Resepi Udang Telur Masin Sedap

Resepi Udang Telur Masin – Assalamu’alaikum dan salam sejahtera untuk anda semua. Kami dari admin kongsi resepi akan berkongsi pelbagai macam jenis resepi mudah dan resepi – resepi terkini. Dari banyak nya resepi yang akan kami bahas akan tetapi kali ni kami akan membincangkan resepi udang telur masin sedap. Kenapa kami ingin membincangkan dan berkongsi resepi udang telur masin sedap atau resepi udang masak telur masin kepada anda  ? Hal ini dikeranakan udang telur masin sedap ni mempunyai rasa yang sangat lazat dan sangat sedap. Jadi tak hairan lah bila resepi udang masak telur masin sedap ni banyak kali yang menggemarinya. Resepi udang telur masin sedap ni tak banyak orang yang bisa membuat resepi udang masak telur masin sedap ni hal ni dikeranakan tak banyak orang juga yang tahu resepi udang masak telur masin sedap ni.

Udang Telur Masin
Udang Telur Masin

Resepi udang telur masin ni banyak kali yang menggemarinya salah satunya ialah anak – anak. Jadi tak hairan lah bila banyak ibu – ibu yang mencari dan ingin mencuba resepi udang telur masin sedap. Resepi udang telur masin sedap bisa terbilang mudah hal ini dikeranakan tak

perlu bahn – bahan yang sulit hanya cukup udang dan telur masin sahaja. Bagi anda yang sudah tak sabar dan mulai bertanya – tanya resepi udang telur masin sedap ni tak perlu khawatir kerana kami telah menyediakan resepi udang telur masin sedap ni. Jangan buang masa lagi sila rujuk resepi udang telur masin sedap dibawah ni.

Resepi Udang Telur Masin Sedap

Bahan – Bahan Yang Digunakan :

 1. 3 biji telur masin direbus
 2. 2 sudu besar tepung jagung Minyak
 3. 6 btg cili padi dipotong
 4. 3 biji Bawang Putih dicincang
 5. Daun kari lebih kurang setangkai
 6. 8 ekor udang saiz besar
 7. Sedikit garam, kunyit dan gula/perasa
 8. 4 sudu besar Mentega
 9. 1/2 tin Susu Cair

Cara – Cara Membuatnya :

 1. Bersihkan udang, belah bahagian belakang dan buang segala kotoran. Cuci bersihkan kemudian toskan.
 2. Perasakan udang dengan sedikit garam kunyit dan gaulkan dengan tepung jagung.
 3. Panaskan minyak, kemudian goreng udang secara deep fry.Goreng sekejap jer hingga udang bertukar warna.Angkat dan toskan.Ketepikan.
 4. Cairkan mentega dalam kuali yang panas, kemudian masukkan bawang putih, cili padi, daun kari, dan telur masin. Kacau-kacau sehingga berbuih.
 5. Setelah berbuih masukkan susu cair. Kacau biar semuanya sebati. Tunggu sehingga kuah memekat.  Bila dah pekat sesuaikan rasan.Tambah gula dan garam biar secukup rasa.
 6. Masukkan udang yg telah digoreng tadi. Balik-balikkan biar hingga kuahnya mesra, bersalut dan sebati dengan ketam. Boleh tutup api dan siap untuk dihidang!

Baca Juga : Resepi Nasi Ayam Simple & Sedap

Itu lah tadi sedikit ulasan about resepi udang telur masin sedap ni. Kami sarankan agar anda mencuba resepi udang telur masin sedap, hal ni dikeranakan resepi udang telur masin sedap ni memiliki rasa yang lazat dan sedap. Jangan lupa share pada kawan – kawatn terdekat anda atau share pada sanak saudara anda semua, supaya mereka boleh membuat resepi udang telur masin sedap yang satu ni. Happy Cooking !

Tags: