Resepi Mee Jawa Paling Mudah Sedap !!

Resepi Mee Jawa –¬†Pada kesempatan ini admin sudah dibentangkan maklumat tentang resipi sangat enak dan sangat lazat juga adalah untuk mendapatkan maklumat mengenai resipi bahawa kali ini admin akan dibincangkan, iaitu preskripsi maklumat saya, saya adalah baik dan juga rasa baik jika dibuat dengan bahan-bahan yang sihat seperti menggunakan tepung yang benar-benar berkualiti.

Resepi Mee Jawa Sedap
Resepi Mee Jawa Sedap
Dan juga jika anda mahu untuk mendapatakan saya, saya anda perlu memasak dengan betul dan harus juga boleh mengikut arahan dalam resipi maklumat yang anda boleh, saya jawa memang masakan yang sangat tradisional dan juga sangat lazat di Jawa. Java adalah kawasan yang terletak di indonesia, dan Pusat ibu ini juga terletak di Pulau Jawa.
Baik bahawa jika anda ingin dapat memasak saya jawa dan ingin mengekalkan masakan Jawa tradisional ini, anda boleh melihat cara-cara membuat resepi masakan saya jawa di bawah, maklumat berikut.

Bahan Bahan Yang Digunakan Untuk Membuat Resepi Mee Jawa

 1. 1 kg mee kuning (dicelur)
 2. Sedikit bawang goreng
 3. 3 biji telur rebus (dibelah)
 4. 2 tangkai daun bawang (dihiris)
 5. 1/2 kg. daging (rebus lembut dan hiris nipis)
 6. 3 biji limau nipis (dibelah)
 7. 300 gm tauge (buangkan akarnya dqn dicelur)
 8. 5 biji cili merah (dihiris)
 9. 3 keping tauhu goreng (dihiris nipis)
 10. 2 sb cili kisar
 11. air rebusan daging
 12. Sedikit garam
 13. 1/2 kg keledek (direbus & dikisar)
 14. 1 cawan air
 15. 3 sb serbuk kari daging
 16. Sedikit gula
 17. Sedikit minyak masak

Bahan Kisar Halus

 1. 5 ulas bawang merah
 2. sedikit cili padi, jika suka pedas
 3. Sedikit halia
 4. 3 ulas bawang putih
 5. 3 batang serai
 6. sedikit lengkuas
 7. 100 gm udang kering

Admin di atas telah pun dibentangkan maklumat tentang bahan-bahan yang akan digunakan untuk mencipta resepi saya jawa. Di bawah ini admin akan berkongsi cara untuk mencipta mudah dan saya resepi juga mudah, berikut adalah maklumat lanjut. Bagaimana untuk membuat lazat saya Jawa Resepi

Langkah-langkah untuk membuat yang Maha lazat saya Jawa Resepi
 1. Anda boleh basuh semua bahan-bahan yang mula-mula, basuh sehingga benar-benar bersih kalau ditinggalkan sedikit kotoran pu, menggunakan air bersih supaya nanti anda boleh makan makanan yang lebih sihat. Dan juga Jangan lupa untuk membersihkan alat yang akan digunakan untuk memasak supaya cleaner juga menggunakan alat pembersihan seperti SABUN dan juga lain-lain.
 2. Jika semua bahan-bahan yang sudah di basuh itu dan Bersihkan alat-alat tetap menyediakan ramuan yang seterusnya dalam proses seterusnya seperti haba minyak di dalam kuali mula-mula, Panaskan sehingga Panas, kemudian tumis bahan-bahan yang anda telah sediakan sebelum ini, seperti rempah kari dan Chile kisar, juga semasa mengacau anda memasuki air sambil kacau juga.
 3. Untuk langkah seterusnya anda boleh memasukkan keledek, dan juga input daripada air rebusan daging yang telah di sediakan dengan lebih awal.
 4. Untuk langkah terakhir yang anda boleh masukkan garam dan gula untuk juga mempunyai rasa yang lazat dan enak juga.
 5. Jika ia diamalkan dan Hidangkan bersama bahan hiris.
Admin di atas telah pun dibentangkan maklumat mengenai cara untuk mencipta Java saya resepi, jika anda boleh mengamalkan dan juga dengan bersungguh-sungguh, anda boleh memasak resepi saya jawa dengan mudah.

Baca Juga : Resepi Mee Sup Paling Mudah Sedap !!

Demikian maklumat mengenai resepi saya jawa adalah paling mudah dan terpantas, di Laman ini anda boleh mendapatkan maklumat tentang resipi makanan dan juga resipi untuk membuat kuih-muih tradisional atau pastri. Terima kasih Mudah-mudahan berguna!!

Tags: