Resepi Omelet Paling Simple Sedap !!

Resepi Omelet – Selamat pagi para ibu-ibu yang sangat sayang kepada suami, tentunya anda sangat suka memasak bukan? nah pada kali ini admin akan memberikan informasi mengenai resepi makanan terbaru, namun perlu anda ketahui di website ini anda bias temukan berbagai resep makanan khas dari berbagai negara terutama di negara malaysia ini, anda dapat mempelajari berbagai info mengenai resepi omelette telur makanan dan bagaimana cara membuat hidangan yang sangat lezat dan sangat beragam.

Resepi Omelet Telur Sedap
Resepi Omelet Telur Sedap

Nah pada kali ini admin akan membagikan infromasi mengenai resepi omelet telur, omelet merupakan hidangan yang biasanya di makan pada saat pagi hari, pada umumnya omelet terbuat dari telur yang dikocok dan biasanya dicampurkan dengan berbagai bahan seperti saus, daging, dan paling banyak menggunakan mie.

Perlu anda ketahui sebelum kami membagikan informasi mengenai resepi omlete admin akan membagikan sedikit info mengenai omelete, omelet merupakan makanan yang berbahan dasar dari telur. Omelet sendiri berasal dari daerah eropa yang mayoritas sangat gemar sekali mencoba berbagai masakan khas yang populer dan terkenal di seluruh penjuru dunia. Berawal dari mereka yang suka memakan masakan berbagai olahan seperti daging dan telur, mereka menjadi ber eksperimen membuat hidangan yang tidak monoton dengan menggunakan telur mereka membuat hidangan yang simple namun memiliki serat dan kandungan gizi yang sangat tinggi. Pasalnya telur di percaya sangat berguna bagi tubuh kita. Tidak harus di masak ternyata telur dapat menjadi obat yang manjur, manfaat dari telur sangat beragam sekali, Dibawah ini admin akan memberikan informasi mengenai manfaat telur yang belum anda ketahui sebelumnya.

Ternyata Telur Tidak Meningkatkan Kolesterol Dalam Tubuh

Untuk anda yang belum tau mengenai manfaat telur kali ini admin akan membagikan informasi mengenai manfaat telur yang belum anda ketahui, ternyata telur yang sering kita konsumsi kata sebagian orang telur mempunyai kandungan kolesterol yang sangat tinggi ternyata itu bukan lah fakta, ada penelitian mengenai manfaat telur yang terbaru yang meneliti berapakah kandungan kolesterol yang terdapat pada telur, ternyata hasilnya sangat mencengangkan. Faktanya telur malah tidak bisa meningkatkan kolesterol dalam tubuh setelah di teliti kandungan kolesterol hanyalah 210mg saja, sedangkan batas dari yang dianjurkan sebesar 300mg . Jadi anda tidak perlu khawatir lagi untuk memakan olahan yang terbuat dari telur.

Dapat Membantu Menurunkan Berat Badan

Nah bagi anda kaum hawa yang ingin sekali berdiet namun sangat jarang sekali untuk berhasil, admin akan membagikan tips yang dapat membantu menjaga diet anda nah sekarang anda dapat memakan berbagai makananan yang diolah dari telor jangan khawatir untuk memakan telur pasalnya kandungan kolesterol yang terdapat pada telur sangat lah rendah dan telur memiliki kandungan protein yang sangat tinggi sehingga dapat membantu anda untuk menurunkan berat badan, bagi kaum hawa silahkan anda dapat mencoba untuk rutin memakan telur. Dibawah ini merupakan bahan-bahan untuk membuat omelet telur paling sedap.

Bahan Utama Untuk Membuat Omelet

 • 4 telur
 • Serbuk lada sulah secukup rasa
 • 15 gram kacang dihiris nipis
 • 2 camca besar mentega
 • 1 Buang bawang, dicincang
 • 20 g tepung susu
 • Keju secukup rasa
 • Bawang goreng
 • 30 gram lobak merah
 • 2 keping sosej yang dipotong keping
 • Garam secukup rasa
 • 150 gram daging cincang

Cara Membuat Omelet Telur Dengan Mudah

 1. Langkah pertama yang dilakukan anda perlu basuh semua bahan dengan lebih awal untuk membersihkan dan mengelakkan bahan kimia. Gunakan air yang bersih dan berkualiti tinggi.
 2. Semua bahan-bahan yang sudah dibasuh dengan bersih air Semua input ke dalam sebuah waja, tetapi sebelum anda perlu Panaskan mentega terlebih dahulu, dan selepas itu panas anda meletakkan bahan-bahan yang telah pun telah dibasuh bersih dari tadi dan seharusnya berada di dalam pek kecil yahh. Masak sehingga masak sehingga ia bertukar warna ke kekuningan.
 3. Langkah ketiga iaitu anda mesti meletakkan telur dengan susu dan rempah-rempah yang telah disediakan di atas, jangan lupa untuk memberikan garam tersebut tetapi sedikit supaya ia seolah-olah pas dan sangat lazat.
 4. Selepas dicampur semua Nya baik, anda perlu sentiasa mengacau adunan supaya ditegakkan doh Nya, kerana jika disalut akan seksa kemudian.
 5. Lebih-lebih lagi jika semua nya sudah dimasak dan dikacau bentuk min omelet sudah dapat dilihat, anda boleh memanaskan adunan hanya semata-mata dan admin tips cinta yang masak adalah di dalam kuali leper khas untuk mencipta hidangan yang kecil itu boleh dengan mudah untuk mencipta, janganlah overcooked lidah-lidah api Nya mestilah stabil, baik Jangan lupa semasa anda tabur sedikit kacau adunan telur dan beberapa pemadat dan rasa anda mahu, jika anda suka anda cheese boleh tambah keju yang anda suka.
 6. Selepas itu, tunggu beberapa minit sehingga telur disalut agak berguna untuk memudahkan apabila adunan telur boleh dibentuk dengan mudah.
 7. Setelah semua sedia anda boleh gulungan omelet untuk selera anda.

Baca Juga : Resepi Udang Sambal paling lezat !

Mudah bukan? resepi membuat omelet telur, terima kasih untuk membaca yang saya berharap anda boleh belajar pelbagai resipi masakan-resepi yang ada di laman web ini.

Terima Kasih !!

Tags: