Resepi Talam Ubi Kayu Mudah Sedap !

Resepi Talam Ubi Kayu – Assalamuallaikum semua, pada kesempatan ini admin akan berkongsi maklumat mengenai resepi kue talam paling mudah dan lazat. Talam adalah hidangan istimewa kek ubi keledek Indonesia menurut Wikipedia.org itu, kuih talam asalnya makanan tradisional masakan khas dari indonesia, yang merangkumi pelbagai jenis makanan ringan, talam kek biasa nya digunakan untuk dihidangakan pada hari raya itu Eidul fitri, atau memasuki bulan puasa atau bulan Ramadan, walaupun dengan snek popular beliau adalah snek di semua negara-negara jiran yang ada.

Resepi Talam Ubi Kayu Sedap
Resepi Talam Ubi Kayu Sedap

Kuih talam di Malaysia biasanya menggunakan bahan dari ubi kayu, ubi kuih talam di indonesia adalah juga sangat berbeza, tetapi dari segi penggunaan adat resam yang sama juga talam kek beliau iaitu dalam memberi makanan atau berpuasa bulan idul fitri. Sweet kuih Talam yang termasuk makanan yang sihat, di bawah ini admin akan berkongsi maklumat mengenai manfaat Futuro.

Kebaikan Ubi Kayu Bagi Badan :

 • Sebagai Sumber Energi Bagi Tubuh.

Untuk maklumat mengenai faedah-faedah daripada ubi kayu, admin akan berkongsi maklumat yang merupakan sumber tenaga untuk badan, dengan kandungan yang tinggi daripada Futuro membuat menyubur karbohidrat dalam makanan yang mengandungi tenaga yang boleh menambah untuk badan. Dalam setiap gr. 100 ubi kayu mengandungi 38gr 160 kcal karbohidrat dan kalori. Bagi anda yang mempunyai aktiviti yang berat, anda boleh mengambil ubi kayu yang diproses secara rutin ini untuk mengekalkan stamina badan anda.

 • Menurunkan Kolesterol Darah.

Untuk maklumat mengenai faedah-faedah daripada ubi kayu, admin akan berkongsi maklumat yang merupakan sumber tenaga untuk badan, dengan kandungan yang tinggi daripada Ubi kayumembuat menyubur karbohidrat dalam makanan yang mengandungi tenaga yang boleh menambah untuk badan. Dalam setiap gr. 100 ubi kayu mengandungi 38gr 160 kcal karbohidrat dan kalori. Bagi anda yang mempunyai aktiviti yang berat, anda boleh mengambil ubi kayu yang diproses secara rutin ini untuk mengekalkan stamina badan anda.

 • Mencegah Anemia.

Untuk maklumat mengenai manfaat untuk badan yang menghalang beliau anemia, anemia berlaku gejala yang berlaku jika anda kekurangan banyak darah menyebabkan penghidap anemia merasa tempang apabila aktiviti. Bukan sahaja beliau Ubi kayuboleh dimakan dari Daun ubi kayu yang ternyata amat berkesan untuk menghalang penyakit anemia. Dengan diperkaya sesetengah protein yang terkandung dalam membuat ubi kayu Ubi kayumempunyai pelbagai faedah. Di bawah ini admin akan berkongsi maklumat tentang resipi kuih talam ubi kayu, tetapi admin akan berkongsi bahan-bahan yang digunakan untuk membuat kek ubi kayu terlebih dahulu.

Bahan-bahan Yang Digunakan:

 • 4 cawan ubi kayu siap di parut dan di buang airnya ( anggaran 2 kg ubi kayu )
 • 1 1/2 cawan air gula merah ( 1/2 kg gula merah dimasak dgn 2 cwn air)
 • 1 cawan gula pasir
 • 3 cawan santan cair

Bahagian Atas:

 • 4 cawan santan pekat ( 1 biji kelapa )
 • 2 sudu kecil garam ( sudu kfc )
 • 1 1/2 cawan tepong gandum

Cara Membuat Kue Ubi Talam Kayu Sedap : 

 1. Langkah pertama itulah Panaskan pengukus tersebut. (Saiz baking pan 30 cm)
 2. Langkah Kedua yaitu ubi kayu yang sudah di parut, menggunakan air sisa tenusu dengantuala yang bersih.
 3. Selanjutnya yaitu masukan kesuatu loyang. Masukan santan cair, air gula merah serta gula pasir. Campurkan hingga sebati.
 4. Lalu Kukus sehingga masak sekali.
 5. Selnjutnya lepas masak, tekan2 layaknya  membuat pulut seri muka.
 6. Gaulkan santan hingga pekat, garam dan tepong gandum, kacau sehingga sebati. Untuk dimengerti JANGAN BLENDER, sebab nanti bila masak kepala dia akan tak beraturan. Menggunakan pemukul telor tangan sahaja
 7. Tapiskan doh serta tuangkan keatas doh ubi kayu . kukus selama 30 minit sahaja.
 8. Untuk step yang akhir buka penutup kukusan, lap wap yang ada di permukaan kuih guna tisu..biar sahaja sebentar dan tutup api..
 9. Dinginkan terlebih dahulu lalu sedia untuk di makan.

Baca Juga : Resepi Hokkaido Cheese Tart Paling Mudah !

Bagaimana mudah bukan resepi kue talam ubi kayu, terima kasih sudah membaca nya, semoga dapat membantu anda yang ingin belajar memasak lewat situs ini.

Terima Kasih !!

Pencarian resepi terkini:

 • talam ubi kayu sukatan cawan
 • resepi talam ubi kayu sukatan cawan
 • cara masak tpong talam ubi
 • tepung talam ubi kayu sukatan cawan

Tags: