Resepi Singgang Daging Kelantan Paling Sedap !!

Resepi Singgang Daging – Assalamualaikum semuanya, bertemu sekali lagi dengan kongsiresepi admin kami, untuk admin Majlis ini akan berkongsi maklumat tentang resipi makanan paling lazat dan paling lazat, sempena admin ini akan berkongsi maklumat mengenai preskripsi singgang daging Kelantan Tempahan lazat dan paling mudah, singgang daging merupakan makanan snek yang sangat popular yang oleh sesetengah orang di malaysia.

Resepi Singgang Daging Kelantan
Resepi Singgang Daging Kelantan
Singgang daging adalah makanan yang sangat tipikal sekali di malaysia, oleh itu, kita mesti sentiasa mengekalkan dan memelihara resipi yang berasal dari nenek moyang kita, oleh itu kita mesti sentiasa menjaga beliau. Pada zaman purba singgang daging adalah makanan yang sangat istimewa untuk Raja-Raja dan mungkin hanya untuk sesuatu upacara atau adat hari kursus ini, tetapi ini masa kerana masa berlalu dengan singgang daging boleh dimakan setiap hari walaupun di dalam beberapa restoran di malaysia menyediakan makanan singgang daging, selain daripada tender dan lazat.
singgang daging juga menggunakan daging kualiti daging pula perlu lain-lain. Daging yang digunakan untuk membuat singgang daging yang secara amnya menggunakan daging lembu, daging lembu yang digunakan juga mestilah daging yang tender dan sangat sesungguhnya sihat bagi anda yang ingin membeli daging lembu yang berkualiti yang anda boleh membelinya di kedai-kedai atau pasaran yang sememangnya akan memberikan daging lembu tersebut. Walau bagaimanapun, admin mencadangkan kepada anda bahawa sememangnya mempunyai sejarah penyakit darah tinggi adalah disyorkan anda tidak makan makanan diproses daripada daging lembu kerana ia akan membuat anda pening dan darah menjadi tinggi, anda boleh makan tetapi tidak terlalu banyak untuk melaksanakan tisak yang kemudian tidak baik untuk tubuh. Baik di bawah ini admin akan berkongsi maklumat tentang bagaimana untuk membuat singgang daging, resepi di bawah admin sudah menyampaikan maklumat mengenai bahan-bahan yang digunakan untuk membuat singgag daging.

Bahan Yang Digunakan Untuk Membuat Singgang Daging

 • 500 gm daging batang pinang – kalau dagiing biasa, rebus hingga empuk dulu
 • 4 keping asam keping
 • 2 btng serai- di ketuk
 • 2 sudu besar cili kisar – Amie lupa nak bubuh
 • Garam gula to taste
 • Air secukupnya untuk kuah
 • Bahan dimayang:
 • 2 inci halia
 • 2 inci lengkuas

Bahan Tumbuk

 • 2 ulas bawang putih
 • 1 sudu besar ketumbar
 • 5 ulas bawang merah
 • sedikit belacan-
 • 1 sudu kecil lada jitam

Cara Membuat Singgang Daging Kelantan

 1. Bagaimana untuk membuatkan singgang daging itu dahulu yang anda lakukan iaitu anda perlu mencuci bersih semua daging yang telah disediakan di atas, basuh Bersihkan daging dengan kualiti air agart lebih sihat dan lebih bersih. Basuh juga beberapa alat yang digunakan untuk membuat singgang daging.
 2. Selepas semua bahan dan alatan untuk memasak yang sudah dibasuh ia bersih anda hidup memasukkan semua bahan yang sudah dimayang pertama. Sementara menunggu untuk mereka yang matang, anda mendapat menumbuk bahan-bahan yang mesti berkotak terlebih dahulu.
 3. Setelah bahan ini dipukul sudah ditumbuk di licin dan rata, anda tinggal pencampuran dengan bahan yang telah dimayang dan input kerepek asid dan gula serta memberi sedikit gula.
 4. Selepas itu anda boleh memasukkan daging yang sudah rebus dahulu supaya nanti tekstur daging adalah lebih tender. Jika kandungan kelembapan diwaja sudah mnipis anda boleh menambah air secukup rasa terutamanya jika anda tidak gemar dengan Kuah tersebut.
 5. Setelah sudah mendidh dan daging yang tender anda boleh matikan api dan angkat singgang sudah masak daging.
 6. Daging Singgang sedia untuk dihidangkan dengan minuman sejuk. Hidangkan untuk keluarga tercinta.

Baca Juga: Resepi Dorayaki Paling Mudah !!

bagaimana mudah bukan mencari resep mkanan  dari malaysia, termakasih sudah menjadi bagian dari kami dan selalu membaca informasi mengenai resep makanan yang terbaru dan terupdate.

Tags: