Resepi Tapai Pulut Mudah Lezat !!

Resepi Tapai Pulut – Assalamuallaikum yahh Mudah-mudahan sentiasa sihat ibu, kali ini admin akan berkongsi maklumat mengenai resepi tapai, makanan bertapai adalah tipikal Asia yang sudah sangat terkenal tapai adalah makanan yang diperbuat daripada makanan yang diperbuat daripada ubi kayu atau ubi, ubi kayu ini memang makanan yang mempunyai satu juta yang diproses dari segi boleh dimasak dalam pelbagai persiapan. Ubi kayu boleh diproses menjadi kepakaran beliau yang lain seperti kek lapis dan lain-lain lagi.

Resepi Tapai Pulut Sedap
Resepi Tapai Pulut Sedap

Pita mempunyai banyak manfaat untuk badan kita selain boleh dimakan bagi kita, ia ternyata bahawa badan kita boleh membuat tapai lebih sihat, kerana isinya adalah bahan asas dalam pembuatan tetapi sangat banyak mempunyai manfaat untuk badan kita . Antara Nya boleh menjadi sumber karbohidrat dalam badan kita dan ianya tidak hanya nasi ke dalam sumber karbohidrat tetapi ubi kayu manis juga mempunyai karbohidrat dalam kandungan jusrtru adalah lebih tinggi berbanding dengan nasi.

Bahan-bahan yang digunakan untuk membuat tapai juga cenderung sangat mudah, tetapi tidak membuat kesilapan ternyata hasil daripada membuat bertapai yang bahan mudah yang ternyata menjadi hidangan yang sangat enak untuk kami boleh menikmati, Terdapat juga bahan-bahan tambahan untuk membuat tapai nasi Lekit iaitu, nasi Lekit adalah sejenis beras yang mempunyai tekstur yang lebih gorengan tidak bagus dan biasanya semasa membuat fermentasikan Nya lebih awal. Bukan sahaja akan hidangan yang lazat untuk makan birdlime bertapai mempunyai pelbagai manfaat untuk badan kita, di bawah ini admin akan menerangkan beberapa kelebihan pita untuk badan kita.

Manfaat Mengkonsumsi Tapai Bagi Tubuh

Dapat Menghangatkan Tubuh

Nah untuk anda yang belum tau manfaat dari makanan tapai ini admin akan memberi tahu, tapai disamping rasanya yang sangat manis dan mengenyangkan ternyata tapai dapat menghangtkan badan bagi tubuh kita, namun ada beberapa tapai tertentu yang dapat menghangatkan badan yaitu tapai singkong , jika dibandingkan dengan tapai lain nya , tapai singkong diperkaya memiliki sumber energi yang dapat membantu menghangatkan tubuh , bagi anda yang suka bekerja pada malam hari anda dapat mengkonsumsi makanan ini sebagai penghangat tubuh anda.

Dapat Sebagai Obat Jerawat

Untuk anda yang belum mengetahui manfaat tapai, kami akan membagikan informasi nya, dan ternyata tapai dapat mengobati jerawat loh, anda belum tahu bukan? tapai dipercaya dapat mengobati berabagai penyakit wajah seperti jerawat dan komedo, tapai memiliki kandunagn yang sangat berguna untuk tubuh yang berguna untuk meregenerasi kulit mati pada wajah sehingga dapat memperbarui sel yang mati dengan yang baru dan akan membuat wajah anda lebih sehat dan terhindar dari jerawat.

Bahan-bahan Utama Resepi Tapai Pulut

 • Daun keladi kalau tak ada bekas plastik ,
 • 1 kg beras pulut
 • Daun getah
 • Tupperware besar pun boleh.
 • Daun pisang
 • 1 biji ragi manis (jemur panas , dan ramas hancur)

Cara Membuat :

 1. Langkah pertama jika anda ingin membuat tapai birdlime lazat dan manis, anda perlu masak birdlime pertama seterusnya sediakan dalam mangkuk kecil. Jika anda ingin membuat tapai birdlime berjumlah 4 menyediakan juga bekas untuk 4 orang dan jangan lupa untuk menyediakan air panas. Air panas senang untuk memasak nasi birdlime. Tips untuk anda jika anda mahu untuk mendapatkan keputusan yang lazat dan manis anda perlu memasak menggunakan Liao birdlime elektrik hanya.
 2. Kedua langkah iaitu tapai pulut yang disediakan untuk dimasak secepat mungkin untuk disampaikan dengan cepat, dan Lagipun, sediakan kuali untuk mudah di atas dalam bentuk
 3. selepas semua dia sudah dilaksanakan, hanya tunggu untuk sejuk, birdlime secara umumnya tapai untuk disejukkan dengan jangka masa masa 2 jam
 4. Seterusnya Tabur yis ini ke dalam birdlime dan tebarlah hinggga sekata supaya bahawa jika anda kemudian boleh dimasak sekata.
  Selepas di birdlime berehat boleh sudah Berbungkus, kemas menggunakan daun pisang atau kertas minyak menggunakan juga boleh menggunakan plastik.
 5. Ke pangkat terakhir, anda boleh mengumpul tapai pulut yang telah dikumpul dan simpannya di tempat yang sejuk untuk beberapa jam.Beliau kemudian jika tapai birdlime bau pun wangi yang anda boleh sudah mengkonsumis Nya.
 6. Nanti nya jika tapai pulut sudah mengeluarkan bau yang harum anda sudah dapat mengkonsumis nya.

Baca Juga Resepi Gulai Udang Simple Sedap !

Demikian informasi mengenai resepi tapai pulut paling mudah dan lazat, jika anda ingin mengetahui maklumat tentang pelbagai resepi lain beliau anda boleh melihat beliau di muka surat hadapan..

Terima Kasih !

Tags: