Resepi Lompat Tikam Paling Simple !!

Resepi Lompat Tikam – Ibu Assalamuallaikum, bahagia bercuti ya, pada kesempatan ini, admin akan memberikan anda maklumat mengenai resipi snek yang begitu tipikal malaysia, makanan yang akan memberi admin adalah termasuk jenis makanan ringan, di dalam occasion daripada Kali ini admin akan memberi anda maklumat tentang lompat melompat telah dicucuk telah dicucuk, makanan yang diperbuat daripada beberapa makanan yang memang sangat sihat supaya ia melompat kek telah dicucuk makanan ini memang sangat kami mengesyorkan anda untuk anda mempunyai buah hati anda boleh mengambil roti ini bahawa anak anda menjadi sihat dan pintar.

Resepi Lompat Tikam Paling Simple
Resepi Lompat Tikam Paling Simple

Kek adalah roti yang telah dicucuk lompat memang sangat berminat dengan pelbagai bahagian malaysia, biasanya roti juga disajikan pada masa cuti, biarkan sahaja sewaktu idul fitri amat sekali, bukan sahaja pada masa itu besar hari sahaja lagi pada lompatan semasa telah dicucuk kek sangat gampan menemui dan juga boleh dimakan untuk hidangan setiap hari, di bawah ini admin akan berkongsi maklumat tentang bagaimana untuk membuat kek roti telah dicucuk, tetapi sebelum bahagian admin maklumat tentang roti telah dicucuk, di bawah ini admin telah pun dibentangkan maklumat tentang bahan-bahan yang digunakan untuk membuat patties itu telah dicucuk, Terdapat beberapa bahan yang digunakan untuk membuat roti telah dicucuk, Terdapat juga lain-lain bahan-bahan tambahan seperti air pala dan banyak lebih di bawah ini admin sudah menyampaikan maklumat.

Bahan Yang Digunakan Untuk Membuat Lompat Tikam 

Air manisan:
 • 3 keping gula nisan
 • 2 cawan air
 • 2 helai daun pandan
Bahagian bawah Roti Lompat Tikam
 • 1 cawan tepung beras
 • 1/2 sudu garam
 • 3 cawan air perahan daun pandan
 • Pewarna makanan(sesuka anda)
 • 1 sudu makan air kapur pekat
Bahagian atas Roti Lompat Tikam 
 • 1 sudu teh garam
 • 1 cawan tepung beras
 • 4 cawan santan sederhana pekat

Di atas adalah maklumat tentang bahan-bahan yang digunakan untuk membuat lonjakan kepada telah dicucuk, bahan-bahan resepi terbahagi kepada dua bahan-bahan bahagian atas dan bahagian bawah, bagaimana untuk membuatnya admin akan berkongsi maklumat di bawah.

Cara Membuat Lompat Tikam Simple

 1. Langkah yang paling penting itu adalah anda perlu membersihkan semua bahan-bahan yang akan digunakan untuk membuat doh, ini boleh dibasuh boleh dibasuh terlebih yang kemudian boleh jadi lebih bersih dan lebih sihat.
 2. Langkah seterusnya iaitu anda boleh berikan kuali dan Panaskan terlebih dahulu, selepas itu anda boleh meletakkan air daun pandan yang telah kamu sediakan terlebih dahulu, input juga air limau nipis dan beras tepung, juga memilih tepung halus beeras untuk membuat kemudian tidak bergumpal tepungnya pada masa yang akan digunakan untuk membuat doh. Selepas itu anda boleh mengaduknya sehingga benar-benar bercampur-campur. Jika ianya masak anda boleh mematikan haba dan boleh Tuang adunan ke dalam kuali penaik.
 3. Selepas itu untuk membuat lapisan atas air, letakkan santan yang sudah tebal dan sudah bercampur dengan tepung, adunan selepas itu masukkan lain-lain bahan perisa seperti garam untuk rasa sahaja. Kacau adunan sehingga tebal dan juga campuran dengan rata, jika ia matang anda boleh meletakkan adunan yang dimasak sehingga lapisan hijau sudah diletakkan dalam kuali penaik.
 4. Langkah ketiga IE anda boleh membuat gula pala air selepas ia ditubuhkan kebakaran dan keluli dan kemudian Panaskan 2 cawan air dan lepas candied input input sudah begitu juga supaya meninggalkan aroma pandan, kacau sehingga pala masak.
 5. Setelah selesai dimasak ia semua anda boleh menyejukannya lebih awal supaya kemudian terakhir jika ia akan berkhidmat akan lebih sedap.

Baca Juga : Resepi Puteri Ayu Paling Sedap !!

Demikian informasi mengenai resep makanan ringan khas malaysia yaitu kue lompat tikam, di web kami masih banyak informasi mengenai resep makanan khas malaysia.

Tags: