Resepi Onion Ring Rangup Mudah

Resepi Onion Ring – Assalamu’alaikum dan salam sejahtera untuk kita semua, Berjumpa kembali bersama kami admin kongsi resepi yang akan berkongsi pelbagai macam jenis resepi – resepi mudah dan terkini. Kali ini kami akan berkongsing resepi makanan yang bisa tuk jadi cemilan atau jadi kawan ketika anda sedang sibuk ialah resepi onion ring rangup atau resepi onion rings mudah. Kenapa kami kongsi resepi onion ring rangup mudah ni ? Kerana onion ring ini sangat cocok untuk anda yang gemar makan makanan ringan atau snack. Onion rings ni selain bisa menemani anda dikala anda sedang sibuk dengan kegiatan rutinitas sehari – hari, onion rings ni juga sedap jika makan bersama – sama kawan atau sanak sodara terdekat. Onion ring ni sangat pas jika dimakannya dengan sos cabe ataupun sos tomat. Jadi tak hairan juga bila onion ring ni boleh jadi kegemaran masyarakat Malaysia khususnya para remaja yang sangat gemar makan onion rings waktu berkumpul bersama kawan – kawan nya.

Onion Ring
Onion Ring

Resepi Onion ring rangup ni boleh dibilang sangat mudah membuatnya, tak perlu bahan – bahan yang susah dicari, kerana bahan – bahan yang digunakan sangat mudah dicari. Jadi anda yang tak bisa membuat resepi onion ring simple tak perlu khawatir kerana kami sudah menyediakan resepi onion ring a&w yang mudah. Bagi anda yang sudah mulai tertanya tanya dengan resepi onion ring cheese ni tak perlu bimbang kerana kami sudah menyediakan resepi onion rings sedap dibawah ni. Jangan buang buang masa lagi sila rujuk resepi onion rings sedap dan terkini dibawah ni.

Resepi Onion Ring Rangup dan Mudah

Bahab – Bahan Yang Digunakan :

 1. 1 sudu garam
 2. 1 sudu kecil serbuk penaik
 3. 1 sudu kecil tepung jagung
 4. secubit lada hitam
 5. 1 biji bawang besar dipotong 1/4 inci
 6. sedikit kunyit sebagai pewarna
 7. 1 1/4 cawan tepung serbaguna

Cara – Cara Membuat Resepi Onion Rings :

 1. Panaskan minyak terlebih dahulu di dalam kuali.
 2. Potong bawang satu besar dalam bentuk bulat. Kemudian ceraikan satu persatu.
 3. Di dalam mangkuk yang berasingan, gaulkan semua tepung bersama garam, lada hitam dan kunyit.
 4. Celupkan bawang secara kesuluruhan dan goreng di dalam kuali. Pastikan minyak betul-betul panas.
 5. Goreng satu persatu agar bawang tidak melekat antara satu sama lain.
 6. Toskan di atas tisu untuk menyerap lebihan minyak.

Untuk lebih istimewa, boleh tambah bahan-bahan berikut:

 • 1 biji telur
 • 1 cawan susu
 • 3/4 cawan breadcrumbs
 • serbuk perasa

*Serbuk breadcrumbs ditabur selepas bawang dicelup dengan adunan

Baca Juga : Resepi Hotdog Cheese Sedap dan Terkini

Cemana mudah kan resepi onion rings rangup dan mudah ? Sudah tentu anda semua yang baca artikel ni pasti bisa membuatnya. Bila anda sudah mahir membuat resepi onion rings ni jangan lupa share pada kawan – kawan anda atau sanak sodara anda supaya mereka boleh membuar resepi onion ring rangup dan simple ni. Happy Cooking !

Tags: