Resepi Kuih Muih Kelantan Sedap !!

Resepi Kuih Muih РAssalamuallaikum bunda, selamat night berjumpa lagi dengan admin, admin pada ketika ini akan berkongsi resipi kek Malaysia sekali lagi ya, tidak lama selepas memberi maklumat satu artikel tentang resipi kek akhirnya admin memberi maklumat tentang resipi kuih lagi, baik admin benar-benar suka memberi maklumat mengenai resipi kek kerana admin kecil benar-benar seperti sekali dengan kek, digunakan untuk menjadi satu admin cinta sangat dengan kek apatah lagi kek ulangtahun puisi. Juga terdapat satu lagi kek bahawa admin benar-benar suka kek brownis IE.

Resepi Kuih Muih Kelantan Paling Simple
Resepi Kuih Muih Kelantan Paling Simple
Tapi admin pada masa itu beliau gigi sakit jadi admin boleh tidak makan kek terlalu banyak, kerana ia adalah anda yang mempunyai buah hati nih tidak makan terlalu banyak kek, kerana kek sangat gula kandungan yang boleh membawa kepada gigi kropos, namun tak Usah berkenaan anda boleh mengakalinya dengan anda memberus gigi saya setiap hari, membuat ia satu tabiat memberus gigi anak anda dua kali sehari setiap pagi dan petang Bilakah dia mahu tidur.
Baik kali ini admin akan berkongsi maklumat tentang bagaimana untuk membuat pelbagai jenis dengan mudah dan tanpa penggunaan bahan-bahan murah, di bawah ini admin akan memberi maklumat mengenai bahan-bahan yang digunakan untuk membuat kuih onde, jaminan admin rasa kuih onde-onde itu pasti sedap. Di sini kita merujuk kepada bahan-bahan yang digunakan untuk membuat kuih onde-onde.

Bahan-Bahan Yang Digunakan

 • -Kelapa parut
 • 500 gram tepung pulut
 • Air secukupnya
 • 1 keping gula Melaka (dipotong kecil-kecil)
 • 1 sudu kecil pewarna daun pandan

Baik di atas adalah maklumat tentang bahan-bahan yang diproses untuk membuat pelbagai jenis onde-onde, di bawah ini admin akan berkongsi cara membuat resepi kuih muih yang ringkas dan lazat maklumat berikut.

Cara Membuat Kuih Muih Paling Simple

 1. Bagi maklumat yang anda perlu terlebih dahulu mencuci pertama alat-alat yang akan digunakan untuk menjadikan doh roti supaya nanti alat-alat yang digunakan akan jadi lebih sihat dan bersih. Jika ia telah bersih anda bisa melanjutkan proses selanjutnya.
 2. Sekarang mari kita lihat langkah-langkah pertama yang anda perlu mencampurkan sedikit bahan-bahan yang akan diproses lebih awal, menggabungkan beberapa bahan seperti tepung birdlime dan juga dengan sedikit air input, juga bahan-bahan lain untuk menyokong makanan lebih berwarna-warni dan lebih menarik bagi kita untuk makan. Daun Pandan akan juga memasukkan dalam perintah untuk kemudian bau lebih harum dan lebih lazat.
 3. Langkah seterusnya, iaitu untuk menyediakan beberapa bahan lain seperti gula dan juga alat-alat lain untuk proses seterusnya. Jika anda sudah mempunyai supaya anda kekal jadi dibentuk bulat doh dengan tapak tangan anda, untuk dibulatkan kepada saiz yang anda mahu dan jika ia dibuat pusingan.
 4. Anda hanya memasukkan gula dan masukan ke dalam adunan dan kemudian balutan dengan doh lagi, jika ada doh sudah termasuk melaka gula anda tinggal disediakan air hingga mendidih doh.
 5. Selepas Air sudah mendidih, anda tinggal mengukusnya dengan tempoh selama kira-kira 15 minit selepas doh sudah supaya anda boleh padamkan api dan angkat doh dan menyediakan bekas.
 6. Sedia untuk dihidangkan kepada keluarga anda, lebih baik anda boleh berkhidmat dengan kelapa parut untuk menjadikannya lebih menarik lagi.

Baca Juga : Resepi Laksa Penang Sedap !

Demikian maklumat mengenai pelbagai jenis resepi yang paling mudah dan paling lazat, jika anda ingin tahu lebih resipi kek jenis sukar untu menghapuskannya anda boleh melihatnya di laman web yang sudah pun kita sediakan dalam beberapa muka surat.

Pencarian resepi terkini:

 • resepi kuih muih kelantan mudah
 • resepi kuih muih kelantan

Tags: