Resepi Tepung Goreng Pisang Sedap Istimewa !!

Resepi Tepung Goreng Pisang – Pada kesempatan ini admin akan berkongsi maklumat mengenai beberapa hidangan yang datang dari malaysia serta dunia yang pelbagai. Masa memasak akan admin infokan iaitu masakan termasuk ringan. Snek yang dibuat di malaysia biasanya digunakan diperhalusi diperbuat daripada bahan-bahan yang mudah diperolehi, seperti buah-buahan atau bahan-bahan lain yang sangat mudah yang boleh di sekiling kita. Kali ini admin akan berkongsi maklumat tentang bagaimana untuk membuat tepung goreng pisang.

Resepi Tepung Goreng Pisang Lezat
Resepi Tepung Goreng Pisang Lezat

Pisang goreng tepung adalah satu bahan yang digunakan untuk membuat pisang goreng makanan snek yang diproses. Pisang goreng itu adalah sangat baik pada servis pada waktu petang terutama apabila menjelang musim hujan tiba sangat lazat sekali menikmati pisang goreng bersama air kopi, untuk orang yang suka Merokok anda boleh makan hidangan ini dengan menghisap dan secawan kopi.

Pisang goreng merupakan makanan snek yang sangat popular yang oleh sesetengah dimalaysia orang pun makanan goreng pisang juga sangat popular di indonesia. Pisang bukan sahaja dimakan sebagai buah-buahan kursus ternyata untuk diproses dengan berbeza penggunaan biasa setiap bidang. Di bawah ini admin akan berkongsi maklumat mengenai resepi tepung goreng pisang. Tetapi sebelum admin membincangkan cara-cara membuat tepung pisang gorengan. Admin akan berkongsi maklumat mengenai bahan-bahan yang digunakan untuk membuat goreng pisang.

Bahan Utama Tepung Goreng Pisang

 • 1 cawan tepung gandum
 • 5 sudu besar santan pekat (santan kotak)
 • 1/2 sudu besar baking powder
 • 2 sudu besar marjerin yang dicairkan
 • Garam secukup rasa (dalam 1/2 sudu kecil atau lebih)
 • 1/2 sudu kecil serbuk kunyit (optional)
 • 1 Biji Telur & Air secukupnya
 • 2 cawan tepung beras

Di atas adalah maklumat mengenai bahan-bahan untuk membuat pisang lazat, tepung goreng di bawah ini admin akan berkongsi maklumat tentang bagaimana untuk membuat serbuk goreng pisang dengan mudah.

Cara Membuat Tepung Goreng Pisang

 1. Langkah-langkah utama untuk mencipta satu pisang goreng tepung paling lazat resepi: mula-mula anda perlu mencairkan atau pulverize mentega untuk menyediakan terlebih, jangan lupa untuk menggunakan api yang hanya tahap kematangan sekata merebak jauh . Selepas mentega atau marjerin sudah agak lembut Asingkan kewadah yang lain.
 2. Selanjutnya beliau menggabungkan semua bahan-bahan tersebut telah pun di Kosongkan dan menginap telah disediakan terlebih dahulu, menyediakan air dan marjerin yang telah dileraikan, menggabungkan beberapa bahan utama iaitu tepung gandum, tepung beras, santan, telur, baking serbuk, serbuk kunyit dan garam. Kemudian selepas itu menggabungkan kewadah air bersih disediakan dengan lebih awal, maka anda secara perlahan-lahan dan kacau sehingga adunan diagihkan sama rata.
 3. Seterusnya langkah iaitu menggabungkan semua bahan-bahan yang telah disediakan terlebih dahulu, jangan lupa untuk kacau perlahan-lahan supaya semua bahan-bahan yang bercampur bersama sudah boleh teraduk keseluruhan, selepas itu masukkan beberapa bahan tambahan yang sedang dalam cair di atas marjerin lebih awal iaitu input yang sudah berbentuk cecair supaya ia mudah untuk diproses kemudian. Aduklah dan secara perlahan-lahan supaya semua adalah baik dalam kemas Nya. Aduklah adunan sehingga perubahan warna kuning begitu jika kemudian yang masak akan menjadi lebih menarik dan menarik dan membangkitkan rasa.

Baca Juga : Resepi Wajik Paling Mudah !!

Demikian maklumat mengenai bagaimana untuk membuat tepung goreng, jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang memasak resipi di malaysia dan di dunia pelbagai anda boleh melihat dia pada beberapa halaman seterusnya, terima kasih mungkin rencana ini resipi makanan yang anda boleh Ia harus, kita akan gembira jika anda boleh mengurus untuk memasak dengan betul dan dengan betul.

Terima Kasih !

Tags: