Resepi Puteri Ayu Paling Sedap !!

Resepi Puteri Ayu – Assalamuallaikum semuanya kembali lagi dengan kami admin resepi kongsi, pada kesempatan ini gembira admin akan berkongsi maklumat tentang resipi makanan terkini yang sangat tradisional dan sangat tipikal Malaysia, pada kesempatan ini, admin akan berkongsi maklumat mengenai resipi snek yang juga boleh dipanggil sebagai roti resipi adalah yang paling mudah dan paling lazat, di bawah ini admin akan berkongsi maklumat mengenai resipi roti Puteri ayu.

Resepi Puteri Ayu Paling Sedap
Resepi Puteri Ayu Paling Sedap

Lulus roti Puteri ayu adalah memang hampir sama dengan tepung roti, tepung roti, talam talam dirinya sememangnya mempunyai rasa yang sangat lazat dan legit, dengan kandungan nutrien yang sihat dan banyak vitamin yang juga sangat diperlukan oleh tubuh, di bawah ini admin akan berkongsi maklumat mengenai kandungan daun talam manfaat untuk badan kita.

Manfaat Kue Talam Bagi Tubuh

Rendah lemak

Baik kandungan manfaat daun dengan roti untuk badan kita iaitu talam ini boleh menjadi lebih sihat untuk badan kita selain daripada makanan yang sangat lazat dan kaya tetapi juga disimpan besar banyak manfaat kepada badan kita yang mampu untuk program diet anda, dan makanan Ianya juga sangat tradisional rendah lemak supaya anda tidak perlu menjadi khawatit akan menjadi gemuk jika ini roti tradisional.

Tidak Mengguanakan Bahan Kimia

Selain daripada faedah-faedah kuih talam untuk badan kita, iaitu makanan tradisional adalah roti yang sangat selamat dan sihat kerana talam diperbuat daripada bahan-bahan yang sangat semulajadi dan sememangnya berasal dari alam semulajadi, tidak menggunakan bahan-bahan berbahaya yang lain, pada masa itu adalah sangat Setelah pelbagai jahat letakkan sesetengah bahan berbahaya ke dalam kandungan roti supaya ianya amat berbahaya kepada badan, tetapi makanan ini sangat sihat dan bebas daripada bahan kimia itu talam roti sangat admin cadangkan untuk anak anda untuk Bijak dan cepat berkembang. Dibawah ini admin sajikan informasi mengenai cara membuat putri ayu beserta bahan-bahan yang digunakan.

Bahan Yang Digunakan Untuk Membuat Kuih Putri Ayu

 • kelapa parut+sedikit garam+sedikit tepung gandum(campurkan dan oven sebentar sahaja)
 • 1 cawan santan kotak
 • 1 cawan gula pasir
 • 2 cawan tepung gqndum
 • 3 biji telur
 • 1 penutup esen pandan
 • 1 penutup pewarna hijau
 • 1 sudu kecik ovelate
 • 1 sudu kecik baking powder

Cara Membuat Resepi Kuih Putri Ayu

 1. Langkah-langkah maklumat membuat Berto yang mula-mula anda perlu mencuci semua peralatan yang digunakan untuk membuat doh lebih awal, jika semua alat yang sudah dibasuh dengan bersih anda hidup menyediakan bahan-bahan yang akan digunakan untuk proses membuat kek Berto.
 2. Jika semua peralatan yang sudah dibasuh dengan bersiha anda tinggal disediakan bahan-bahan utama yang anda perlu sediakan lebih awal iaitu sieve tepung sehingga tepung tidak membeku dan Mengeras, selepas tepung halus anda boleh mencampurkan dengan serbuk penaik untuk membangunkan doh jika yang kemudian akan pada broiled dalam.
 3. Selepas anda boleh kacau telur gula dan ovalete Jangan lepaskan juga rasa bunga putih, juga dibuat jika anda mahu untuk mendapatkan hasil yang sempurna anda akan berat sebelah mengaduknya yang menggunakan proses hanya jadi-dikacau pengadun adalah cepat dan pantas.
 4. Selepas itu anda boleh letakkan santan yang disediakan buat dan juga input yang berselang-seli tepung, tetapi jangan lupa untuk mengintegrasikan ia dengan berhati-hati.
 5. Menggabungkan bahan-bahan lain seperti makanan yang mewarna dengan warna-warna seperti yang anda suka, mencampurkannya dengan betul dan kacau hingga sebati dengan flat.
 6. Selepas itu anda boleh kemudian memberikan minyak ke dalam acuan supaya yang kemudian jika adunan masak boleh dikeluarkan tanpa melekat.
 7. Jika adunan masak anda boleh mengangkat adunan dan anda boleh menghidangkan kepada keluarga tercinta anda.

Baca Juga : Resepi Tepung Talam Paling Istimewa !!

Demikian informasi mengenai resep kue putri ayu paling sedap dan simple ,  dibawah ini masih banyak sekali resep resep makanan khas dari malaysia dan ada juga resep makanan yang memang berasal dari daerah luar negeri anda bisa mempelajarinya di web kami.

Tags: