Resepi Ungkep Ayam Paling Lezatt !!

Resepi Ungkep Ayam – Pada masa ini, admin akan berkongsi maklumat mengenai ungkep resepi ayam yang paling lazat, jika anda ingin tahu bagaimana untuk membuat ayam ungkep dengan bahan-bahan utama yang digunakan untuk membuat ayam ungkep, admin akan berkongsi maklumat mengenai resepi ungkep ayam dan bahan-bahan itu, tetapi sebelum menuju ke topik utama, admin akan memberikan anda maklumat tentang sejarah ungkep ayam.

Resepi Ungkep Ayam Spesial
Resepi Ungkep Ayam Spesial

Ayam adalah makanan yang sangat popular untuk digunakan sebagai makanan, bukan sahaja digunakan sebagai ayam diproses sahaja biasanya digunakan untuk ladang beliau dan bisnes-bisnes lain, ayam dikatakan mempunyai beberapa manfaat yang disediakan dengan beberapa protein haiwan membuat ayam sangat popular dengan semua lapisan masyarakat di dunia.

Daging ayam yang diproses biasanya dibuat untuk menu istimewa seperti ayam panggang istimewa dan pelbagai lain daging ayam yang diproses, tetapi daging ayam di indonesia itu sendiri biasanya akan diproses seperti makanan memang boleh dikatakan untuk makanan ruji walopun namun semua rakyat Indonesia sering makan sate ayam, ayam, biasany dicipta boleh untuk dijual juga boleh dimakan sendiri.

Ayam Ungkep tipikal Java untuk anda bahawa anda belum dijumpai keluar ungkep ayam dijawa beliau ini sangat terkenal sekali di sana, jadi tidak lagi pada ayam ungkep semasa adalah sangat popular di indonesia, tetapi di malaysia ada juga ayam ungkep, sejarah ayam ungkep beliau dibawa oleh orang-orang Jawa yang menetap di malaysia, jadi ada juga makanan ayam ungkep. Di bawah ini admin akan memberikan anda maklumat mengenai bahan-bahan utama membuat ungkep ayam khas.

Bahan Utama Yang Harus Di siapkan

 • 3 cawan air
 • 1 kg daging ayam – lumur garam kunyit dan perap
 • 2 batang serai – ketuk
 • Minyak masak
 • Garam/gula /perasa – opsyenal

Bahan Yang Harus Dikisar Dahulu

 • 5 ulas bawang putih
 • 1 sudu teh jintan putih
 • 2 sudu besar ketumbar biji
 • 3 cm kunyit hidup
 • 3 cm halia
 • 1 sudu makan jintan manis
 • Bahan kisar:
 • 10 ulas bawang merah
 • 15 biji cili padi

Cara Membuat :

 1. Langkah pertama itu adalah anda mesti mula-mula basuh semua bahan-bahan yang anda telah sediakan, dan jangan lupa untuk bahan yang perlu dipotong juga anda perlu basuh dia dengan bersih supaya kotoran tidak tersekat pada bahan-bahan makanan .
 2. Langkah seterusnya anda perlu boleh mencampurkan daging ayam lebih awal dan jangan lupa daun Serai juga mesti menjadi input, selepas bahan utamanya adalah sudah di masukkan anda mempunyai untuk memasak bahan-bahan, dan jangan lupa untuk mengacau sehingga diadun dan berhati-hati Jangan ayam goreng sampai Hangus.
 3. Masukkan air bersih dan garam, dan juga bagi penguat rasa seperti gula penambah rasa lain. Masak agak ringkas hanya tidak terlalu panjang kerana jika ianya terlalu panjang ia boleh dibakar dan kemudian boleh tidak boleh dimakan.
 4. Jika air itu sudah mendidih cara ialah masak dan jika kuning warna bertukar menjadi ayam dan air rebusan itu sudah tebal anda boleh angkat dan matikan dapur.
 5. Berkhidmat ungkep ayam dengan beberapa makanan pelengkap yang lain seperti beras dan ubi ais teh, tempeh goreng

Baca Juga : Resepi Cucur Kentang Paling Mudah !!

Demikian maklumat mengenai ungkep resepi ayam yang paling lazat, jika anda ingin belajar beberapa resipi kepakaran lain, anda boleh membuka beberapa hidangan di halaman kami. Resepi kita kan maklumat adalah resepi makanan Malaysia yang tipikal.

Terima Kasih !!

Tags: