Resepi Udang Sambal paling lezat !

Resepi Udang Sambal – Kali ini admin akan memberikan anda maklumat tentang sambal yang paling lazat resepi udang, anda akan benar-benar suka makanan diproses yang diperbuat daripada udang, udang adalah sangat terkenal kerana rasanya, banyak pelbagai diproses udang, udang boleh dibuat perap yang terlalu boleh goreng seperti kentaki. Selain daripada udang adalah makanan yang sangat baik bersama-sama dengan yang lazat rasa udang mempunyai sangat banyak mempunyai kandungan protein untuk tubuh kita, Terdapat beberapa faedah udang yang belum anda ketahui, kali ini admin akan berkongsi manfaat daripada udang untuk badan kita. Faedah-faedah udang untuk badan yang anda tidak tahu lagi.

Resepi Udang Sambal Paling Sedap !
Resepi Udang Sambal Paling Sedap !

Dapat sebagai Obat Anemia

Ia ternyata bahawa manfaat daripada udang yang anda belum tahu IE boleh udang sebagai yang menyembuhkan anemia, anemia adalah penyakit bahawa jika seseorang terdedah kepada akan merasa tempang ketika sedang menjalankan aktiviti itu, gejala penyakit ini kerap pening dan sangat enak untuk dimakan, penghidap anemia mereka biasanya kehilangan beberapa darah yang sangat penting untuk tubuh, baik untuk menjangka anda terdedah anemia anda boleh mengambil udang beliau sebagai alternatif lain. Tetapi ia bukanlah hanya manfaat yang kita dapat bila makan udang, ia ternyata terdapat kesan sampingan beliau itulah.

Efek Buruk Udang Bagi Badan

Secara amnya jika anda tidak tahu udang saya sebenarnya tidak mempunyai satu kesan buruk daripada badan,

Tetapi jika penggunaan yang berlebihan boleh menyebabkan kesan buruk, kerengsaan kulit dan bintik-bintik merah pada badan, jadi nasihat admin tidak makan terlalu banyak udang supaya anda tidak terdedah kepada penyakit alahan atau buruk kesan daripada udang. Tetapi anda Jangan risau admin masih akan memberikan maklumat tentang bagaimana untuk membuat sambal udang yang paling lazat. Baik admin akan berkongsi maklumat mengenai bahan-bahan yang digunakan lebih awal.
Bahan Utama Yang Digunakan Untuk Membuat Udang Sambal
 • 1/2 biji bawang besar, potong nipis
 • 1/2 cawan air asam jawa
 • 500g udang, dibersihkan
 • 1 batang serai, dititik
 • 2 sudu besar sos tiram

Bahan Spesial Untuk Dipotong

 • 1/2 biji bawang besar, potong nipis
 • 1/2 cawan air asam jawa
 • 500g udang, dibersihkan
 • 1 batang serai, dititik
 • 2 sudu besar sos tiram

Cara Penyediaan Udang Sambal Paling Mudah :

 1. Mula-mula anda perlu rebus padi yang lebih awal tetapi mesti dikeringkan sehingga baik Jangan basah kerana jika ia datang kepada basah keras kemudian jika ia dimasak. selepas mendidih padi yang anda boleh kering mati lebih awal dan juga dengan bahan-bahan lain juga sepatutnya berada di dalam longkang, jadi yang pada masa ini dalam bahagian yang kemudian akan menjadi lebih mudah.
 2. Sebelum memasuki anda mesti terlebih dahulu membersihkan udang Bersihkan mereka baik supaya kotoran tidak melekat pada udang.
 3. Step yang selanjutnya anda perlu panaskan bahan-bahan yang telah di kisar dan sudah mendidih terakhir dan input ke dalam periuk, tetapi harus telah dimasak terlebih dahulu sebelum minyak Nya. Selepas bahan dimasukkan bawang giliran untuk memasak dan harus sehingga kekuningan tablet.
 4. semua bahan-bahan yang sudah di pek, masak bahan-bahan sehingga bau harum dan ia adalah satu tanda bahawa bahan-bahan yang dimasak telah dimasak.
 5. Langkah berikut nya masukan air asam jawa, saus tiram serta campurkan serai yang sudah dikisar tadi.
 6. Selepas semua dia masak Asam kepada rasa air input sahaja, jangan lupa sos juga entri sudah di set. Kemudian menggabungkan semua dan masak ke suatu masa yang tertentu antara 8-9 minit sehingga berbuih wajah baru anda boleh memahami bahawa ia sudah dimasak.
 7. Sambal udang sedia berkhidmat kepada keluarga.

Baca Juga : Resepi Overnight Oats Paling Simple !

Demikian resepi udang sambal paling sedap mudah bukan? Anda boleh belajar resipi udang sos juga dan anda boleh menjadi ahli di Malaysia memasak masakan. Terima kasih kerana membuat laman web ini sebagai panduan anda untuk memasak.

Terima Kasih !!

Tags: