Resepi Roti Jala Sukatan Cawan Paling Simple !!

Resepi Roti Jala Sukatan Cawan – Assalamuallaikum bunda, semoga anda dan keluarga selalu sehat , kali ini admin akan membagikan informasi mengenai resep makanan yang terbaru, makanan ini juga termasuk ke dalam makanan ringan, anda pasti penasaran bukan? Nah agar anda tak penasaran mari admin akan bagikan informasinya namun sebelum admin bagikan informasi mengenai resep dan cara membuat roti jala admin akan bagikan sekelumit informasi mengenai roti jala.

Resepi Roti Jala Sukatan Cawan Paling Simple
Resepi Roti Jala Sukatan Cawan Paling Simple

Roti jala merupakan roti yang berasal dari daerah malaysia,  roti ini sangat populer di malayisa dengan rasanya yang sangat enak dan juga sangat diminati oleh anak-anak, roti jala ini biasanya dihidangkan untuk beberapa suasana seperti pada saat suasana santai juga bisa dihidangkan untuk acara besar lainnya, roti jala ini juga sering dihidangkan pada saat hari raya idul fitri, bukan hanya roti famous amos saja yang dihidangkan untuk hari raya idul fitri namun roti jala sukatan cawan juga dihidangkan untuk tamu.

Roti jala disamping rasanya yang sangat enak ternyata juga sangat sehat jika dikonsumsi setiap hari, pasalnya didalam roti jala terdapat gandum yang dapat membuat tubuh kita menjadi lebih sehat dan berenergi, dibawah ini admin akan bagikan informasi mengenai manfaat gandum bagi tubuh.

Manfaat Gandum Bagi Tubuh Kita

Gandum Boleh Dapat Mencegah Diabetes Tipe 2

Ternyata untuk anda yang belum mengetahui ternyata gandum dapat mencegah diabetes jenis 2, penyakit ini amat berbahaya jika tidak ditangani, baik untuk orang yang menghidap diabetes jenis 2, anda boleh mengambil makanan yang diperbuat daripada avidly gandum. Gandum memiliki jumlah kalsium yang sangat tinggi yang sangat dibutuhkan bagi tubuh kita.

Gandum Boleh Mengurangi peradangan Kronis

Gandum boleh membantu mencegah keradangan kronik di dalam badan, ia ternyata bahawa jika dikaji dalam bayam sebelumnya juga mempunyai hampir sama manfaat dan kandungan adalah hampir sama seperti gandum. Jika anda tahu rupa-rupanya punca penyakit keradangan tulang yang biasa dipanggil penyakit sendi. Tahap kalsium dalam bijian boleh mengelakkan berlakunya keradangan tulang. Demikian informasi mengenai manfaat dari gandum dibawah ini admin akan bagikan informasi mengenai resep membuat roti jala yang memang sangat banyak kandungan gizi yang baik untuk tubuh.

Bahan Yang Digunakan Untuk Membuat Roti Jala

 • 3 cawan tepung gandum
 • Sedikit pewarna kuning
 • 2 1/2 sudu besar minyak masak
 • 1 sudu kecil garam
 • 3 cawan air/santan/susu segar (saya guna air dicampur sedikit santan)
 • 1 biji telur

Cara membuat Roti Jala Sukatan Cawan Mudah 

 1. Langkah-langkah utama untuk menyediakan semua bahan pertama, kemudian Campurkan kesemua bahan-bahan yang telah disediakan, setelah itu Campurkan ke dalam satu kacau menggunakan spatula dengan supaya kepadatan boleh diukur.
 2. Sebaik sahaja anda telah dikacau sehingga agak pekat supaya anda boleh menyemak jika terklihat doh tebal sudah apabila disemak dan terganggu bererti doh telah sedia untuk diproses selanjutnya, admin apa-apa cadangan jika anda mahu doh anda bukanlah melekit di luar kontena Anda boleh menggunakan mentega supaya ianya tidak melekit dan anda juga boleh masukkan sedikit minyak untuk mengelakkan melekat.
 3. Jika adonanya sudah supaya anda boleh melepaskan nets terletak dalam keluli, dan biarkan beberapa masa, jika anda pernah melihat warna yang menukar dan mematangkan anda boleh roll adunan sehingga ia dibentuk.
 4. Jika anda telah membentuk kegemaran untuk menyedia dan membekalkan untuk anak tercinta anda.

Baca Juga : Resepi Sup Tulang Ala Thai Paling Sedap !

Demikian informasi mengenai resepi roti jala sukatan cawan yang admin sudah perkongsian untuk anda, jika anda belajar dengan bersungguh-sungguh anda pasti bisa membuat roti jala dengan mudah, di web ada kemungkinan sesetengah resipi makanan, makanan tradisional makanan ringan yang lain.

Pencarian resepi terkini:

 • resepi roti arab bakar sukatan cawan

Tags: