Resepi Tempe Paling Sedap !

Resepi Tempe – Assalamuallaikum baik hari ibu, anda sentiasa boleh diberikan rezeki dan kesihatan yang baik, di kesempatana kali ini admin akan memberikan anda maklumat mengenai resepi tempeh yang paling lazat, tempe adalah satu hidangan yang sangat lazat dan tipikal bagi setiap hari. Resepi tempeyek tanpa santanyang sangat sesuai untuk membuat beberapa hidangan makanan tipikal Malaysia, menurut wikipedia.org.

Resepi Tempe Goreng Paling Sedap
Resepi Tempe Goreng Paling Sedap
Makanan yang diperbuat daripada kacang soya atau kacang soya adalah Tempe, tempeh berasal dari Wilayah indonesia dalam bidang tempe Jawa, Jawa indonesia, sangat popular dan merupakan makanan biasa dan makanan ruji harian. Tempe selalunya dikaitkan dengan makanan lain seperti tauhu, tetapi dari segi bentuk dan jenis yang tersendiri, adalah sangat berbeza daripada proses membuat Nya sahaja tempe dan tauhu adalah sangat berbeza. Bentuk tekstur tempe dan tauhu juga sangat berbeza, tempe mempunyai tekstur yang mungkin menjadi keras dan padat, sementara idea mempunyai yang sangat lembut dan teksutr perisian resepi tempeyek sukatan cawan.
Tempe dan tauhu juga sering dihidangkan untuk beberapa hidangan serantau yang tipikal setiap, tempe dan tauhu biasanya dihidangkan untuk majlis perkahwinan atau pun untuk hidangan harian. Resepi tempeyek boleh diproses menjadi hidangan seperti mendoan, mendoan yang biasa bidang Jawa indonesia untuk lebih speisifik. Mendoan yang sangat lazat untuk dimakan dan disusuli dengan secawan kopi. Dari rasa Nya itu sangat sedap dan boleh diproses menjadi pelbagai jenis makanan Malaysia. Resepi tempe goreng Ia ternyata tempe yang sangat berguna untuk badan kita.

Bahan Yang Digunakan Untuk Membuat Resepi Tempe 

 • Air asam jawa
 • Garam
 • 5 biji bawang kecil dikisar
 • 3 biji bawang putih dikisar
 • Cili kering yang telah direbus dan dikisar
 • 4 bungkus tempe dipotong panjang dan tipis. Gaulkan dengan setbuk kunyit dan garam
 • Ikan bilis
 • Gula
 • 1 biji bawang besar dipotong bulat
 • Minyak
 • Kacang tanah

Cara Membuat Resepi Tempe

 1. Langkah-langkah utama, iaitu bersih basuh semua bahan-bahan yang boleh dibasuh, harus sana jadi tidak untuk membersihkan kotoran dan bakteria kuman.
 2. Selepas semua dalam membasuh dengan membersihkan kacang menggoreng anda terlebih dahulu, tidak terlalu panjang jika memasak kacang terlalu lama akan menyebabkan sandbar ini, angkat adalah kekacang jika ia kelihatan coklat. Dan matikan api.
 3. Maka langkah seterusnya iaitu masak ikan sehingga masak bilis, tidak terlalu mentah dan juga masak perlu sesuai dan harus sederhana sahaja.
 4. Bahan-bahan utama yang akan datang perlu juga boleh digoreng sehingga masak, goreng tempe hingga Kering, tentang memasak masa untuk tempe kering mengambil masa kira-kira beberapa minit sahaja, kira-kira 30 minit.
 5. Selepas beberapa ramuan utama sudah dimasak, anda boleh masak padi yang kering, dan kemudian masukkan juga Bawang besar dan bahan-bahan lain untuk goreng sehingga masak, menggabungkan gula dan masak hingga yang mendalam merah berwarna, kacau sehingga bahan-bahan goreng masak sekata.
 6. Setelah semua bahan-bahan yang telah dimasak, anda boleh memasukkan bahan-bahan utama ke dalam bahan-bahan tumis sauteed, meletakkan semua bahan dan gaulkan sedikit garam, jangan lupa masukan air juga begitu tidak untuk Kering, jika anda ingin cepat tutup kuali dengan api yang dan dimasak kebakaran beliau tidak terlalu besar untuk matang dengan cepat.
 7. Selepas segala-galanya dimasak anda hanya boleh mengangkat dan matikan dapur, sedia untuk dihidangkan kepada keluarga anda.

Baca Juga : Resepi Ikan Masak Stim Mudah !

Demikian informasi mengenai resepi tempe , bagaiman mudah bukan untuk membuat olahan tempe, jika anda ingin belajar memasak lebih dalam dan agar bisa memasak dengan cepat, anda bisa mempelajari resep-resep memasak dari situs ini.

Terima Kasih !!

Tags: