Resepi Otak Otak Paling Lezaat !!

Resepi Otak Otak – Salam sejahtera untuk semua, kali ini admin akan berkongsi maklumat mengenai resepi istimewa Malaysia terkini, jika anda ingin mengetahui lebih banyak maklumat mengetahui maklumat tentang resipi makanan khas lain, anda boleh melihat di dalam beberapa laman web laman web kami. Baik buat masa ini, admin akan berkongsi maklumat mengenai resepi otak otak. Otak-otak adalah makanan tipikal dari malaysia dan sering makan pada masa hari raya itu.

Resepi Otak-otak Ikan Sedap !
Resepi Otak-otak Ikan Sedap !

Tapi otak otak-yang yang juga sangat sesuai untuk dimakan sewaktu musim hujan ditambah pula dengan segelas kopi panas, otak adalah makanan otak meredakan, beliau sebahagian walaupin ini adalah memang sedikit tetapi dengan kandungan yang banyak membuat pemakanan Nya otak otak-yang boleh adalah makanan untuk mengelakkan kelaparan. Otak otak-yang mempunyai pelbagai berbeza kandungan tiada yang menggunakan kandungan ikan adalah kelantan, tiada juga menggunakan kandungan daging ayam.

Otak otak ini sangat sesuai jika anda menggunakan isi ikan, ikan yang digunakan untuk membuat otak otak-yang biasanya menggunakan ikan kembung dan ikan merah, ikan yang digunakan adalah juga tidak untuk menjadi sebahagian daripada daging untuk membuat otak otak-yang tidak semua entri beliau, kemudian dimasukkan jika semua tulang ikan yang tajam akan dapat menjadikan kita cedera dan pencekik. Di bawah ini admin akan memberikan anda maklumat untuk bahan-bahan untuk membuat resepi otak-otak popia.

Bahan Utama Resepi Otak-otak Ikan

 • 3 keping ikan tenggiri atau ikan merah
 • 1 batang serai – dikisar
 •  Lidi secukupnya
 • 2 ulas bawang putih – dikisar
 • 3 biji buah keras – dikisar
 •  3 batang cili merah – dibuang biji dan dikisar halus
 •  garam secukup rasa
 •  4 ulas bawang merah – dikisar
 •  175 ml pati santan
 •  1 sudu teh serbuk ketumbar
 •  1 cm kunyit hidup – dikisar
 •  5 tangkai cili kering – direndam hingga lembut dan dikisar halus
 •  1 cm halia – dikisar
 •  20 helai daun kelapa

Maklumat di atas adalah bahan-bahan yang digunakan untuk membuat resepi otak0tak popia, di bawah ini admin akan berkongsi maklumat tentang bagaimana untuk membuat otak otak-yang adalah popia yang paling lazat.

Cara Membuat Otak – Otak Popia

 1. Langkah pertama untuk dilakukan iaitu, Campurkan semua bahan yang telah disediakan tetapi diketepikan terlebih dahulu daun Nya ikan dan kelapa.
 2. Seterusnya anda boleh memanaskan minyak di yan waja yang telah disediakan terlebih dahulu, masak sehingga benar-benar dimasak dan rebus sehingga benar-benar.
 3. Jika ia dimasak tunggu untuk sehingga beberapa minit, sehingga menggelegak dan beliau Sha pun wangi.
 4. Seterusnya jika ianya harum maka anda boleh kisar ikan yang disediakan buat menggabungkan dengan teliti begitu sebati dengan teliti.
 5. Jika ia sudah mempunyai campuran adunan pula anda hidup sehingga pokok kelapa sawit kepada bentuk yang kemas, conical dan dicipta secara amnya serta rakan-rakan. Ketatkan akhir lain menggunakan Nya sama markah yang sepatutnya sudah di jelas terlebih dahulu untuk mengelakkan kotoran.
 6. Sekarang anda sudah bersedia untuk membakar doh dibentuk, akan dibakar dengan tahap kematangan yang sedang bersendirian tidak diambilkira overcooked. Dan jangan lupa untuk flip Melibas hak untuk mendapatkan keputusan yang rata pada masa di bakar

Baca Juga : Resepi Daging Black Paper Paling Mudah Lezaat !

Demikian info tentang cara untuk membuat resepi otak otak popia paling lazat, jika anda mahu belajar memasak, anda boleh melihat resepi disenaraikan dalam maklumat muka surat Laman web kami.

Tags: