Resepi Kek Red Velvet Cheese Leleh Kukus

Resepi Kek Red Velvet Cheese – Assalamu’alaikum dan salam sejahtera untuk kita semua. Alhamdulillah kita masih diberikan kesehatan oleh Allah SWT sehingga kami admin kongsi resepi masih bisa berkongsi pelbagai macam jenis resepi – resepi mudah. Kali ini kami akan membahas tentang resipi kek red velvet cheese leleh kukus. Siapa yang tidak tahu kek red velvet cheese ? Tentunya anda semua juga sudah mengetahui kek red velvet cheese ini khususnya rasa yang dimiliki oleh kek red velvet cheese yang satu ini.Kek ini menggabungkan rasa red velvet dengan cheese yang sungguh kek ini sangat sedap  dan diwajibkan untuk selera anda. Kek mempunyai rasa red velvet dan ada juga rasa cheese Nya itu sebab kenapa anda mesti merasa dan kek red velvet yang wajib membuat satu ini. Resepi kek red velvet cheese kukus sudah tentu sangat mudah dibuat dan resepi kek red velvet cheese meleleh kukus menjadi cair juga tidak memerlukan bahan-bahan yang sangat jauh. kek red velvet cheese kukus apabila anda ingin menjadi lebih cukup pasti anda boleh ringan kot dengan krim keju di atasnya. Kami juga menyediakan resepi kek red velvet cream cheese dan resepi kek red velvet lapis cream cheese. Bagi anda yang sudah tertanya-tanya dan ingin mencuba membuat kek keju baldu merah ini, kami telah menyediakan resepi kek red velvet cheese meleleh. Terus rujuk hanya resepi kek red velvet cheese sukatan cawan di bawah.

Kek Red Velvet Cheese
Kek Red Velvet Cheese

Resepi Kek Red Velvet Cheese Meleleh Kukus Sukatan Cawan

Bahan – Bahan :

  1. 3 biji telur
  2. 2 cawan gula kastor
  3. 3 sudu serbuk koko
  4. 170 gram butter
  5. 1 1/2 cawan buttermilk ( camporkan susu segar dengan 2 sudu jus lemon)
  6. 1 camca garam
  7. 3 1/2 cawan tepung gandum
  8. 1 1/2 camca esen vanila
  9. 1 1/2 camca cuka makan
  10. 1 1/2 camca soda bikarbonat
  11. 6 sudu pewarna merah

Cara Membuat kek red velvet leleh kukus :

  1. Pukul butter, gula dan telur hingga kembang dan gebu. Masukkan pewarna merah, serbuk koko dan esen vanila…kemudian pukul lagi hingga adunan sebati.
  2. Masukkan garam, kemudian masukkan butter milk dan tepung secara berselang seli sambil di pukul sebati. Akhir sekali di dalam cawan campur kan soda bikarbonat dan cuka biar sampai berbuih. Masukkan ke dalam bancuhan dan dipukul rata.
  3. Masuk aduanan ke dalam bekas dan kukus selama 25-30 minit (kurangkan masa mengukus jika mengunakan bekas yang lebih kecil)
  4. Kukus selama 25 minit. (Kalau guna food container pun boleh. Saiz ikut suka.).

Bahan krim cheese:

  1. 1/2 cawan gula kastor
  2. 1/2 cawan whipping krim
  3. 250 gram krim cheese (akak pakai jenama totura je)
  4. 1 sudu jus lemon

Cara membuat krim cheese:

  1. Pukul krim cheese hingga lembut (pastikan krim cheese dikeluarkan dari peti sejuk 15 minit sebelum di pukul. Jangan biarkan krim cheese terdedah lama dalam suhu bilik).
  2. Campurkan semua bahan lain dan pukul lagi hingga sebati.

Untuk hiasan:

  1. 250gram cheddar cheese – diparut

Baca Juga : Resepi Kek Hantu Sukatan Cawan

Nota penting:

Tunggu hingga kek betul-betul sejuk baru lah di hias dengan krim cheese mengikut kreativiti masing-masing. Kalau tak cukup krim cheese tersebut, buat dua adunan pun boleh. Jika terlalu sedikit ia mungkin tak mampu tutup seluruh kek. Caranya? Mudah aje. Cuma gandakan aje bahan-bahan dari resepi krim cheese di atas tadi. Insyaa Allah, sedap jadinya.
Dah faham cara nak buat resepi kek red velvet cheese kukus yang saya kongsikan di atas? Semoga resepi ini dapat memberikan anda satu lagi resepi sedap lagi mudah untuk hidangan orang tersayang. Selamat Mencuba.

Tags: