira 3-4 jam, tidak terlalu panjang kerana ia akan mempengaruhi tekstur kek itu sendiri.
 9. Jika ia melepasi masa anda hidup di atas keluarkan doh dari peti sejuk, sejukan pertama 40 minit sebelum hendak memotong.
 10. Bersedia berkhidmat untuk keluarga tercinta anda.

Baca Juga : Resepi Roti Sarang Lebah Paling Simple!

Demikian maklumat tentang bagaimana untuk membuat batik resepi kek dimensi mangkuk adalah paling mudah dan paling lazat, jika anda boleh dapat mengabdikan kepadanya dengan bersungguh-sungguh dan dengan betul anda akan pasti mendapat, di laman web ini, Terdapat pelbagai maklumat tentang resipi makanan berasal dari malaysia dan dari luar malaysia jika anda berminat anda boleh belajar pada laman kami.

Terima Kasih !!

Pencarian resepi terkini:

 • resepi kek batik sukatan cawan
 • kek batik sukatan cawan
 • kek paling mudah sukatan cawan

Tags: