Resepi Roti Paun Lembut Lezat !

Resepi Roti Paun –  Assalamuallaikum salam sejahtera bagi kita semua pecinta masakan kuliner malayasia, pada kali kami akan membahas informasi mengenai resep roti paun, resepi roti paun lembut paun atau sering dirujuk sebagai roti paung merupakan sejenis bun roti kecil yang mempunyai pelbagai bentuk-bentuk yang ada satu bentuk Nya roti seperti kek birthday roti atau boleh dihubungi juga dengan Tat roti, resepi roti paung terengganu ia mempunyai keunikan paun berbanding dengan resepi roti paung terengganu sukatan cawan lain, secara amnya roti yang mempunyai specialness yang berada dalam kandungannya dan boleh  dengan pelbagai jenis resepi roti paun mat gebu , tetapi tidak seperti roti paun yang berasal dari malaysia, roti paun tidak mempunyai kandungan apa-apa di dalamnya, atau dalam erti kata lain mempunyai tidak masuk akal sekali dalam dirinya terdapat tiada kandungan apa-apa jenis lucu bukan?

Resepi Roti Paun Sedap
Resepi Roti Paun Sedap

Pada dasarnya roti merupakan salah satu makanan yang telah pun wujud untuk jangka masa panjang di dunia. resepi roti paun mudah pada permulaan datangnya roti dari negara Timur Tengah lebih tepat di kawasan Mesir dan mesopotamia. Bermula daripada pembuatan roti yang merupakan satu lagi cara untuk menikmati bijirin halus atas beliau hanya dimakan menggunakan air sahaja resepi roti paun sukatan cawan resepi buat roti paun. Tetapi terdapat eksperimen lain untuk menikmati gandum halus iaitu dengan cara-cara membuat doh dengan gandum menyerap cara terlebih sehingga sebati dan kemudian kacau dengan alat pertama beliau memang sangat mudah dengan dikacau beliau untuk menubuhkan sebuah doh yang tebal.

Pada masa yang akan datang roti kini telah menjadi sangat popular resepi kek roti paun , dengan pelbagai perisa dan jenis, serta bahan-bahan yang dibuat membuatkan beliau semakin pelbagai resepi roti paun bantal sangat mudah dibuat dengan cara yang mudah di rumah resepi kuih talam roti paun, tetapi terdapat satu ramuan yang Ia adalah sangat penting dan mesti hadir dalam pembuatan roti, iaitu keju dan susu resepi roti paun berinti, keju dan susu perlu membuat roti untuk menambah protein dan kalsium resepi bingka roti paun. Di bawah kami akan berkongsi maklumat mengenai cara roti membuar paun. Tetapi sebelum kita berkongsi maklumat tentang kami roti paun resipi, akan berkongsi maklumat mengenai bahan-bahan untuk membuat roti paun.

Bahan-bahan Roti Paun Lembut Sedap.

 • ¾ cawan gula halus
 • 1 paket (11 gm)
 • 1 ¾ cawan susu cair/ susu segar
 • ¼ cawan mentega, dicairkan – pakai marjerin sahaja
 • sedikit pewarna kuning
 • 3 biji telur
 • 6 cawan tepung gandum – guna untuk tepung roti

Cara Membuat Roti Paun Trengganu.

 1. Untuk step eringkat pertama adalah untuk menggabungkan susu/cecair segar atau segar, dan kemudian digambarkan keluar telur dan gula dan yis input. Menggabungkan semua bahan-bahan yang sudah tersedia supaya yisnya mengeluarkan buih sedikit.
 2. Kemudian campuran kedua sedikit mentega sudah disediakan dan marjerin menjadi cair direbus atau kacau hingga dengan warna kuning.
 3. Masukkan ke dalam roti Mesin tepung supaya doh sehingga ia menjadi lembut dan gaulkan dengan semua.
 4. Perapkan adunan sehingga ia naik dua kali ganda. Bila adunan telah naik dua kali ganda tumbuk doh dan uli lagi.
 5. Selepas itu mengambil beberapa doh yang telah berat bentuk 80gr doh dan borang selaras dengan roti paun.
 6. Lalu lepas tu bentuk bulat-bulat adonan yang sudah diambil dari loyang.
 7. Selepas itu memohon hidangan penaik kotor dengan mentega itu kemudian sebagainya semasa mencipta paun roti bulat-bulat tidak Melekit.
 8. Langkah terakhir adalah untuk dibakar di dalam ketuhar dengan suhu 160-170 darjah Celsius dengan masa 20 minit untuk mengubah warna kuning.
 9. Angkat doh kuih sudah di Bakar di dalam ketuhar semasa ianya masih suam, mentega doh di atas memberi supaya ia kelihatan lebih segar.

Baca Juga : Resepi Gulai Kawah Trengganu Paling Sedap

Apa-apa maklumat tentang resepi resepi roti paun bermacam-macam, Resepi paun Roti roti paun adalah sangat berguna untuk badan kita untuk menambah protein yang berguna untuk badan kita, terima kasih kerana membaca saya resepi roti paun. Mudah-mudahan dengan resipi ini tapak boleh meningkatkan anda ilmu resepi talam roti paun.

Terima Kasih !!

Pencarian resepi terkini:

 • resepi roti paun sukatan cawan

Tags: