Resepi Sambal Nasi Lemak Chef Wan !!

Resepi Sambal Nasi Lemak Chef Wan – Assalamuallaikum bunda, wah tak terasa masa liburan sudah habis yah bunda, pada kesempatan ini admin akan berkongsi maklumat tentang resipi makanan tipikal dari malaysia, makanan Malaysia memang banyak yang mengerikan itu admin akan berkongsi maklumat di bawah ini admin akan berkongsi maklumat mengenai resepi sambal nasi lemak chef wan.

Resepi Sambal Nasi Lemak Chef Wan
Resepi Sambal Nasi Lemak Chef Wan
Nasi lemak memang makanan yang berasal dari malaysia yang di mana komposisi adalah sangat kandungan nilai pemakanan, jadi ini juga adalah makanan yang sangat baik dimakan untuk buah hati anda, kerana pada masa kini banyak yang seksa yang amat besar daripada makanan yang tidak sihat dan cenderung untuk sentiasa menggunakan bahan-bahan makanan yang ada tiada kandungan nilai pemakanan, biarkan sahaja pada banyak ketika ini makanan segera atau lebih dikenali sebagai makanan ringan makanan. Baik yang di bawah admin akan berkongsi maklumat mengenai bagaimana untuk membuat sambal nasi lemak resepi chef wan yang paling lazat dan paling mudah, tetapi sebelum itu admin akan berkongsi maklumat mengenai bahan-bahan yang digunakan untuk membuat dalam sambal nasi lemak Chef wan maklumat berikut.

Bahan Yang Digunakan Untuk Membuat Sambal Nasi Lemak Chef Wan

Bahan kisar Nasi Lemak Sedap
 • 1/2 mangkuk cili kisar/20 tangkai cili kering – direbus dan ditos
 • 3 ulas bawang putih
 • Sebesar ibu jari belacan bakar – opsyenal
 • 1 inci halia – opsyenal
 • 2 biji bawang besar

Bahan Utama Nasi Lemak 

 • 2-3 sudu besar gula pasir
 • Garam
 • Sedikit gula merah/gula Melaka
 • Air asam jawa/asam keping
 • 1 biji bawang besar – hiris
 • 1 mangkuk ikan bilis

Diatas merupakan informasi mengenai bahan-bahan yang digunakan untuk membuat nasi lemak, nasi lemak memiliki dua macam bahan yaitu bahan utama nasi lemak dan bahan yang dikisar, nah dibawah ini admin akan bagikan informasi mengenai cara membuat atau cara memasak nasi lemak paling enak.

Cara Membuat Nasi Lemak Khas Chef Wan 

 1. Untuk informasi yang pertama anda perlu mencuci bahan-bahan yang akan digunakan sebagai ikan bilis dan juga alat-alat untuk memasak, menggunakan air bersih supaya ia akan menjadi makanan lebih sihat dan lebih sihat.
 2. Langkah kedua iaitu anda mesti menyediakan minyak lebih awal, sementara menunggu minyak panas, anda boleh memotong beberapa bahan kisarnya lebih awal seperti bawang dan bawang putih dan cili juga mesti dipotong, jika semua bahan sudah memotong dengan lancar dan dipanaskan minyak anda boleh menggabungkan bahan yang telah dipotong kecil selepas itu anda sautéed bahan-bahan sehingga wangi dan manis bawang merah dan bawang putih masak.
 3. Selepas anda telah sauteed tinggal tempat bahan kisar bahan-bahan lain seperti gula dan sedikit garam juga melaka, jika dibuktikan dalam kering kandungan minyak anda boleh menambah lebih banyak minyak supaya tidak lewat kehabisan minyak supaya ia boleh dibakar.
 4. Kisar bahan yang berikutnya dan lain-lain bahan yang telah diletak tempat hidup anda cukup sedikit air, air berasid juga input Java atau biasanya dipanggil asid kepingan, masukkan bahan-bahan, ikan bilis daging, bergaul dengan baik dan perlahan-lahan, menstabilkan api supaya ianya tidak terlalu kecil dan tidak terlalu besar supaya tahap input ripeness, sesuai dengan sedikit garam. Goreng sehingga ikan bertukar menjadi warna merah bleary dan segala-galanya adalah merah dan pedas menjadi satu.
 5. Selepas itu anda boleh memadamkan api dan anda sudah bersedia untuk berkhidmat tipikal beras pedas chef wan untuk keluarga anda.

Baca Juga :Resepi Singgang Daging Kelantan Paling Sedap !!

Demikian informasi mengenai cara membuat resepi nasi lemak khas chef wan paling simple dan paling enak, Terima kasih kerana membaca artikel ini, jika anda seperti ini artikel anda boleh berkongsi maklumat melalui media sosial yang anda suka.

Terima Kasih !!

Pencarian resepi terkini:

 • resepi sambal nasi lemak chef wan

Tags: