Resepi Tomyam Seafood Paling Simple !!

Resepi Tomyam Seafood – Assalamuallaikum baik malam, mungkin anda sentiasa sihat kerana kesihatan adalah satu perkara yang kita patut bersyukur atas. Pada masa ini, admin akan berkongsi maklumat mengenai resepi tomyam seafood tomyam, itu sangat sedap untuk makan, membiarkan sahaja orang-orang yang cinta kepada makanan laut. Makanan laut ini memang sangat menjadi makanan kegemaran.

Resepi Tomyam Seafood Paling Sedap
Resepi Tomyam Seafood Paling Sedap

Makanan laut merupakan makanan yang diproses atau bahawa penggunaannya yang utama di laut ada ikan seperti tuna, udang dan ikan pelbagai yang wujud di laut, di laut, ikan juga mempunyai manfaat yang sangat besar untuk badan, di bawah admin akan berkongsi maklumat mengenai faedah-faedah makanan laut untuk badan.

Faedah-faedah Makanan Laut Untuk Badan Kita

Sebagai penghalang kepada kemurungan dan penyakit Mental
Ikan dipercayai mempunyai pelbagai faedah yang sangat baik untuk tubuh, dengan protein yang sangat tinggi kandungan serta pada Nya juga sangat tinggi, bagi orang-orang yang mempunyai kerja keras anda boleh makan pelbagai jenis makanan laut yang diproses akan membantu anda mengurangkan tekanan berlebihan.

Ikan Yang Boleh Meningkatkan Kesuburan

Untuk anda yang ingin mempunyai kanak-kanak dengan serta-merta atau buah hati, admin cadangkan anda lebih mengambil makanan diproses ikan, kerana ikan dipercayai meningkatkan kesuburan wanita atau lelaki dengan kandungan omega 3 yang dijumpai dalam ikan boleh menyebabkan pembiakan anda akan menjadi lebih sihat. Di bawah ini admin akan berkongsi maklumat mengenai resepi tomyam makanan laut paling lazat dan mudah.

Bahan-bahan Yang Digunakan :

 • 75 gr kakap, fillet, potong-potong
 • 50 gr udang ukuran sedang, kupas, buang kepala, cuci bersih
 • Garam secukupnya
 • Daun ketumbar, potong/cincang kasar
 • 3 lembar daun jeruk
 • 40 gr jamur merang, belah dua
 • Gula pasir secukupnya
 • 2 1/2 sdm kecap asin
 • 5 buah cabe rawit merah, belah menjadi dua, atau cukup dimemarkan
 • 2 1/2 sdm air perasan jeruk nipis
 • 750 ml kaldu seafood
 • 50 gr cumi-cumi, potong-potong
 • 2 batang sereh dimemarkan
 • 4 buah Cabe merah
 • 2 butir kemiri sangrai
 • 1/2 sdt terasi goreng
 • 2 siung bawang putih

Cara Membuat :

 1. Langkah-langkah utama untuk mencipta tomyam makanan laut iaitu anda perlu mencuci semua bahan-bahan yang disediakan lebih awal, bahan mesti dibasuh iaitu udang dan beberapa bahan lain yang utama perlu datang bersama-sama jika tidak dibasuh bersih yang kotor dan juga ia akan menyebabkan banyak bakteria.
 2. Jika semua bahan-bahan yang sudah dibasuh dengan bersih anda perlu Panaskan dapur terlebih dahulu selepas itu menyediakan makanan yang akan dimasak lebih awal seperti Serai daun limau purut dan bahan lain, jika ianya minyak panas anda memasukkan sebahagian daripada bahan-bahan telah disediakan, tetapi beberapa ramuan lakukan tidak dipanaskan digunakan untuk seperti jus lemon dan ketumbar, bahan telah diserahkan kemudian.
 3. Jika bahan tersebut dipanaskan di atas, anda boleh melakukan langkah seterusnya anda perlu goreng bahan-bahan lain seperti kicap, calamari di, udang dan ikan sudah dibersihkan buat dan telah pun dimasak terlebih dahulu. Jika anda telah menambah kegemaran hanya perlahan-lahan mengeluarkan bahan-bahan yang sauteed dengan berhati-hati.
 4. Selanjtnya Jika anda suka Kuah, anda boleh menambah air bersih yang sudah masak, tetapi anda harus kira-kira tidak memasukkan terlalu banyak udara, jika kebanyakan semangat tempat akan seksa yang amat besar. Input lain-lain bahan perisa seperti garam dan gula cukup sedikit. Masak sehingga selesai dan berubah warna.
 5. Setelah itu Jika bahan utama bertukar keperangan warna merah seperti yang anda boleh memadamkan dapur.
 6. Tomyam makanan laut sedia berkhidmat kepada keluarga anda. Berkhidmat dengan sejuk minuman seperti teh ais dan jus oren akan lebih lazat.

Baca Juga : Resepi Pau Goreng Inti Coklat Mudah !

Demikian informasi mengenai resep tomyam seafood , mudah untuk membuat ia yang paling penting, jika anda mahu untuk mencipta makanan laut yang diproses anda perlu memasak dengan hebat pesakit dan tahap ripeness juga harus diimbangkan tidak terlalu matang dan tidak terlalu mentah.

Tags: