Resepi Tepung Bungkus Sedap !!

Resepi Tepung Bungkus – Assalamuallaikum semuanya bertemu kembali dengan kami, kali ini admin akan berkongsi maklumat tentang resipi makanan tipikal dari rantau Malaysia ya. Malaysia sudah tentu mempunyai pelbagai makanan tipikal memang sejak Antikuiti tiada sudah makanannya itu tipikal kewujudan dari malaysia akan mungkin lestarikan kewujudannya.

Resepi Tepung Bungkus Sedap
Resepi Tepung Bungkus Sedap
Jadi apa yang admin akan memabagikan maklumat tentang resipi pek tepung, tetapi untuk memasak Snek makanan pasti tidak mudah dan mempunyai satu proses yang sangat panjang, ia memerlukan kesabaran dan ketelitian, jika anda memang berminat dalam membuat hidangan ini di bawah ini admin sudah memberi informasi / maklumat yang, di bawah admin sudah ada juga sesetengah bahan sudah dalam senarai dalam senarai dan jika anda berminat untuk belajar kepakaran ini anda boleh memulakannya sekarang. Di bawah memberi maklumat tentang bahan-bahan yang digunakan untuk membuat tepung bungkus.
Bahan-bahan Yang Digunakan Untuk Membuat Tepung Bungkus

Bahan Adonan Tepung

 • 1 sudu garam
 • 5 cawan air
 • 12 sudu gula
 • 500 gram santan
 • 1 bungkus tepung beras siam

Bahan untuk inti kelapa

 • 2 sudu debu pulut
 • 250 gram gula pasir
 • 2 helai daun pandan
 • 500 gram gula melaka
 • 1/2 sudu garam
 • 3 biji kelapa parut (diambil putih sahaja)
Cara-cara membuat doh
 1. Langkah-langkah utama yang anda mesti memberikan air lebih awal kira-kira 2 dan setengah cawan sudah tentu, kemudian anda memanaskan keluli terlebih dahulu selepas itu anda memasukkan beberapa bahan seperti gula, garam dan santan ke dalam waja yang disediakan lebih awal.
 2. Langkah terakhir IE mengambil beberapa dulang dan setengah cawan air dan kemudian mencampurkannya ke dalam campuran tepung sehingga sekata diedarkan dan harus berhati-hati, dikacau sehingga diadun dan tepung sehingga benar-benar menjadi satu

Cara membuat Inti Kelapa 

 1. Langkah-langkah utama yang kami akan memaklumkan IE anda perlu membersihkan semua bahan-bahan yang lebih awal seperti kelapa, alat-alat untuk memasak dan semua yang digunakan untuk memasak.
 2. Jika ia bersih anda hanya masak santan sudah disiat terlebih, masak dengan air untuk merasainya, tunggu ia matang. Sementara menunggu untuk masak, anda boleh menyediakan beberapa bahan lain.
 3. Selepas agak masak anda boleh meletakkan bahan-bahan lain seperti gula, daun pandan serta gula Melaka, jika anda telah masukkan semua yang anda boleh mengaduknya dengan perlahan-lahan dan berhati-hati untuk dicampur dengan sempurna.
 4. Setelah melihat perubahan warna bancuh penginapan anda beberapa birdlime tepung yang telah bersedia lebih awal, kemudian masukkan tepung ke dalam adunan kelapa teras sedang dimasak, selepas ia telah bercampur keseluruhan mengacau anda hidup dan perlahan-lahan hanya begitu bahawa tahap ripeness.
 5. Jika ia dimasak, angkat adunan dan sejukan dahulu. Selepas adunan sudah sejuk anda boleh Bentukkan doh satu pusingan dan juga anda boleh mencampurkan dengan debu daripada tepung birdlime.
Bagi mereka yang masih keliru bagaimana untuk membalut Balut tepung yang pelbagai, di bawah ini admin akan berkongsi maklumat.
Cara Membungkus Kuih Tepung Bungkus
 1. Langkah-langkah utama yang anda boleh merebut doh terlebih dahulu, kemudian anda menyediakan dua lapisan daun pisang yang sudah dibersihkan, sudah tentu, tujuan menggunakan dua lapisan daun-daun yang begitu tebal dan kemudian apabila di kukus tidak pecah.
 2. Seterusnya anda boleh meletakkan satu sudu tepung gandum kemudian anda boleh mengolesnya ke atas daun pisang dengan turun dan naik.
 3. Selepas doh sudah diletakkan di atas daun pisang anda penginapan meletakkan beberapa kandungan biji kelapa, admin mesej balasan yang cukup kelapa dua teras sahaja, selepas itu tutup dengan satu senduk adunan tepung sama, letakkan di atasnya.
 4. Seterusnya anda perlu Balut doh dilipat dengan cara yang telah diletak dalam daun pisang, ganda dengan bersungguh-sungguh dan ketat supaya adunan tidak keluar nanti. Anda boleh Panaskan ketuhar dan sediakan lebih awal.
 5. Jika ianya panas anda hidup kolam doh dibungkus rapi dengan masa kira-kira 20-25 minit. Sedia untuk berkhidmat untuk keluarga tercinta

Baca Juga : Resepi Pizza Mini Mudah !!

Bagaimana mudah kan membuat resepi tepung bungkus, terimakasih sudah setia membaca informasi resepi di web ini.

Tags: