Resepi Wajik Paling Mudah !!

Resepi Wajik – Pada kesempatan ini, admin akan memberi maklumat mengenai tipikal Snek resepi malaysia. Makanan Malaysia adalah sangat pelbagai, terdapat sejenis berat makanan tiada juga merupakan makanan ringan. Biasanya makan berat diperbuat daripada beberapa dsgung seperti ayam, daging lembu dan sebagainya.

Resepi Wajik Sirat Sedap
Resepi Wajik Sirat Sedap

Bagi jenis makanan ringan, biasanya dihidangkan untuk melengkapkan makanan, Terdapat banyak makanan ringan di malaysia seperti yang admin akan berbincang buat masa ini. Kali ini admin akan berkongsi maklumat mengenai resei berlian yang paling. Tapi sebelum admin berkongsi info tentang resepi daiman. Admin akan berkongsi sedikit maklumat tentang berlian dan pelbagai manfaat berlian kepada badan kita semasa dalam penggunaan.

Wajik adalah pada dasarnya yang elegan yang dibuat daripada beras yang mempunyai ketumpatan sendiri. Untuk oembuatan bahan daiman, biasanya menggunakan 1 kg beras birdlime, atau lebih dikenali sebagai pulut. Berlian sering berkhidmat untuk orang-orang yang biasanya mempunyai perayaan di rumah sendiri.

Wajik mempunyai rasa pelbagai terdapat yangmemiliki raa vanilla turut rasa gula perang yang asal. Dijawa eajik sendiri adalah sangat terkenal dan sangat popular dan sering dihidangkan perhimpunan umum seperti adat perkahwinan, berkhatan dan lain-lain difilemkan kepadanya. Dibwaha ini adalah bahan-bahan yang digunakan untuk membuat wajik paling sedap.

Bahan Utama Resepi Wajik

 • 1 kilo santan
 • 1 kilo gula merah @ nisei
 • 1 sudu kecil garam
 • 1 kilo beras pulut
 • 2 helai daun pandan

Di atas merupakan maklumat mengenai bahan-bahan bagi bahan-bahan yang digunakan untuk membuat berlian, di bawah ini admin akan berkongsi maklumat tentang bagaimana untuk membuat paling lazat daiman.

Cara Membuat Wajik Sirat Sedap

 1. Langkah pertama yang bersih semua bahan-bahan yang lebih awal seperti pulutberas, daun pandan dan bahan-bahan lain yang perlu di basuh beliau jadi seperti jangan kalian meninggalkan kotoran yang.
 2. Lagipun dalam bersih telaga, anda kemudian menahannya terlebih, menyimpannya di dalam bekas yang mengandungi air selama kira-kira 1 jam sahaja.
 3. Selepas anda telah menjelaskan semua bahan-bahan yang sesuai dan rendam langkah kedua, anda boleh memasak nasi dalam yang sudah bersedia dan bersih, direbus nasi sehingga dilakukan, tetapi birdlime mesti sesuai dengan masa yang digunakan untuk rebus sehingga enggan terlalu tanak dan tidak terlalu tebal.
 4. Selanjutnya masak gula dan santan terlebih dahulu hingga gula dapat larut dengan rata dan tidak menggumpal, kemudian berikan tapis, pakailah tapis yang memiliki ukuran besar sehingga dapat mempermudah menyaring ampas gula merah dengan baik dan tanpa tersisa kotoran pun.
 5. Campurkan santan yang sudah di proses tadi di langkah nomer tiga, campurkan bahan utama yang digunakan untuk memberikan rasa asin yaitu garam jangan terlalu banyak cukup sedikit saja.
 6. Jika santan mendidih dan sudah kelihatan discolored, kemudian menggabungkan nasi pulut lepas pandan pertama, input juga sudah rebus daun jadi wangi dan lebih baik lagi, gaulkan sehingga sekata dan tidak berhenti jika warna yang tidak pernah berubah.
 7. Jika anda sudah menjalankan semua langkah-langkah dengan betul, anda boleh sudah menghindakngakn daiman untuk keluarga anda.

Baca Juga : Resepi Ungkep Ayam Paling Lezatt !!

Demikian maklumat mengenai berlian resepi paling mudah, jika anda ingin mengetahui maklumat lanjut sila layari laman resepi kami.

Tags: