Resepi Pajeri Nenas Terengganu Paling Sedap !!

Resepi Pajeri Nenas – Assalamuallaikum semuanya di bawah ini admin akan memberi maklumat tentang resipi makanan tipikal dari malaysia sesungguhnya adalah kita harus ambil dan lestarikan, di bawah ini admin akan berkongsi maklumat tentang makanan yang memang sangat tipikal Malaysia, ini resepi kesempatan admin akan berkongsi maklumat mengenai resepi makanan yang sangat lazat dan sangat dinanti-nantikan untuk anda peminat makanan yang berasal dari ikan, resipi admin yang akan berkongsi yaitu resepi pajeri nenas kuning .

Resepi Pajeri Nenas Terengganu
Resepi Pajeri Nenas Terengganu

Pajeri nenas adalah makanan yang sangat lazat dan sangat berkhasiat untuk badan kita, pajeri nenas mempunyai kandungan nutrien yang tinggi supaya ia adalah sangat sihat untuk tubuh jika diambil kita, kerana di antara bahan yang terkandung di dalam ini resepi pajeri nenas Ada ikan sangat sihat dan sangat memiliki kandungan protein yang tinggi untuk badan kita, admin cadangkan jika anda mempunyai anak-anak anda boleh memberikan ini pengambilan makanan makanan yang diproses kerana ikan ini benar-benar banyak manfaat. Di bawah ini admin sudah berkongsi maklumat tentang bahan-bahan yang digunakan untuk membuat terung pajeri nenas.

Bahan-Bahan Yang Digunakan :

 • 4 biji bawang merah, ditumbuk kasar
 • Gula dan garam secukup rasa
 • 2 sudu besar kerisik
 • 1 sudu besar udang kering atau ikan bilis, ditumbuk kasar
 • 1 bungkus kecil sebuk kari ikan/daging
 • 1 senduk minyak
 • 2 cawan santan pekat
 • 1 inci halia, hiris nipis
 • 3 ulas bawang putih, ditumbuk kasar
 • 1 biji nenas, saiz kecil
Bahan rempah tumis:
 • 2 kuntum bunga lawang
 • 1 sudu teh halba campur
 • 1 batang kulit kayu manis

Cara Membuat Pajeri Nenas

 1. Bagi langkah-langkah utama jika anda ingin membuat resepi pajeri Nenas iaitu anda perlu mencuci semua bahan-bahan dalam masakan, cuc beberapa rempah lain seperti bawang, bawang putih dan sedikit bahan-bahan utama lain seperti ikan bilis juga mesti bersih dan dibersihkan dengan menggunakan air yang sememangnya harus bersih, alat-alat yang digunakan untuk memasak juga perlu dibasuh supaya bersih dan sihat.
 2. Selepas semua dicuci bersih langkah-langkah utama anda harus berkulit nenas buah pertama, Buang Peel itu sehingga benar-benar bersih selepas yang benar-benar bersih, anda boleh memotong nenas yang sedang berishkan dengan menggunakan sebilah pisau yang digunakan khusus untuk memotong buah-buahan, memotong dengan membentuk satu bulatan dengan tebal kira-kira kira-kira 1 dalam setiap 6 cm, tambah potong, setelah nenas dipotong anda boleh menyediakan alat memasak yang lain.
 3. Selepas buah nenas bersedia anda boleh semata-mata air panas terlebih dahulu untuk mendidih setelah itu masukkan nenas yang sudah luka di atas dan anda boleh merebusnya dengan jangka masa kira-kira jam 4-7 masukan garam tersebut supaya rasa masam Nanas boleh dikurangkan, selepas ia telah direbus masa admin itu sudah Tentukan anda boleh mengangkat dan longkang.
 4. Bagi tumisannya yang anda boleh membuat stir-frying bahan-bahan yang telah disediakan lebih awal potong halus bawang dan bawang putih tumis selepas itu halus untuk Kering, menggabungkan bahan-bahan lain seperti halia, rempah dan bahan-bahan tumisnya terlalu menyertai diperbadankan, dikacau sehingga masak dan gunakan api yang hanya. Masak sehingga bau harum. Apabila ia adalah bau wangi serbuk kari tempat anda tinggal bercampur dengan air, kacau sehingga sekata perlahan-lahan dari sini.
 5. Menyediakan bahan-bahan lain untuk dcampurkan dengan udang kacau goreng, bahan-bahan input yang sudah kering dan Campurkan, tidak terlalu kering anda boleh memasukkan air sedikit.
 6. Langkah terakhir anda boleh memasukkan nenas yang telah dipotong terakhir selepas itu masak sehingga masak dan crushed nenas untuk kelihatan lembut dan lain-lain input yang ketara, seperti santan, kanji, garam, gula, sedikit kerisik, jika semua bahan telah dicampurkan dengan satu Anda hanya boleh menunggu sehingga ia bergabung menjadi Kuah yang tebal.
 7. Bersedia berkhidmat kepada keluarga anda.

Baca Juga Informasi Resepi Lainnya :Resepi Lompat Tikam Paling Simple !!

Demikian informasi mengenai resep makanan khas dari malaysia ini, bagaimana mudah bukan membuat resepi pajeri nenas, jika anda serius berlatih anda bisa memasaknya dengan mudah.

Pencarian resepi terkini:

 • resepi pajeri nenas terengganu
 • pajeri nenas teganu punya
 • pajeri nenas terengganu
 • peceri nanas terwngganu

Tags: