Resepi Roti Arab Sukatan Cawan Sedap !!

Resepi Roti Arab – Selamat bercuti semua kawan-kawan assalamuallaikum ini masa admin akan berkongsi maklumat mengenai tempahan makanan resepi admin akan berkongsi pada masa ini, admin sangat sangat berterima kasih kepada semua yang membaca resipi makanan admin yang berkhidmat pada laman web ini. Buat masa ini Jangan admin anda berkongsi maklumat tentang roti arab memang resepi yang sangat enak dan sangat baik yang dikenali di dunia.

Resepi Roti Arab Sukatan Cawan Sedap
Resepi Roti Arab Sukatan Cawan Sedap

Dengan banyak kandungan yang terkandung di dalam Bahasa Arab roti membuat roti ini sebagai roti yang sememangnya sihat untuk dimakan, roti ini biasanya dihidangkan untuk keluarga dan untuk menjual boleh juga, jika anda berada di tanah Suci Mekah anda boleh mencari roti arab Ini, Walau bagaimanapun, memang rasa sangat berbeza buatan dari negara lain kerana terdapat bahan-bahan lain dengan roti Arab yang dibuat ini dimalaysia, di bawah ini admin akan berkongsi maklumat tentang bagaimana untuk membuat roti Arab. Di bawah ini admin akan berkongsi terelebih bahan-bahan yang digunakan sebelum.

Bahan Yang Digunakan Untuk membuat Roti Arab Paling Mudah

 • 220 gm Air sejuk
 • 1 biji Telur
 • 50 gm Susu pekat manis
 • 40 gm Marjerin
 • 6 gm Garam
 • 1 tsp Double action baking powder
 • 500 gm Tepung gandum
 • 10 gm Yis
 • 50 gm Gula pasir

Cara Membuat Adonan Roti Arab Paling Mudah 

 1. Untuk maklumat mengenai cara untuk membuat roti Arab yang paling mudah yang anda mesti terlebih dahulu digunakan untuk basuh semua bahan-bahan yang boleh dibasuh dan mesti dibasuh begitu yang kemudiannya boleh digunakan dan boleh menjadi lebih sihat lagi. Sediakan beberapa bahan yang dibuat daripada doh.
 2. Selepas semua dibasuh bersih hanya mencampurkan sedikit bahan-bahan yang disediakan adunan, kacau perlahan-lahan hanya tidak sehingga doh menjadi tebal, admin cadangkan anda kacau tangan semata-mata untuk akan diagihkan sama rata.
 3. Jika ianya sekata adonananya anda tinggal meninmbang berat doh kira-kira dalam 50gm satu bulatan doh untuk dibuat roti.
 4. Jika sudah ditimbang masing-masing dengan berat masing-masing menjadi dileperkan doh ke dalam tempat yang anda tinggal tepung dan adunan wager ke dalam bekas.
 5. Setelah ia bercampur dengan tepung anda hidup membuat doh roti untuk perisa jika anda telah hidup membuat doh dengan bentuk yang bulat.
 6. Selanjutnya anda tinggal pusingan sudah dibuat adunan dan lecek untuk min, tetapi tidak pernah terlalu nipis kemudian kan mudah rosak. Adunan dimasak akan kemudian kerana jika kemudian doh terlalu nipis tidak akan membengkak.
 7. Setelah itu doh sudah dibuat dan berbentuk, anda hidup disediakan rempah dan herba cinta lepas adunan.
 8. Langkah berikutnya ianya live disediakan minyak dan lampu dapur jadi anda akhirnya boleh digunakan untuk memasak adunan yang telah dibuat lebih awal.
 9. Jika minyak sudah panas anda boleh menambhkan doh supaya ia boleh menjadi lebih besar itu, jika sudah anda tinggal tempat doh bulat canai yang telah dibuat lebih awal. Untuk cara goreng roti arab , di bawah ini admin akan berkongsi maklumat mengenai bagaimana cara menggoteng roti arab paling mudah.

Cara Menggoreng Roti Arab Paling Mudah 

 1. Apabila minyak sudah panas anda tinggal meletakkan beberapa adunan yang telah disediakan, input doh sedikit supaya anda boleh akhirnya matang dengan cepat, admin ada Petua Jangan goreng doh satu satu kerana ia boleh mengambil banyak masa.
 2. Seterusnya anda hidup mencampurkan beberapa doh yang belum masak roti ke atas input yang belum matang.
 3. Jika ia semua dimasak anda boleh menghidangkan roti arab ini untuk keluarga anda.

Baca Juga : Resepi Lempeng Kelapa Paling Sedap !!

Demikian informasi membuat roti arab paling mudah , roti arab bisa disajikan dengan minuman yang dingin dan bisa juga dihidangkan dengan sambal yang khas.

Terima Kasih !!

Tags: