Resepi Ubi Kentang Goreng Paling Lezat !!

Resepi Ubi Kentang – Assalamuallaikum segala-galanya pada kesempatan ini, admin akan berkongsi maklumat mengenai resipi biasa dari beberapa Wilayah, terutamanya di malaysia, di malaysia adalah sangat terkenal bagi sesetengah makanan, tetapi pada kesempatan ini admin akan berkongsi maklumat tentang resipi makanan snek tempahan, masa yang lama lalu admin tidak memberikan maklumat tentang makanan ringan. Baik buat masa ini, admin akan berkongsi maklumat mengenai resepi ubi kentang goreng istimewa dan sangat lazat.

Resepi Ubi Kentang Paling Sedap
Resepi Ubi Kentang Paling Sedap

Ubi kentang sangat tipikal di negara ini Malaysia, makanan ringan sering dihidangkan makanan sehari-hari, dari ubi kentanguntuk makan sangat lazat jika berkhidmat pada satu masa yang apabila datang musim hujan, kentangbiasanya dihidangkan untuk makanan ringan, tetapi sesungguhnya Makanan ini termasuk makanan ringan tetapi jika anda makan makanan ini pasti anda akan sangat penuh, kerana rahim ubi kentangdan kentang admin adalah makanan yang kedua-duanya mempunyai tahap karbohidrat yang sangat tinggi jadi bahawa jika anda makan manis kentang anda boleh penuh. Makanan adalah sangat sesuai untuk anda yang ingin berdiet dan keinginan untuk mengecilkan saiz badan anda. Admin cadangkan anda makan makanan yang diperbuat daripada ubi kentang manis jadi ideal itu badan berat dan terkontol. Di bawah ini admin akan memberi anda maklumat tentang bagaimana untuk membuat ubi keledek, tetapi sebelum bahagian admin maklumat tentang bagaimana untuk membuat ubi kentangresepi admin akan berkongsi maklumat mengenai bahan-bahan yang digunakan untuk membuat ubi kentang.

Bahan-bahan Ubi Kentang :

 • 10 – 12 biji kentang russet, dikupas
 • 1/2 sudu teh kepingan lada merah (pilihan)
 • Garam kosher
 • 1 biji merah, dikupas dan dihiris nipis
 • 3 sudu besar minyak zaitun extra-virgin
 • 4 – 6 tangkai thyme segar
 • Kira-kira 3 auns kepingan daging (beef bacon) – dekat Jusco Aeon ada jual
 • 3 sudu besar mentega, dicairkan

Cara Membuat Ubi Kentang :

 1. Mula-mula anda memanaskan ketuhar terlebih dahulu untuk benar-benar panas sehingga suhu adalah kira-kira 300c sahaja.
 2. Mula-mula Bersihkan ubi dan kentang dan beberapa bahan yang boleh dibersihkan, basuh Bersihkan menggunakan air kalau najis Nya ditinggalkan, untuk menjadi lebih sihat lagi.
 3. Langkah kedua yang anda perlu Campurkan minyak dan mentega sudah marjerin menjadi cair terlebih dahulu. Masukkan ke dalam pinggan atau bekas yang kecil, maka longkang dan pinggirkan terlebih dahulu.
 4. Jika anda sudah tinggal Buttering ke mangkuk yang akan digunakan untuk membakar, memohon dengan sedikit mentega dan sedikit minyak sahaja.
 5. Seterusnya anda tinggal potong sedikit kentang yang sudah di basuh bersih, potong dengan pisau tajam dan potong kecil dan nipis kecil sahaja. Selepas kentang Potong yang berangka. Input daripada bawang sudah dipotong dan menggugurkan atau mungkin berada di sekitar kentang yang telah telah dipotong nipis, bawang 4-6 bahagian input kentang setiap. Masukkan garam dan lada merah atau jika anda suka dengan lada hitam kamu boleh tanam mereka terlalu.
 6. Selepas itu anda tinggal mengoven dengan terdedah masa kira-kira 1 jam sahaja. Jika kentang yang sudah kering dan kandungan lembapan tidak lagi hanya menggunakan minyak zaitun.
 7. Jika ianya kering keluarkan dari ketuhar, menggabungkan beberapa keping daging yang telah digoreng. Maka ketuhar sekali lagi dengan masa kira-kira setengah jam perjalanan. Jika ianya dioven selama 30 minit, anda hanya boleh memberi sedikit garam kosher.
 8. Ubi kentang bersedia untuk disampaikan, gunakan pinggan yang agak besar jika besar bahagian.

Baca Juga : Resepi Kuey Teow Goreng Paling Lezat !!

Betapa mudah tidak membuat ubi kentang , terima kasih telah membaca artikel ini jika anda ingin tahu beberapa resipi makanan di malaysia anda boleh melihat beliau di laman kami.

Tags: