Resepi Roti Bun Cheese Mudah

Resepi Roti Bun – Resepi bun roti sangat disukai oleh sesetengah keluarga yang sangat gemar makan roti sekali, untuk menamatkan roti itu adalah hidangan yang sudah lama dahulu terdapat di dunia, bermula dengan penciptaannya di Wilayah Timur tengah, yang pada masa itu Ia juga adalah sama dengan zaman Nabi Muhammad SAW, pada masa Rasulullah sendiri sangat beberapa orang pada masa itu membuat roti yang diperbuat daripada gandum atau diperbuat daripada gandum dan tenusu.

Resepi Roti Bun Cheese
Resepi Roti Bun Cheese

Roti juga merebak ke kawasan-kawasan Mexico atau tanah besar benua Amerika dengan pelbagai jenis roti di tanah besar benua Amerika di mexico terdapat sejenis roti yang berbeza dengan roti lain, di mana roti yang dipanggil roti tortilla roti adalah manis dan lain-lain sebagainya.

Manfaat Roti Bagi Tubuh Kita.

Roti adalah sangat mempunyai manfaat untuk tubuh yang mempunyai serat yang tinggi, serat yang tinggi membuatkan sistem penghadaman akan menjadi lebih lancar dan boleh melonggarkan bahagian badan kita atau dalam erti kata lain ia boleh menjadi satu cara untuk diet. Bukan hanya itu sahaja roti yang berfungsi sebagai satu penambah tenaga dalam media dalam badan kita, kerana roti mengandungi karbohidrat yang sangat tinggi dan amat berguna bagi tubuh, biasanya roti yang dihidangkan untuk Sarapan Pagi, biasanya untuk kanak-kanak yang ingin hadir ke sekolah boleh mengambil roti segar begitu hungering dan boleh kelewatan boleh menjadi serat kepada tubuh. Pada masa ini admin akan berkongsi maklumat mengenai resepi bun roti keju, tetapi sebelum kami menuju ke topik utama yang kita bahas pada masa lalu tentang bahan-bahan roti bun keju.

Bahan-bahan Roti Bun Cheese Sedap

 • 50 gram Margerin (acik guna margerin Pelangi)
 • 1/2 sudu kecik Bread Improver
 • 1 sudu kecik Yis kering
 • 105 ml/gram Air Suam (kalau guna mixer kena letak air sejuk)
 • 1 sudu kecik Tepung Susu atau Susu Pekat
 • 50 gram Gula Kastor
 • 1 biji Telur Gred B
 • 1/2 sudu kecik Garam Halus
 • 250 gram Tepung Roti / High Protein

Di atas adalah bahan-bahan yang dibuat untuk membuat roti resepi bun keju yang enak. Di bawah, kami akan berkongsi maklumat mengenai bagaimana untuk membuat satu roti bun keju yang lazat.

Cara Membuat Roti Bun Cheese.

 1. Masukkan semua bahan-bahan yang sudah tersedia di atas tetapi air yis dan gula
 2. Sebelum itu kita perlu menyiram air suam dan gula zarah, selepas itu baru-baru masukkan yis tersebut dan kacau sehingga mengeluarkan banyak buih.
 3. Setelah itu kita masukkan air bancuhan gula dan yis dalam sduah bekas di gaul, maka kita menghabiskan dan uli kat atas pan sehingga bercampur-campur, untuk mencampurkan atau meng uli menggunakan tangan lebih baik supaya ia mempunyai bentuk yang baik dan tidak merosakkan doh.
 4. Kemudian, tutup doh dengan plastik Balut supaya doh dan tidak kes kerosakan dalam doh roti bun.
 5. Daripada selepas menunggu selama 30 minit doh mana-mana mengembung dengan betul.
 6. Kemudian rub tangan anda dengan tepung untuk mengelakkan melekat semasa bulat bulat-sudut atau smearing doh dengan coklat.
 7. Isi inti dalam doh setelah itu boleh susun dalam loyang yang dah dilengserkan dengan margerin , 1 loyang acik buat ada inti, 1 loyang lagi biar kosong sahaja,  tutup loyang dan biarkan selama 45minit hingga 1 jam.
 8. Selepas itu memohon atas doh tu, 1 beberapa biji telur Campurkan 2 bilah-bilah dingin yang besar atau susu segar dari dalam peti sejuk. Bilakah baru bunga dah doh na bancuhan air kita mogok telur.
 9. Sear doh selama 15-20 minit pada suhu 18 darjah Celsius atau mengikut kesesuaian suhu ketuhar.
 10. Step yang terakhir sedia kan loyang yang sudah disapukan sehingga dapat dengan mudah untuk menyajikan adonan tersebut secara menarik, roti bun cheese sudah siap dihidangkan.

Baca Juga : Resepi Roti Paun Lembut Lezat !

Terima kasih kerana membaca artikel ini bun resepi roti keju, Ban bun keju sesuai dengan sempurna di Hidangkan kepada anda yang mempunyai anak-anak muda yang berada di sekolah, anda boleh mengemukakan kepada kanak-kanak anda pada masa itu sekolah meninggalkan beliau.

Terima Kasih !!

Pencarian resepi terkini:

 • RESEPI BUN
 • resepi roti bun cheese

Tags: